Toyota Prius Wagon 1.8 HSD Aspiration (2012)

UitvoeringPrius Wagon 1.8 HSD Aspiration
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Hij start wat krakend op, maar rijdt daarna als e

Sedert 4 maanden rijden wij een Toyota Prius Wagon. We hebben als extra opties gekozen voor de Touch & Go Plus navigatie.
En een speciale, afneembare "trekhaak" voor de fietsendrager.

Hiervoor hebben wij 10 jaar lang met veel plezier in een Avensis Verso gereden en hebben lang gewacht op een opvolger, zo tevreden waren wij hiermee en helaas is die er niet gekomen. Maar we wilden wel graag de 7-zit variant behouden en ook nog Toyota blijven rijden. Toen de Prius Wagon zich aandiende heb ik die ''uit het boekje'' gekocht. Wat op zich heel spannend is, want hoe ziet hij er nu precies uit (je moet er van houden), hoe zit hij (iets minder comfortabel dan de avensis verso) en hoe valt de kleur uit (toch iets anders dan in het boekje). Is zo'n raamdak nou prettig rijden (ja!).
En bovenal: is hij nou echt wel zo zuinig.

Vandaag heb ik dat weer eens uitgerekend, maar ik kom toch uit tussen de 1 op 17 a 18 en dan rij ik meestal in eco-stand. Dus minder zuinig dan het boekje zegt. Maar het scheelt toch veel als je het vergelijkt met het verbruik van de avensis verso.

In de wagon zijn de 2 laatste stoelen in de vloer verzonken. Het zijn redelijke stoelen, maar niet om je vakantierit in uit te zitten als volwassene. Je kunt die hele rij ook laten verwijderen voor rond de 600,-, zodat je meer bagageruimte overhoudt (want dat is beslist minder in vergelijking met een Avansis Verso), maar je kunt die stoelen dan niet meer ''even'' terugplaatsen. Het kost je ook wat bergruimte (wederom, als je een avensis verso gewend bent, lever je nu gewoon ruimte in).

De gordel van de middelste stoel op de 2e rij zit een beetje vreemd in het plafond bevestigd (lastig als iemand op de 3e rij moet gaan zitten).

Erg jammer is dat de navigatie tot eind 2011 is bijgewerkt, ondanks de laatste officiële Toyota update. En dat je dan wat verward raakt op de wegen bijvoorbeeld rond Utrecht, alsof je plots een spookrijder bent. Dan moet hij gewoon op uit (maar wel zonde met zo'n nieuwe navigatie).

De parkeerhulpcamera is echt een luxe.
Handig is het via blue-tooth koppelen van je mobiele telefoon en een touch-screen. Er is ook een USB-koppeling mogelijk.

Helaas bleken mijn avensis winterbanden niet te passen bij de wagon (hoewel mij dat wel was toegezegd door de importeur). Maar ik heb er nu wel weer winterbanden onder hoor. Rijdt echt veel prettiger.

Een grappig dingetje is een sensor op de voorruit, waardoor je ruitenwissers spontaan gaan wissen als die sensor nattigheid voelt.

Hij heeft geen sleutel, maar een starter. Dat betekent dat hij spontaan de binnenlichten voor je aandoet als je er aan komt (lief, hoor) en de deuren gaan open bij aanraking. Pas wel op. Bij het starten gaan de koplampen aan (een soort dagdim stand). Ik ben de eerste keer 's avonds weggereden in de veronderstelling dat ik mijn lichten al had aangezet. Nee! Oei. Het is goed gegaan (iemand heeft mij geseind dat er iets mis was).

De cruisecontrol is handig, maar ik ben niet zo'n lange afstandsrijder, dus heb dat nog niet veel gebruikt.

Het enige wat ik echt jammer vind, is een enorm gekerm bij het wegrijden. hij start geruisloos op en dan maakt hij toch een herrie. Na 100-200m gaat dat over en dan rijdt hij als een zonnetje. Ik lees dat in geen enkel ander review. Het schijnt iets met de remmen en de achterwielen te maken hebben en het zou een constructiefout zijn. Hebben jullie dat niet?