Toyota Prius THSD Comfort (2006) #3

autoreview

Toyota Prius THSD Comfort (2006)

Signalement

UitvoeringPrius THSD Comfort
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006
KM-stand laatst147.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 147.000 km

PRIUS INGELEVERD

Na 3 1/2 jaar en 147.000 km zit de leasetermijn er op en kan de balans opgemaakt worden. Hoe heeft ‘ie het gehouden, was het fijn om in te rijden en heeft hij de verwachtingen een beetje waar kunnen maken?

In de hele periode heb ik nauwelijks een mankement gehad. Daar raak je aan gewend, maar het kan ook anders. De enige “reparaties” waren het vervangen van een bibberende ruitenwisserarm, het opnieuw instellen van de sporing en het verhelpen van wat rammeltjes in het dashboard en vlak na aflevering bij de achterklep. De voortrein ging bij 100.000km een beetje kraken, maar dat bleek niet echt te verhelpen. Verder alleen de reguliere beurten. Geen opwindend verhaal dus.

Fijn rijden? Heerlijk relaxed. Het grootste deel van mijn kilometers zijn op de snelweg afgelegd. Vooral genoten van de soepele en krachtige aandrijving, zowel onderin als bij tussensprints (80-120). Wel kon de gasrespons wat sneller zijn. Zwakker punt was het gedrag bij harde zijwind. Hoe harder je banden, des te meer last.

Wel moet ik erbij aantekenen dat de standaard stoelen bij 50.000km vervangen zijn door Scheels. De laatste week voor het inleveren reed ik weer “op de bok” om de auto met de originele stoelen in te leveren. Wat een giga verschil in beleving! Het gaat niet alleen om een betere ondersteuning van het lichaam, maar ook om de totale zitpositie. Dat hebben ze in de Prius III radicaal aangepast, dus logisch dat die veel meer enthousiaste reacties losmaakt. Andere stoel, andere auto!.

Dingen die niks met rijplezier hebben te maken, maar toch belangrijk in dit leven, zijn verbruik en netto kosten. Verbruik all over: 1 op 18. Dat is dus 25% energiewinst (Neen, ik weiger met een Aygo of Polo’tje mijn kilometers te maken. En benzine en diesel kun je niet 1 op 1 vergelijken). Totale kosten: minimaal. Ik had overigens al een Prius voor de invoering van de 14% bijtellingsregeling. Dat was dus een leuke surprise.

Al met al geef ik hem een dikke voldoende. Die ervaring en de berichten dat de Prius III juist op de zwakke punten van de II verbeterd is zijn voor mij genoeg reden om voor de komende tijd weer voor de Prius te gaan. Hij staat inmiddels voor de deur: een bomvolle Executive Plus. Wat die Plus inhoudt en of de III inderdaad niet alleen mooier maar ook beter is dan de vorige laat ik, ijs en weder dienende, over een paar maanden weten.

EERDERE REVIEW
Klokje rond. Nog altijd een jubileumstand voor een auto. Al gaan ze tegenwoordig veel langer mee. Tijd voor een update (zie onder) en een paar tips.

Over de techniek kan ik kort zijn. Zie het uitgebreide forum van John Visbeen. Hybride wordt vaak neergezet als alternatief voor ethanol, biodiesel, waterstof etc. Maar Hybride kan op alle brandstoffen worden toegepast en bespaart zo’n 30%.

Het maakt voor het oordeel nogal wat uit wat je referentiekader is. Ik rij jaarlijks 45.000km. 80% snelweg, 10% provinciaal en de rest in steden en dorpen. In het algemeen exact de maximumsnelheid, dat wil zeggen 138, 127, 86 en 55km/u op de optimistische teller. Verder mag ik met een auto graag sprintjes trekken. Even voelen. Van mijn 1 miljoen kilometers heb ik in de voorgaande jaren zo’n 350.000km afgelegd met TDI’s van VW. En zoals je vast begrijpt heb ik daar een boel plezier mee gehad. En nu dan de Prius. Omdat ik niet hou van dertien in een dozijn en omdat ik voor mijn werk ook nogal eens lobby voor autobereikbaarheid. En dan is het goed om te laten zien dat het ook anders kan dan “ronken en stjonken” zoals ze dat hier in het noorden zo plastisch kunnen zeggen.

Mijn exemplaar is een standaard versie met de volgende toevoegingen: een leuk stel LM velgen, winterbanden op de standaardvelgen, parkeersensoren achter (enorme aanrader!), mistlampen (alleen voor het uiterlijk) en sinds kilometerstand 55.000 twee Scheel stoelen. Ik mag graag naar mijn Prius kijken. Weinig overhang voor en achter, leuke details. En wat heel erg helpt is het setje velgen. Deze staan hol in plaats van bol en dat maakt gewoon het verschil. Eigenlijk geldt dat voor iedere auto. Zet een A3 sportback (voor mij nog steeds de standaard) op gewone stalen velgen en je begrijpt wat ik bedoel. Kost je niet meer dan € 600,-

Aandrijving
En dan maar meteen naar grootste kwaliteit van de Prius: de aandrijving. Hij heeft een beetje een “turbogat”. Dus hij hangt niet onmiddellijk aan het gas. Maar verder is het sleuren geblazen. Steeds genoeg trekkracht voorhanden. Natuurlijk door de automaat maar ook door de combinatie van de twee motoren. 80-120km/u gaat altijd in 8,5 seconden. En boven de 120 gaat het gewoon onverminderd door. Als je wil. Ook heel lekker is om er mee door een stad als Parijs te crossen. Versnellen en vertragen, in gaatjes duiken; het gaat allemaal met het grootste gemak. Filerijden is daarbij heel relaxed. Hellingen en hellinkjes doet ‘ie fluitend. Ook bij volle belasting. Mijn verbruik is in de winter 5,7 en in de zomer 5,4 liter/100km. Aardig vergelijkbaar met een diesel. Kwa kosten is het voor de leasemaatschappij om het even (brandstof/belasting).

Besturing
En dan naar het zwakste punt van de Prius: de zijwindgevoeligheid. Met “dank” aan de perfecte stroomlijn. Bij windkrachten boven de 4 en snelheden boven de 100km/u kun je gewoon niet rustig met een pink rijden. En dat is jammer. Ik ben er nu wel behoorlijk aan gewend, rij dan met twee handen, maar bij het passeren van grote vrachtwagens voelt het gewoon niet optimaal. De Prius is wel gevoelig voor een goede sporing. In mijn geval stonden de voor- en achterwielen in het begin niet exact in 1 lijn. Bandenspanning: voor 3,0 achter 2,8. Het helpt allemaal een beetje. Na de winter probeer ik nog 205 banden in plaats van 195. Ben benieuwd. Daarentegen wel perfect is de stabiliteit bij regen. Ik heb me nog nooit zo safe gevoeld op kletsnatte non-ZOAB wegen, ook op hogere snelheid. Of het nu aan de ESP en hoe het allemaal mag heten ligt. Het zal wel, maar het is perfect. Ook de bochtvastheid is super. Kronkelende bergweggetjes: heerlijk. Al zou de besturing iets directer mogen. Hij heeft wel een lekker klein, leren stuurtje.

Comfort en uitrusting
Bijna alles gaat in stilte. Een heel bijzondere ervaring. Fietsers kunnen je wel eens “over het oor horen”. Maar daar hou ik gewoon rekening mee. Is ook leuk om ze een beetje de ruimte te geven. Het hoog oplopende toerental bij kick-down is wel iets wat je gaat vermijden, in elk geval als je passagiers hebt. Je wilt graag een beetje gastvrij zijn. Geen probleem want ook als je het gas wat minder diep intrapt versnel je genoeg om in de stroom mee te komen.
Veercomfort vind ik zelf voldoende. Minder is (of ik moet zeggen was) is het zitcomfort. Rugleuningen zijn niet traploos verstelbaar en de zittingen zijn te kort en ook nog bol. Nu heb ik zelf een tamelijk Aziatisch postuur en toch had ook ik vaak last van afgeknepen bovenbenen. Opgelost met twee Scheel stoelen. Inclusief verstelbare lendensteun, idem hoofdsteunhoek en zijsteun. Vooral dat laatste draagt bij aan de feestvreugde in de bochten. Gewoon fun. Zitcomfort is verder helemaal compleet door de armsteunen links en in het midden. Ik lever wel de hoogte verstelling in maar ik kan nu lager zitten dan de laagste originele stand. Ook heb ik geen airbags meer in de stoel, maar ik vind actieve veiligheid altijd nog belangrijker dan passieve.

De cruisecontrole werkt exact. Ook niet onbelangrijk. Verlichting is redelijk. Ik heb er Night Vision pitten in zitten en dat is wel een verbetering, maar nog geen xenon. En dan de wat minder belangrijke zaken. Naar typisch Japans gebruik zitten er allerlei ergonomische missertjes in, zoals onverlichte knoppen voor de raambediening (leuk als je op snelheid per ongeluk een raam opent). De geluidskwaliteit is zozo. En ik weet niet hoe je dat kunt verbeteren (het blijft natuurlijk ook een leaseauto).

De interieur- en bagageruimte is voldoende voor een weekje met vier volwassen naar Zuid-Frankrijk. Maar het is natuurlijk geen familiestation waar je drie weken mee gaat kamperen. En een aanhanger mag niet. De meest plausibele reden die ik daarvoor gehoord heb is dat dan de electromotor permanent gaat meedraaien en kan doorbranden. Maar goed, een auto is geen tractor zullen we maar zeggen.

Een marketingmisser van Toyota is dat er zo weinig mogelijkheden zijn om de auto een persoonlijk tintje te geven. Dat heeft Ford bijvoorbeeld al jaren goed voor elkaar. Gewoon kleine hebbedingetjes voor een paar honderd euro.

Degelijkheid en kosten
Tot nu toe geen mankementen gehad. Dus daar kan ik kort over zijn. Wel blijkt de kwaliteit van het dashboard slecht. Vanaf 60.000km rammelt en kraakt het dat het een lieve lust is. Kost een ster. En dan blijkt de garage wel vriendelijk en goed in standaard onderhoud. Maar als het om het oplossen van dit soort dingen gaat blijf je terugkomen.
Geld speelt natuurlijk een rol. De Prius was al heel aantrekkelijk in de lease. Nu komt daar nog eens een grote klap overheen door de verlaging van de bijtelling naar 14%. Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van.

Conclusie
Zijn al die tevredenheidsprijzen van de Prius nou toe te schrijven aan een publiek van zuinigheidfreaks die weinig interesse hebben in autorijden? (By the way, als ik zo’n Prius met een gangetje van 90 op de snelweg zie wil ik daar ook even niet bijhoren, maar gelukkig zie ik dat steeds minder.) Het antwoord is neen. Niets is perfect, Maar de Prius is gewoon een heerlijk machien om grote afstanden mee af te leggen en om je in de stedelijke gekte te storten. En dat met minimale uitstoot aan CO2, roet, NOx en niet te vergeten zonder geluid.

+ trekkracht/sprintvermogen - zijwindgevoeligheid
+ stilte - krakend dashboard
+ geen uitstoot
+ bochtgedrag

UPDATE BIJ 82.000km
Nog steeds een perfecte aandrijving dankzij het hybride systeem en de automaat.
Zijwindgevoeligheid is toch wel een flink probleem, zeker wanneer de auto op winterbanden staat in combinatie met de standaardvelgen (geeft toch een kleinere spoorbreedte).
Toyota moet het 2009 model wat stabiliteit betreft echt verbeteren. Anders wordt het straks nog een lastige keuze. Waar vind ik namelijk een praktische en stabiele auto die even snel, soepel en schoon is als de Prius? Voor dit geld wel te verstaan.

UPDATE BIJ 100.000km
Het rijplezier neemt eigenlijk alleen maar toe. Vooral door die smeuiige, trillingvrije aandrijving. Altijd leuk om je achterliggers kleiner te zien worden.
Verbruik over 100.000km is 1 op 18. Zou ik een even grote benzineauto rijden dan zou ik hooguit 1 op 14 hebben gehaald. Een energiebesparing van 25%. Ik zeg er niks meer over.
De voorbanden zijn na 70.000km vernieuwd. De achterbanden zitten er nog steeds op.
Hebben dus 80.000km gedraaid (de rest is winterbandenwerk). Om praktische redenen heb ik het toch op 195 banden gehouden. Ik ben er nu wel achter gekomen dat de stabiliteit/zijwindgevoeligheid gunstiger is bij een lagere spanning (2,4). "Had je dat niet eerder kunnen bedenken"? Ja, maar ik heb ook wel eens misplaatste vooroordelen.
De rammeltjes in het dashboard komen vooral van de ventilatieroosters. Vreselijk brique materiaal. Met dank aan de dealer (die de boel even uit elkaar wilde halen) heb ik de hele zaak ingespoten met siliconenspray. Hij is nu (vrijwel) stil.
Over een (dik) jaar loopt het leasecontract af. Ik kijk met veel belangstelling uit naar de Prius III. Toch wel erg verslingerd geraakt aan deze (full)hybride.

UPDATE bij 112.000km
Vanaf 90.000km begon de linker ruitenwisser te bibberen bij hogere snelheid/harde tegenwind. Niets aan te verstellen en nieuwe bladen hielpen niet. Wel plaatsing van een geheel nieuwe arm. Moest er even om zeuren bij de dealer, maar het is nu weer prima.
Lagere bandenspanning (2.3 voor, 2.4 achter) blijkt ook op de lange duur prima te werken om de zijwindgevoeligheid te bestrijden. Mijn oude Civic is nu windgevoeliger.
Verbruik staat nu op 5.6/100km. Normaal voor de winter.
Over minder dan 50 dagen worden de specificaties van de Prius III onthuld.

UPDATE bij 130.000km
Saai verhaal verder. De Prius blijft het voortreffelijk doen. Snel, soepel, stil. En geen problemen. Wel kraakt de voorvering wat op drempels (sinds 95.000km). Doet me denken aan alle draagarmen die bij mijn Passat vervangen zijn. Alleen hier lijkt het alsof ze niet echt een remedie hebben.

De Prius III intussen bezichtigd en de eerste testen uit Amerika gezien. Ziet er goed uit. Eindelijk goeie velgen af fabriek. En zo te zien hebben ze de zwakste punten (stabiliteit, onrustig toerental bij hoge snelheid)goed aangepakt. Heel interessante gadgets (HUD, adaptive CC). Eind van het jaar loopt mijn leasecontract af en eigenlijk heb ik mijn keuze wel gemaakt.

PROBLEMEN

  • 147.000 km

Geen serieuze problemen.
Koerstabiliteit bij zijwind mag beter
Voorstoelen zijn vervangen door Scheel's

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Toyota Prius

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.