Toyota Prius Wagon 1.8 HSD Aspiration (2013)

Toyota Prius Wagon 1.8 HSD Aspiration (2013)

UitvoeringPrius Wagon 1.8 HSD Aspiration
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Gezinshybride

In december kon ik op zoek gaan naar een lease auto met een bepaald budget. Aangezien ik jonge kinderen heb en de Verso hiervoor goed beviel ben ik me gaan oriënteren op auto's waarbij je achterin 3 volwaardige zitplaatsen hebt (o.a. vanwege kinderstoeltjes). Dan is de keuze beperkt. Opties als Grand C-Max, Scenic, Touran, Zafira, Verso...en Prius Wagon. Ruime auto, Toyota techniek, 14% bijtelling en ontzettend comfortabel (rij veel afstanden). En hij ziet er nog aardig uit ook (representatief, maar het is geen Italiaan natuurlijk). Daarbij mijn vorige auto goed kunnen inruilen. Deal rond dus.

Overigens, volgens Autoweek is de Prius Wagon alleen zakelijk interessant, enerzijds klopt dit. Ga je als particulier echter een van de alternatieven 'lekker aankleden' dan durf ik te stellen dat een Prius Wagon qua prijs best concurrerend is! Zit standaard goed in de opties namelijk.

Ik heb gekozen voor de Aspiration, met als opties Touch&Go-Plus navi (erg goed!), leren bekleding in twee kleuren, parelmoerlak, parkeersensoren en de rubberen kofferbak mat (zou nooit meer zonder willen). Getwijfeld aan de Dynamic Business, maar dan zou leren bekleding er niet op kunnen qua budget. En automatisch inparkeren en adaptieve cruisecontrol vind ik niet noodzakelijk.

Auto is begin februari geleverd en er staat inmiddels na 2,5 maand 8.500 km op de digitale teller. Eerste indrukken zijn goed. Veel herkenning in de andere reviews.
Het is een erg comfortabele auto. De zit voorin is perfect, heel ruim ook in de breedte. Goed verstelbare stoelen dus een fijne zitpositie is zo gevonden. In het begin erg moeten wennen aan alle digitale info die je krijgt op de schermen, maar nu weet ik niet beter en wordt ik er niet meer door afgeleid. Head up display is ideaal. Het schuifdak heb ik altijd open zodat je veel licht in het interieur hebt. Achterin is de ruimte dik voor elkaar en zijn de zonweringen in de deuren erg handig. Kofferbak is goed ruim, zeker 100 liter groter dan de Verso.

Dan het rijden. Het valt vooral op hoe stil de auto is.... totdat je even snel wilt optrekken, dan zorgt de CVT automaat er voor dat de motor een ´keel opzet´. Wel beduidend minder lawaai dan de gewone Prius, maar dat moet toch beter kunnen. Had echt een goede optie geweest als Toyota de mogelijkheid in had gebouwd dat je de CVT kan vastzetten in een aantal versnellingen (bijv. bij Mitsubishi kan dat). Maar eenmaal op snelheid is de rust aan boord snel terug. Misschien valt juist daarom het geloei met optrekken wel op. Ook het elektrisch rijden is een nieuwe beleving. Als je goed met het gaspedaal omgaat lukt het wel om redelijk lange tijd tot bijna 80 te rijden puur elektrisch. Het bochtengedrag is goed. Je verwacht niet dat je met een Prius kan ´hoeken´ en daar is ie ook niet voor, maar ongemerkt kun je echt hard door een bocht zonder dat hij een krimp geeft. De koets blijft redelijk vlak liggen. Maar verwacht er vooral niet teveel stuurgevoel bij. Maar toch. En als je vol gas geeft gaat hij er nog aardig van door. Vooral stoplichten zijn leuk, je bent erg snel weg dankzij de combi van CVT en elektromotor. Kortom, rijden is even wennen, maar bevalt goed, zeker op lange afstanden.

Dan het interieur. Dat zit goed in elkaar. Hier en daar jammer dat er goedkoop plastic te voelen is, maar het interieur van een gewone Prius vind ik echt veel minder mooi afgewerkt. De Wagon heeft echt mooiere materialen, en ook de displays zijn vele malen moderner (geen groene cijfertjes meer , maar helder wit). De leren bekleding is erg mooi, vooral de combi van zwart/beige met de parelmoer buitenkant is geslaagd. De brede middentunnel doet 'rijk' aan. Het diepe dashboard en het panoramadak geven het interieur een zeer ruimtelijk voorkomen. Minpunt is wel dat de plastics in de kofferbak erg krasgevoelig zijn. Kijk uit bij de Ikea of bouwmarkt!

Verder nog wat handige zaken zijn de achteruit rij camera, regensensor, voetruimte verlichting, maar zeker ook dat vele zaken spraakgestuurd zijn. Dat in combi met het feit dat je ook veel vanaf het stuur kan bedienen maakt het een auto die veilig en praktisch ook goed bruikbaar is.

Als laatste het verbruik. Dat viel me tegen, maar ik heb dan ook bijna alleen nog maar met temperaturen (ver) onder nul gereden. Dan zijn de accu's niet op hun best. Verbruik zat tussen de 1 op 14 en 1 op 15. Dan haal je maar net 600 km op 1 tank. Nu het deze week weer een stuk warmer is merk je gelijk dat het verbruik sterk afneemt en zit ik momenteel op de 1 op 18. Ik rij 85% snelweg. Wat ook merkbaar is (net als bij vorige Verso) is dat bij harde wind het verbruik significant toeneemt. Dat is denk ik inherent aan de hoge koets. Windgeruis valt dan ook op, omdat de rest van de auto zo stil is.

Ik zal regelmatig een update plaatsen. Op de planning staat in elk geval een korte vakantie Italië in mei...

Update

Inmiddels staat de teller op dik 25.000. Ik heb daarbij ook trips gemaakt naar Italië en Frankrijk.

Auto bevalt nog steeds goed. Ook in het buitenland rijdt het vooral relaxt. In tegenstelling tot een andere review vind ik de Wagon juist een echte 'snelwegcruiser' omdat 'cruisen' heel goed gaat, tot ca 140 km/u. Het is zeker geen 'snelwegracer', mede ook omdat hij begrensd is op ca 175km/u. Dat valt tegen op de autobahn, zeker in vergelijk met mijn vorige D-CAT...

In de bergen is het ook goed te doen, mede omdat je niet hoeft te schakelen en de elektromotor goed meewerkt kom je niet echt kracht te kort. Ok: je hebt ook niet heel veel kracht over, maar het is voldoende.
Bergop hoor je de motor wel meer, maar het is zeker niet zo dat 'de boel uit elkaar knalt'. Dat is toch wat overdreven.

Op lekkere bergweggetjes kun je nog redelijk 'hoeken', maar de auto is vooral op comfort ingesteld, dat merk je.

Verdere opvallende zaken:
Stoelen zitten heerlijk met mijn 1.86m. Ook anderen die erin gereden hebben vinden dat. Er is ruimte voldoende voor kids en bagage.
Interieur is goed afgewerkt, alleen het materiaal kan - zoals andere reviewers al zeggen - beter. Sommige delen zijn nogal krasgevoelig. Het leren interieur trekt het kwalitatief wel op een hoger plan overigens. Aanrader dus!

Klimaatregeling maakt de auto snel koel ook bij hitte, misschien scheelt ook dat ik een witte auto heb.

Touch & Go Plus werkt ook prima met een paar kleine nadelen. Als je op een lange rit veel tussen de verschillende functies wisselt loopt het systeem weleens vast en reageert dan niet meer goed op het touchscreen. Devies is auto uit en weer aanzetten. Ook het uitspreken van de straatnamen is in Nederland leuk, maar in het buitenland klinkt het bijna hilarisch. Jammer.

Verbruik zit nog steeds rond de 1 op 16 gemiddeld. In Frankrijk een keer 1 op 19 gehaald. In de bergen vrijwel hetzelfde verbruik als in Nederland. Qua onderhoud geen bijzonderheden.

Kleine puntjes: piep achteruitrijden enorm irritant, die heb ik eruit laten halen bij de dealer. Spiegels automatisch inklappen wil ik nog laten doen.

Samengevat vind ik het een auto die doet wat ie moet doen. Je wordt er niet heel erg warm van, maar gewoon een goede auto als je een gezin hebt. Koop er een leuke tweede auto erbij als je daar behoefte aan hebt zou ik zeggen :-).

Update 51000 km

De digitale teller heeft inmiddels de 50.000km gepasseerd en de auto is iets meer dan een jaar in mijn bezit. Tijd om eens terug te kijken.
De Wagon bevalt nog steeds prima. Het gebruiksgemak als gezinsauto is gewoon goed voor elkaar, dat zal niemand verbazen. Maar ook als dagelijks vervoermiddel bevalt de auto goed. In de praktijk rijdt ik tegenwoordig steevast in de ECO-stand. Qua vermogen en verbruik is er geen verschil t.o.v. de andere standen, het is voornamelijk de gasrespons die anders is. De CVT loeit daardoor minder snel, en dat is net wat relaxter rijden. Ook de klimaatregeling doet wat rustiger aan en begint niet meteen voluit te blazen bij warmte of kou.
Ook nog steeds blij met de keuzes voor leren bekleding en de Touch&Go plus. De bekleding waardeert het interieur flink op en zit ook nog eens lekkerder. Ook qua schoonhouden is leer een stuk makkelijker (zeker met kids!). Touch&Go werkt prima en de navi werkt feilloos. Wat ik wel als irritant ervaar is dat het systeem zichzelf willekeurig gaat resetten. Zeker als je net zit te bellen is dat vervelend, omdat de verbinding met carkit dan dus wegvalt! Softwareupdates hebben dit probleem niet opgelost. Herkennen andere gebruikers dit probleem ook?

De auto heeft 3 onderhoudsbeurten achter de rug en blijkt een echte Toyota: geen vuiltje aan de lucht!
Verbruik over 51000 km is 1 op 15,9. 's Winters rijdt ik rond de 1 op 15, 's zomers rond de 1 op 17,5. Ik rij voor meer dan 80% snelweg, waar je ook nog eens vaak 130 mag. Ik rijd dan ongeveer 135 op de teller, dus verbruik is niet slecht. Als je onder de 115 blijft haal je met gemak 1 op 18. Ok, dat is onzuiniger dan opgegeven, maar nog steeds knap voor zo'n grote en zware auto.

Ik lees in andere reviews dat men de auto stil vind op de snelweg. Daar kan ik gedeeltelijk in meekomen. Als je boven de 130 rijdt en wind tegen hebt dan gaat de CVT de motor hoger in toeren laten draaien. Ik vind dat dit het comfort wat verminderd, al wordt het dan nog steeds geen lawaaiige auto.

Ben wel benieuwd wat het met de verkoopaantallen doet nu de auto in de 20%-categorie valt qua bijtelling. Je ziet veel Wagons rijden, maar de keuze in de 20%-categorie is erg groot. @Autoweek: misschien eens een multitest? Wagon nog niet vaak tegengekomen in ons weekblad...

Auto ingeleverd

Inmiddels heb ik na ruim 3 jaar de auto weer moeten inleveren. De reden: maximale kilometerstand bereikt dus einde leasecontract.
Hoewel het erg leuk is weer een nieuwe auto uit te mogen zoeken, is het ook goed nog eens terug te kijken naar de Prius.
Tja, eigenlijk is er weinig op deze auto aan te merken. Hij heeft gedurende alle kilometers gedaan waar hij voor gemaakt is: zuinig, comfortabel en foutloos kilometers maken.
Hij heeft alleen de standaard beurtjes gehad. Enige schoonheidsfoutje is een los hitteschild van de uitlaat geweest bij bijna 100.000 km. Net voor het inleveren hoorde ik weer dezelfde rammel, dus ik denk dat het 'nieuwe' exemplaar ook weer aan vervanging toe was.

Gemiddeld verbruik over alle kilometers lag ongeveer op 1 : 16,5. Daarbij moet ik aantekenen dat ik voor 90% snelweg rijdt. waarvan veel met een snelheid tussen de 130 en 140. Rij je onder de 115 en op binnenwegen dan is 1 op 20 zeker haalbaar.
Zaken als olieverbruik of elektronica problemen zijn de auto totaal vreemd. Erg knap van Toyota!

We kijken dus met plezier terug op deze auto. En dan met name op het gebruiksgemak. Het rijplezier moet je in het comfort en de ruimte zoeken. Rijgedrag is zeker niet sprankelend, maar eigenlijk wel passend bij het type 'gezinsauto'.

De opvolger wordt een Skoda Superb 2.0 TDI Style Business. Heel wat anders: diesel handgeschakeld in plaats van hybride automaat. Van de Skoda zal ik ook een review gaan plaatsen.