Toyota Corolla 1.4 D4-D Linea Sol (2005)

Toyota Corolla 1.4 D4-D Linea Sol (2005)

UitvoeringCorolla 1.4 D4-D Linea Sol
Versnellingen5, Semi Automaat
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

Het was weer tijd voor een volgende lease-auto. Mijn wensen waren nu: goedkoop, automaat en betrouwbaar. Bovendien moet ik diesel rijden, dat vind ik echter geen straf. Met de vorige auto, een fraaie stilo, was ik belachelijk vaak bij de dealer om problemen te laten verhelpen. Dat wordt je goed zat. Schakelen is ook minder als je ruim 80k per jaar rijdt. Als je een goedkope diesel met automaat wil dan is er niet zo veel keus.

Op papier lijkt de Corolla met 1.4 diesel wel erg traag maar na een proefrit blijkt dat erg mee te vallen. Dus de corolla 1.4 d-4d mmt linea sol besteld met navigatie en een subwoofer. Auto ontvangen in april 2005.

Ik heb nog geen seconde spijt gehad. Zeer comfortabele auto, niet in de laatste plaats doordat ’ie onvoorstelbaar stil is. Gelukkig zitten de gebruikelijke speeltjes er op. Climate control, regensensor, ramen/spiegels electrisch, aut. dimmende binnenspiegel. Erg prettig allemaal. De stilo had het fraai ogende connect nav+ navigatie systeem maar de navigatie van de corolla werkt tenminste probleemloos.

De 1.4 d-4d is een fijne motor. 90pk en 190nm zijn minder dan de meeste lease diesels, de auto is dan ook wel wat trager. Maar doorrijden met 140-150 km/u is geen probleem. Boven de 160 wordt het pas behelpen. Ik vind het prima zo. Met een stevige rijstijl haal ik 1 op 16.3 gemiddeld verbruik. Heb ik al verteld dat de auto en motor erg stil zijn?

Wegligging is prima. Je merkt duidelijk dat er minder onderstuur is dan bij de grotere diesels. Prettige bijkomstigheid. Deze auto stuurt als een benzine versie.

De Multi Mode automaat werkt ook erg goed. Schakelt snel genoeg en probleemloos. Binair gas geven wordt wel afgestraft door constant terug- en opschakelen. Als je wil kan je ook sequentieel schakelen.

Natuurlijk is het niet helemaal perfect:

- Cruise Control is niet leverbaar op 1.4d (erg jammer)
- Radio/Nav zit te ver weg, je moet uit je stoel om er bij te kunnen.
- Afwerking dashboard had beter gekund. Hoewel het wel kwaliteit ademt.
- Middenarmsteun is niet gevoerd en dus erg hard.
- De piepjes voor de gordel/verlichting/sleutel in contact lijken door een casio horloge uit 1980 gemaakt te worden. Dat kan best wat vriendelijker voor het gehoor.
- Stuurwiel is iets te dun.
- Ook deze toyota maakt geen emoties los. Jammer als je dat belangrijk vindt. Ik zit er niet mee.

Buiten het bovenstaande lijstje een perfecte auto voor no-nonsense, betrouwbaar en comfortabel vervoer. Echt geweldig.

Update 27-12-2005:

Staat nu op 57000km. Bevalt uitstekend, blijft comfortabel en een genot om in te rijden.

Update 21-06-2006:

62.000km: Review wordt zo wat saai: bevalt nog prima.

Update 11-4-2007:

> 153000km: Wat problemen gehad welke zijn verholpen. De MMT is toch wel wat behelpen. Als je geen haast hebt is het prima, als je door wil rijden dan schakelt ’ie op momenten dat je dat niet wil. Kan natuurlijk op manual zetten maar dat vergeet ik dan weer zodat ’ie niet vanzelf opschakeld bij versnellen. Achteraf gezien was de (toen) 115pk diesel met handbak een betere keuze geweest. Buiten dat een prima auto. Inmiddels een verso 2.2 Dynamic besteld.

Geen enkel probleem.

Alhoewel:

- Band kapot gereden (afval op snelweg)
- Voorruit vervangen (steenslag)
- Parkeerschade

Maar daar kan Toyota niks aan doen.

Ik moet er nog aan wennen dat alles gewoon functioneert.

Update 27-12-2005:

Ruitenwisser rechts lijkt wat speling te hebben. Veroorzaakt door gebruik terwijl wissers vastgevroren zaten. Binnenkort even naar laten kijken.

Update 21-01-2006:

62.000km. Bij de 60kkm beurt doorgegeven dat tankdop lastig open ging (plastic ’touwtje’ waardoor ’ie niet vergeten kan worden draaide niet mee), ruitenwisser maakte streep precies over regensensor (die dan dus denkt dat het hard regent). Problemen verholpen. Speling ruitenwisser maar laten zitten, niet meer geconstateerd.

Update 11-4-2007:

Rond de 120000 km is de MMT storingen gaan vertonen. Steeds vaker een storinglampje en de bak in de vrij, wilde niet meer schakelen. Meestal bij het parkeren maar knap irritant als dat in de file gebeurd waarbij het verkeer net weer gaat versnellen. Heb ook een keer de vluchtstrook op moeten zoeken met automaat in de vrij. Motor uit en na 30 seconden werkt het weer maar het is erg vervelend. Eigen dealer vond het probleem niet zo belangrijk dus daar kom ik nooit meer. Toyota Groningen heeft meteen auto ingenomen en na een week kon ik ’m ophalen: Bekend probleem, de actuator van de koppeling had wat corrosie waardoor hij soms niet geheel ontkoppeld. Als dat gebeurd merkt de bak dat en springt in storing (en neutraal). Bewuste actuator vervangen (hele bak uit elkaar) en sindsdien geheel probleemloos.

Dynamo is een keer vervangen, maakte herrie (alsof een lager stuk was) en sindsdien piepen de multiriemen soms bij koude start. De voortrein begint nu te kraken bij drempels. Achterbanden zijn flink gaan cuppen (rond de 70000km) en moesten vervangen worden. Rij nu al een aantal maanden op winterbanden, geen problemen.

Dus buiten de problemen met de automaat wat kleinigheidjes toch een zeer betrouwbare auto.

PRIVATE LEASE Toyota Corolla