Toyota Prius THSD Comfort (2006) #5
autoreview
Signalement
Uitvoering | Prius THSD Comfort |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand bij aanschaf | 147.023 km |
KM-stand laatst | 247.023 km |
Een oude bekende
- 200.000 km
Wie de reviews een beetje bijhoudt, heeft misschien het uitgebreide verslag van "Beetje Verward" van z'n Prius THSD Comfort uit 2006 met 147000 kilometer op de teller wel eens gelezen. Welnu, deze auto is sinds die kilometerstand in mijn bezit. Deze review zou dus ook "Update 200.000 kilometer" kunnen heten, ware het niet dat ik er zelf slechts 53.000 mee gereden heb.
WIKKEN EN WEGEN - DE AANSCHAF
Eind 2009 was ik bezig met het zoeken naar een vervanger voor mijn Golfje. Die had bijna 3 ton op de teller en eigenlijk wou ik wel wat luxers, met moderne voorzieningen als ABS, Airco, Cruise Control en wat al niet meer. Het spaarpotje was al aardig gevuld, maar wat zou het worden? Mijn oude liefde, Citroën? Toch maar weer zo'n überdegelijke (in naam) duitser? Misschien wel zo'n Toyota Avensis D4D waar ik eens een jaartje in rondtufte?
Of... een Prius?
Vanaf de introductie van de tweede generatie Prius in 2004 ben ik geboeid door deze auto. Daarvoor had ik wel eens wat opgevangen over dat rare sedannetje uit 2001 (of 1997 als je de japanse markt meetelt) dat ook op een accu kon rijden, maar pas toen de nieuwe generatie wat bekender en populairder werd, ben ik me eens wat gaan verdiepen in deze auto.
Eigenlijk kwam dat vooral doordat ik wou weteen hoe deze CVT dan werkte. Ik snapte de Vandoorne wel, met die poelies en die duwband, maar hoe kon je nou de overbrenging varieren met een elektromotor? Ik wou weten hoe deze auto werkt en al zoekend, ben ik gefascineerd geraakt door deze techniek. Zo simpel en toch zo effectief!
Eigenlijk overwoog ik toen al om hem te gaan leasen. Hij was echter net boven mijn budget en eigenlijk mogen wij alleen Diesel of LPG rijden. Een collega was het al gelukt om een Prius te leasen. Ik besloot echter in die tijd ook te stoppen met leasen en gebruik te maken van de regeling voor eigen vervoer. Door mijn eisen wat bij te stellen en eerst een oude Polo en later die Golf te rijden, hield ik veel geld over. Een voornemen die ik ergens in 2000 al voor mezelf maakte "mijn volgende auto wordt een automaat" heb toen dan ook voorlopig laten varen.
In 2009 was de Prius al wat langer op de markt en laten we maar zeggen dat de tweedehands prijzen en mijn spaarpot naar elkaar toe waren gegroeid. Het werd dus wel interessant om eens wat rond te kijken. Maar was het ook verantwoord? Het is een nieuwe techniek en je hoorde van die spookverhalen van complexe techniek in de kinderschoenen en accu's die regelmatig vervangen moeten worden. Toch maar eens onderzoeken hoe dat zit.
Het bleken inderdaad spookverhalen. Goed, de techniek staat min of meer in de kinderschoenen maar Toyota is zeker niet over een nacht ijs gegaan. Alle techniek - ook de electronica - lijkt ontworpen op levensduur en niet op lage kostprijs. Ook de accu wordt zo gebruikt dat deze zeer lang moet meegaan. Er zijn op het hele internet nauwelijks verhalen te vinden over defecte accu's. Integendeel, de succesverhalen van amerikaans en canadeese taxibedrijven (o.a. eentje met 7 ton op de eerste accu!) plus de wetenschap dat een gloednieuwe accu 1800 euro inclusief montage kost, hebben mij wat dat betreft gerust gesteld.
Daarbij heeft deze auto een hoop onderdelen niet, die bij andere auto's in de praktijk best hoge onkosten kunnen opleveren. Concreet zoek ik nog steeds naar een verifieerbaar geval van een defecte accu in een Prius, Auris of Lexus hier in Nederland. Daar tegenover ken ik zeker wel gevallen van een opgeblazen turbo of defecten aan het hogedruk dieselinspuitsysteem. Of een defecte of versleten koppeling. Of een versnellingsbak die gereviseerd moet worden. Of een kapotte startmotor of dynamo. Of een distriebutieriem die vervangen moet worden. Allemaal reperaties die je in een Prius niet zult meemaken omdat die onderdelen er simpelweg niet opzitten. Daarnaast gaan de remmen ook nog eens erg veel langer mee omdat 80% van het remmen gebeurt op de generator. Alleen bij hard remmen, bij ABS-ingreep of bij het laatste stukje vanaf 10 km/u tot stilstand gebruik je de normale remmen.
Goed, ik was om. Ik ging voor een Prius. Maar welke?
Toevallig kwam ik bij het zoeken tussen de occasions een 2006'er tegen die ik ook al eens gezien had bij de reviews hier op autoweek. Bleek dat "Beetje Verward" (what's in a name. Inmiddels heb ik hem in het echt ontmoet, het blijkt vooral om zijn haardracht te gaan) zijn leasebak net had ingeleverd en dat zijn leasemij hem nu bij de top-occasions te koop aanbood tegen een zeer scherpe prijs. Deze kwam direct in mijn short-list. Natuurlijk niet in de laatste plaats doordat ik de vorige bestuurder nog wat vragen kon stellen voordat ik de knoop doorhakte. Deze auto was - op een vervangen voorruit na - echt schadevrij en de kilometers waren echte eerlijke snelwegkilometers. Ik durfde de gok wel aan om deze auto zonder afleverbeurt, zonder garantie en met een lege tank maar ook met een setje winterbanden op de originele velgen over te kopen. Dat de eerste grote(!) beurt al over 3000 kilometer zou komen, was een gokje. Bij een dealer had ik voor een vergelijkbaar exemplaar zeker evenveel euro's meer moeten betalen voor de luxe van een afleverbeurt en een jaartje garantie.
RIJDEN
Hier is al zoveel over gezegd. De een vindt het afstandelijk, de ander comfortabel. Ik zelf ben helemaal gek van de aandrijflijn. Zo soepel heb ik nog niet eerder meegemaakt, anders dan bij auto's met een grote V8 een een zompige amerikaanse automaat. Ook de wegligging is meer dan voldoende, zeker in vergelijking met mijn Golfje. Goed, je "voelt" de weg wat minder, maar dat was ik al gewend van eerdere auto's. Uiteindelijk komt het toch neer op balans en grip, en dat heeft deze auto meer dan voldoende. Bij normaal dagelijks gebruik is dit gewoon een heerlijke auto, waarbij ik slechts de hydropneumatische vering van mijn vroegere CX en BX nog steeds mis. De auto bonkt en hobbelt mij wat meer dan me lief is op slechter wegdek. Dit wordt wel weer goed gemaakt zodra het wegdeg weer wat acceptabeler eruit ziet. In de auto heerst dan een rust door de zeer lage toerentallen waarop de motor draait. Alleen als er fel gas gegeven wordt om even vlot in te voegen of iemand even snel voorbij te steken, hoor je de motor flink toeren maken. Maar zeg nou eerlijk, dat doet iedere auto waarbij je twee stappen terugschakelt om het maximale vermogen te halen.
VERBRUIK
Een review van zuinigheidskoning Prius zonder een stukje over het verbuik, dat kan natuurlijk niet. Laten we het simpel houden, de Prius is gewoon een zeer zuinige auto. Natuurlijk hoor ik ook de verhalen dat ie niet zo zuinig is als tijdens de gestandariseerde tests of dat ie op hoge snelheid helemaal niet zo zuinig is, maar als je gewoon naar het resultaat kijkt is dat ondubbelzinnig zeer goed.
Natuurlijk ga ik meer verbruiken als ik flink doorplank. Mijn meest extreme tankbeurt was direct na een retourtje Keulen. Ik had voor vertrek getankt en bij terugkomst in nederland weer. Resultaat: 6.49 l/100km of 1 op 15.4, waarbij ik waar mogelijk plankgas gereden heb, wat neerkomt op exact 170 echte kilometers per uur. Je merkt echt dat de auto begrenst is op die snelheid, want je trekt er nog vrij vlot naartoe en dan ineens stopt ie met optrekken en zakt het toerental in naar rond de 4000 rpm. Op deze stukken verbruikte de auto volgens de boordcomputer iets van 1 op 12. Het uiteindelijke resultaat is natuurlijk gunstig beinvloed door het Nederlandse deel waar ik me ongeveer aan de limieten heb gehouden.
Ik kan ook proberen echt heel zuinig rijden. Afgelopen zomer heb ik geprobeerd om mijn recordtank van 4.2 l/100km te verbeteren door de hele tank lang te proberen al mijn opgedane kennis toe te passen en de routes zo taktisch mogelijk te kiezen, bij voorkeur binnendoor om Pulse&Glide technieken toe te kunnen passen, natuurlijk zonder de rest van het verkeer daarbij tot last te zijn. Na 1004 kilometer besloot ik toch maar eens te tanken, waarbij er 38.4 liter in de tank bij kon. Een verbruik van 3.8 l/100km oftewel 1 op 26.1!
Gemiddeld heb ik tot nu toe 5.29 l/100 km verbruikt. Dat is al aardig beter dan de 5.51 l/100km die ik in drie jaar met mijn Golf 3 TDi haalde. Maar dit is benzine en geen diesel, dus zou je een 35% hoger verbuik verwachten. En de auto is flink groter, zwaarder en luxer, maar toch is het verbruik lager.
Wat zeker grappig is om te zien, is dat het verbruik juist omlaag gaat als dat van andere auto's omhoog gaat. Een stuk file of stadsverkeer is heel goed voor een gunstig gemiddelde. Je rijdt zomaar kilometers lang met een gemiddelde van 1 op 50, zeker als je een beetje bewust met de auto omgaat. Op een ritje binnendoor van 20 kilometer haal ik regelmatig cijfers tussen 2.8 en 3.4 als de motor nog warm is als ik aan die rit begin.
Veel korte ritjes met koude motor zijn juist weer erg slecht voor het gemiddelde omdat het systeem eerst de motor wil opwarmen voordat ie volledig hybride gaat rijden. Het gedrag lijkt dan meer op een normale auto: de motor blijft draaien, of het nou nodig is of niet. Verwacht bij dat soort gebruik cijfers die rond de 6.0 liggen.
PROBLEMEN
En zo komen we bij het stukje over de problemen. Ik zou een ironische klaagzang kunnen houden over al die versleten ruitenwisserbladen en die doorgebrande gloeilampjes, als dit inderdaad een probleemloze auto was geweest. Helaas...
Op standje 187.000, op de dag dat ik op de kop af 40.000 kilometer had gereden, sprak de chef werkplaats de ijskoude diagnose uit: "Meneer, uw wiellager is versleten. We zullen hem moeten vervangen." Daar ging mijn illusie. Ook aan een Prius kunnen dingen echt kapot. Mogelijk had het te maken met het stoepje dat ik raakte een paar weken voordat het brommende geluid begon, misschien is het gewoon slijtage zoals iedere andere auto. Maar moet zo'n ding nou 190 euro ex BTW kosten? Blijkbaar vervangen ze niet alleen het lager, maar ook alles eromheen tot de ABS-sensor aan toe. Nou ja, ik had al eerder gehoord dat Toyota-onderdelen prijzig zijn. Als ze maar niet al te vaak kapot gaan, heb ik er vrede mee.
Een ander probleem was een lekkage bij de achterklep waardoor zich in de ruimte waar de 12V-accu staat een laagje water verzamelde. De dealer heeft dit lek opgespoord en dichtgekit. Helaas ben ik vergeten te vragen waar (en hoe!) ze het lek gevonden hebben, want dit schijnt bij de 2006'ers wel vaker voor te komen. Ik heb in ieder geval geen last meer gehad van dit lek.
Grappig om te vermelden is dat niet alleen de remschijven, maar ook de remblokken origineel zijn. Wat dat betreft is de voorspelling uitgekomen. Ook aan de accu of aan het hybride systeem heb ik - zoals verwacht - geen problemen gehad.
Al met al is het toch een zeer betrouwbare auto gebleken met tot nu toe 4 beurten zonder enige verrassing. Ik heb ook de lijst met onderhoudskosten van de eerste 147.000 kilometer meegekregen, waar ik kon zien dat zij 4.5 ct/km aan onderhoud hebben betaald, inclusief het vervangen van de voorruit bij 's lands grootste schreeuwlelijk. Zelf zit ik tot nu toe op 3.98 ct/km over de afgelopen 53.000 km, waarbij de grootste kostenpost bestond uit 2 nieuwe winterbanden en dat wiellager. Eerlijk gezegd weet ik niet wanneer de overige 6 banden aan vervanging toe zullen zijn, dus misschien loopt dit cijfer nog wat op als ik bij 210.000 aan de grote beurt toe ben.
CONCLUSIE
Wat een fijne, zuinige en betrouwbare auto! Zou ik hierna weer een Prius kopen? Een volmondig: JA, Tenzij ik tegen die tijd een Lexus GS450h kan veroorloven natuurlijk. Aan de andere kant bevalt dit exemplaar mij nog zo goed dat ik er niet over pieker om hem in te ruilen. Heel misschien dat ik nog eens een keer bezwijk voor een mooie Tech Edition met lederen bekleding, maar ik zie nog geen reden om deze weg te doen. Ik hoop er nog een flink aantal jaar van te mogen genieten.
Alweer een mijlpaal
- 247.023 km
Na de 200000 km is het nu de beurt aan de volgende mijlpaal: 247023 km. Op het eerste gezicht niet zo'n rond getal, maar toen ik de auto kocht stond er 147023 km op de teller. Ik heb nu persoonlijk het klokje rond gereden: 100000 kilometer in ruim 3 jaar.
Sinds de laatste update heb ik een grote beurt, een kleine beurt, een grote beurt en een pechgeval gehad.
Om met het laatste beginnen moet ik even wat uitleggen. Een Prius heeft twee accu's aan boord. Ten eerste is daar de befaamde NiMH accu van ongeveer 40 kilo die 200V levert aan de aandrijflijn. Deze is actief als de auto 'aan' staat, zeg maar de stand waarbij een ouderwetse auto stationair draait. Deze accu is zeer krachtig en levert o.a. de stroom waarmee de benzinemotor gestart wordt. Daarnaast zit er nog een normale 12 Volt loodaccu in die eigenlijk als enige taak heeft om alle boordcomputers op te starten en om de radio en de verlichting te voeden als de auto 'uit' staat. Omdat deze accu dus niet een zware startstroom hoeft te kunnen leveren, is die relatief klein. Bovendien is mijn exemplaar alweer 7 jaar oud, dus de toch al kleine capaciteit is mogelijk nog verder afgenomen.
Welnu, als je dan je lichten aan laat staan en met je verstrooide kop ook nog eens het gepiep negeert, dan kan het zo gebeuren dat de auto helemaal nergens meer op reageert tegen de tijd dat je er weer mee weg wil. Helaas was ik ook degene die het kantoor afsloot, dus er was ook geen collega in de buurt die even een starthulpje kon geven. Gelukkig was de pechhulp die werd aangestuurd via Toyota Eurocare toevallig net in de buurt, dus nauwelijks een kwartier later reed ik weer. Dat was een rare ervaring: 'pech' met een Prius, maar gelukkig heeft het niet lang geduurd.
Dan de beurten. De eerste grote beurt kleine beurt waren als vanouds: auto afleveren en en paar uur later ophalen zonder verrassingen. Filtertjes, olie, lampjes, dat werk. De laatste grote beurt was wat merkwaardiger. Ik had op zeker verwacht dat mijn remschijven na 240000 km wel eens vervangen moesten worden, dus ik had me al voorbereid op een flink hogere rekening. Groot was mijn verbazing dan ook toen de garage belde dat ze vonden dat mijn schijven nog wel een beurtje mee zouden konden. Alweer geen verrassingen dus...
Al met al heb in de afgelopen 100.000 kilometer in totaal € 3.435,13 besteed aan onderhoud, inclusief winderbandenwissels en over de hele periode 4 nieuwe banden. Dat is nog geen 3,5 cent per kilometer.
Nog steeds blijkt mijn Prius dus een zeer comfortabele, zuinige en - mits je de lampen niet laat branden - betrouwbare auto te zijn. Op de vraag "Zou u weer een auto van dit type kopen" is mijn antwoord nog altijd volmondig: JA!
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.