Toyota bZ4X Dynamic (2026)

Gebruikersreview

Toyota bZ4X Dynamic (2026) #2

UitvoeringbZ4X Dynamic
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Eerste maand: Fijne kilometervreter

Na enige tijd met een Skoda Elroq te hebben gereden, wisselde ik van werkgever. De leaseauto moest worden ingeleverd, en er mocht iets nieuws worden uitgezocht. De Elroq was op zich erg fijn. Het nogal boxy design aan de achterzijde (zeker in vergelijking met de bZ4X) bood veel ruimte, en daar raak je ook aan gewend. Met het verbruik van de Elroq was ik echter minder tevreden. Zelfs nadat de auto flink was ingereden, lukte het me niet om hem gemiddeld onder de 18 kWh/100km te krijgen (gemiddeld over alle seizoenen). Met een 60 kWh accu sta je dus elke 300 km aan de paal. Verder was het overigens een goede auto, maar dat hoge verbruik vond ik ronduit storend.

In mijn zoektocht naar een nieuwe auto kwamen de C-HR+ en zodoende ook de bZ4X op mijn pad. Van de eerste bZ4X heb ik de minder goede verhalen uit mijn omgeving gehoord, maar Toyota bleek flinke stappen te hebben gemaakt met de nieuwe versie. Een proefrit met de C-HR+ beviel uitstekend, maar de ruimte achterin is toch wat beperkt. De bZ4X die ernaast in de showroom stond, loste dat probleem volledig op. Een langere wielbasis en een langer doorlopende daklijn. Hier kan je met 5 volwassenen echt goed zitten!

De verkoper vertelde me dat de nieuwe aandrijflijn zeer efficiënt was, en de meerprijs voor de grote accu was in dit geval overzichtelijk. Zodoende heb ik gekozen voor een Toyota bZ4X FWD Dynamic (2026) in de kleur Precious Metal metallic. Ongeveer een maand geleden mocht ik hem ophalen en inmiddels heb ik voldoende kilometers gemaakt om een goede eerste indruk te vormen.

Wat direct opvalt, is het prettige rijcomfort. De bZ4X rijdt intuïtief, stil en ontspannen. De auto spoort niet direct aan tot sportief rijden, maar met 224 pk komt hij een stuk vlotter van zijn plek dan de Elroq met 204 pk. Oneffenheden worden op een subtiele wijze weggefilterd en op de snelweg voelt de auto zeer stabiel en solide aan. De zitpositie is hoog door het model auto, maar de stoel kan genoeg naar beneden om ook echt lekker achter het stuur te zitten. De cabine biedt voorin voldoende ruimte en de goede stoelen maken een ritje naar Limburg of Groningen vanuit het midden van het land kinderspel. De stoelen uit de Elroq bleken op lange stukken toch wat harder. Daar stapte ik iets minder fris uit na twee uur sturen.

De combinatie van adaptieve cruise met lane assist maakt dat je op de snelweg weinig interventies nodig hebt. De auto ligt echt als een tank op de weg en zijwind heeft geen invloed. De bZ4X remt heel gelijkmatig als er een auto voor je op de baan komt, en brengt de afstand weer keurig op het gewenste niveau. De regeneratie is in te stellen in vier standen. De vierde stand remt adequaat op lage snelheid, maar wil op hoge snelheid nog wel eens doorzeilen. Ik vind het jammer dat er geen one-pedal op zit.

Daarnaast heeft de auto mij positief verrast op het gebied van efficiëntie. Volgens de officiële specificaties ligt het verbruik rond de 15,5 kWh/100km, maar in de praktijk laat de boordcomputer bij mij momenteel een gemiddeld verbruik van 13,6 kWh per 100 kilometer zien. Dat vind ik echt indrukwekkend voor een elektrische SUV van dit formaat. Dit is overigens al sinds de eerste rit, waar de Elroq de eerste 2000 km niet onder de 21 kWh te krijgen was.

Dankzij dit lage praktijkverbruik realiseer ik relatief eenvoudig een actieradius van meer dan 500 kilometer op een volle accu. Ik had al geen last van laadstress, maar nu is het helemaal ontspannen. Het voelt bijna als een benzineauto om de auto iedere keer gewoon op de parkeerplaats te zetten. Laadpaal is echt niet iedere keer nodig. Dit maakt de auto ook zeer geschikt voor langere afstanden. Ook voor langere ritten hoef ik daardoor niet meer na te denken over laden onderweg.

Ondanks veelvuldig gebruik van kunststof voelt het interieur superdegelijk aan, zoals je van Toyota mag verwachten. Dit voelt aan alsof het over 20 jaar nog allemaal moeiteloos werkt. Dat doen die Japanners toch altijd heel goed! Een mooi stofje op het dashboard kan een hoop verbloemen, maar ik vind het wel wat hebben dat ze bij Toyota gewoon denken: “laat maar zitten, nergens voor nodig”. Het infotainment werkt snel, al gebruik ik zelf altijd de draadloze Android Auto met prima app connectiviteit. Fijn is ook dat de temperatuur een paar mooie fysieke knoppen heeft en dat overige climate functies altijd in beeld zijn op het grote scherm. Geen gedoe.

Toch is er ook wel een puntje van kritiek. Met name de bestuurdersmonitor valt niet helemaal in de smaak. Het systeem is erg gevoelig afgesteld en geeft regelmatig waarschuwingen als ik even naar het scherm kijk. Soms lijkt een korte blik naar het instrumentencluster of binnenspiegel al aanleiding voor een melding. Dat is een beetje storend, en leidt er in de praktijk toe dat ik het systeem uitzet voor elke rit. In tegenstelling tot de snelheidswaarschuwing moet je daarvoor wel de instellingen in. Paar keer klikken en scrollen voor je kan wegrijden, maar dan ben je er ook wel vanaf. Dat geeft mij een stuk meer rust tijdens het rijden.

Snelladen heb ik nog niet gedaan, maar ik lees dat hij dat met meer vermogen doet dan de 150 kW die Toyota opgeeft. Dat ik nog niet bij de snellader ben geweest zegt genoeg. Al met al is het een zeer zuinige kilometervreter, die heel goed bevalt in de eerste maand. Over een tijdje zal ik weer een update plaatsen en benoem ik het verbruik in de herfstmaanden.

10,0