Toyota Corolla Verso 1.8 16v VVT-i Linea Luna (2005)
| Uitvoering | Corolla Verso 1.8 16v VVT-i Linea Luna |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand laatst | 92.000 km |
ik kan helaas mijn eerstgeplaatste weblog (na 5000 km) niet meer vinden, maar wil graag nog wat vermelden over mijn ervaringen voor potentiele Verso kopers. De auto is op kenteken gezet in mei 2004; kon echter het jaartal 2004 niet meer ingeven in de kop.
Bij het uitzoeken van een auto heb ik met naar diverse MPV\'s gekeken (Zafira; daar was het straatbeeld al mee gevuld, Scenic; leuke auto met veel opbergruimtes maar geen mooi dashbord en tijdens een testrit vond ik dat de banden te veel lawaai maakten). Uiteindelijk voor de Verso gekozen die je destijds, althans het nieuwe model, nog niet zo veel zag rijden. (in Denemarken en Spanje werd ik destijds nog spontaan aangesproken of ze even mochten kijken...streelt de ego, erg leuk. Ook heeft het mooi ogende geheel van het dashbord mij destijds verleid. Een fijne auto met erg vel luxe waar je al snel door verwend raakt; ik zou geen auto meer willen zonder spiegel me aut.verblindingstand, automatische ruitenwissers..ofwel van die kleine dingetjes die het rijden een stuk plezieriger maken.
De auto wordt door mij het meest gebruikt voor (hele) lange ritten i.v.m. het werk. Rondje Italie, rondje Oostenrijk en ook vaak bij onze Oosterburen waar ik tot nu toe geen spijt heb gehad van de 1.8 liter. De teller haalt komt makkelijk bij de 190 en als je de ruimte hebt kun je de teller tot 205 laten komen. Ik ben zelf een stevige rijder en ook met het acceleren kun je overal lekker meekomen (ook op de Autobahn). De grootste plus geef ik aan de stoelen. Tot nu toe nog nooit last van mijn rug gehad! Had hier in het verleden no wel eens last van na lange ritten; Peugeot en Opel; uiteraard kan ik niet oordelen over de huidige stoelen in deze auto\'s. Ik heb wel eens gelezen dat men de stoelzitting erg kort vindt; ik kan me voorstellen dat lange mensen hier problemen me zouden kunnen hebben/krijgen.
Verder is de auto (voor een midi MPV) erg stil. Bij normale acceleratie is het een heerlijke stille auto en mocht je een keer stevig willen doortrekken dan maakt de motor geen onplezierig geluid voor een auto van dit niveau.
Ik heb destijds gekozen voor het \'simpele\' navigatiesysteem, ofwel het pijltjessysteem, (het kleurenschermpje was destijds absurd duur) en ik moet zeggen dit werkt helemaal fantastisch. Natuurlijk kijken we een volgende keer naar een kleurenscherm, maar functioneel is het helemaal in orde; of je nu in de bergen in Oostenrijk rijdt, of midden in de stad in Copenhagen nooit de weg kwijt. Wel jammer dat een upgrade (nieuwe DVD) erg veel geld kost (een betaalbare upgrade, laten we zeggen50,- euro, zou een leuke reclame voor Toyota zijn).
Tenslotte; het betreft hier een 7-zitter; ondanks het feit dat wij maar met zijn vieren zijn, toch voor deze optie gekozen. We hebben hier erg veel plezier van gehad (tijdens het sport van de jongens of even opa en oma meenemen). Helaas houdt je bij een volledige bezetting heeeel weinig ruimte over; de sporttassen moeten op schoot zullen we maar zeggen. Nu nog een paar maandjes en dan zit het contract er weer op. Weer een Verso? Misschien, erg voordelige auto met veel opties die als accessoires geleverd kunnen worden, dus fiscaal erg aantrekkelijk. Dit model zal volgend jaar mogelijk wel een kleine meerprijs krijgen i.v.m. het D-label (alle auto\'s boven het C-label zal de komedende jaren prijsstijgingen moeten doorvoeren. Maar ook dan nog altijd een relatief voordelige auto.
Wat ga ik kiezen? In principe wil ik automaat gaan rijden; ik heb de Verso MT al geprobeerd maar kan niet wennen aan deze half-automaat. Ik vind dit dan ook geen optie. Ben nu aan het kijken naar de Mondeo 2.3 autom, C5 autom, Passat autom. of Mazda6 auto. Stuk voor stuk duurdere auto\'s - zeker voor wat betreft de bijtelling, maar daar kom je al snel bij terecht voor een beetje fijne automaat en ruimte. Ik heb echter nog een troef achter de hand; de nieuwe Avensis die december in de showroom komt. Nog wel even zien of de prijs (wel een beetje aangekleed) mij aanstaat...het merk in ieder geval wel qua ervaring! Ik neem de negatieve opmerkingen over het niet in een Duitse auto rijden bij mijn klanten in Duistland wel op de koop toe :)
op het werk (tussen de BMW, passaat rijders) grapte ik altijd dat werken bij Toyota saai moet zijn; probleem kan alleen een lekkeband zijn. Maar goed eerlijk is eerlijk, ik heb nooit iets anders gehad dan een lekke band, waarbij een thuiskomertje dan toch wel weer prettig is i.p.v. een montage/kit set.
Het probleem met de onjuiste indicatie van de brandstofmeter is al vaak naar voren gekomen. Dit is inderdaad jammer, maar goed daar wen je ook wel aan. Eerlijk gezegd heb ik zelf nooit echt de gok genomen om een extra 100 kilometer te rijden nadat de computer 0 aangaf. Een kleine 50 kun je best gokken. Als de teller op 0 staat dan moet ik er meestal zo\'n 45 liter ingooien...volgens het boekje zou ik dan nog 15 liter hebben?? Wie heeft het al wel uitgeprobeerd?
een paar maanden geleden is het eerste probleempje naar voren gekomen; er zit voorin aan de passagierszijde een vervelend rammeltje. Zo\'n typisch rammeltje wat je niet altijd hoort en daardoor niet makkelijk over te brengen is aan de monteur. (zoiets van doet t\'ie anders nooit..). Maar goed, bij de volgende grote beurt over een paar weken even melden, want als ik ergens niet tegen kan zijn het rammeltjes.
Ik heb de auto destijds niet voorzien van beschermstrips aan de zijkant; ik zou iedereen dit willen aanraden om wel te doen. Helaas zijn deze er alleen in het zwart (spuiten is geen optie gezien de aard van het materiaal...blijft niet mooi). Ik heb de nodige deukjes opgelopen op de parkeerplaatsen en de tijd dat men nog een briefje achter de ruitenwisser achterliet zijn we helaas al lang voorbij.
Tot slot, het vermogen van de 1.8 liter is soms te zwaar voor de auto. Het is mij (misschien rijd ik iets te fel), al vaak overkomen dat de voorwielen slippen bij het wegrijden.