Toyota Avensis Wagon 2.2 D-4D Linea Luna (2006)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Avensis Wagon 2.2 D-4D Linea Luna |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand laatst | 59.500 km |
ERVARINGEN
- 59.500 km
Sinds juli 2006 ben ik in het bezit van een Avensis Wagon 2.2 D-4D 150 PK Linea Sol. Na vier ellendige jaren met een Renault Laguna Grandtour 1.9 Dynamique 120 pk vol defecten, pannes en garagebezoeken, was de hoofdzaak een degelijke en betrouwbare auto kopen. Gezien de goede reputatie van Toyota en de garantieperiode van 5 jaar, viel de keuze op een Avensis Wagon. Niet dat ik de Avensis de mooiste wagen vind die er te koop is. Zeker in het zwart mag hij best gezien worden, maar aan het prachtige design van een Audi A6 kan hij toch niet tippen. De A6 Avant, mijn huidige droomwagen, kwam echter een flink stuk boven mijn budget uit.
Het gefacelifte model van de Avensis was net uit en Toyota België verkocht met een fikse korting de stock van niet-gefacelifte wagens. Ik koos voor een 2.2 D-4D van 150 pk. Het was dan nog een Linea Sol-uitvoering, zodat de wagen zeer compleet was uitgerust: leder, dualzone airco, lichtmetalen velgen, cruise control,.... Alles zat erop behalve (helaas) een elektrisch open dak. Ik heb wel gekozen voor een stockwagen zonder het fullmap navigatiesysteem van Toyota. Dit navigatiesysteem kostte bijna 3000 euro en dat vond ik toch wat veel. Ik heb nu een zeer goed (los) navigatiesysteem van Garmin dat mij ongeveer 600 euro heeft gekost en dat als niet te versmaden voordeel heeft dat ik het ook in mijn andere wagen en in deze van mijn echtgenote kan gebruiken.
De eerste indruk die ik had van mijn Avensis was de goede afwerking en het ontbreken van piep- en kraakgeluiden, iets wat mij in mijn Laguna erg had geïrriteerd. Ook het motorvermogen was echt wel een grote stap voorwaarts. Mijn Laguna was heus geen kneusje bij het optrekken, maar de 150 pk van de Avensis is toch nog wat anders. Enkel het motorvermogen bij laag toerental (minder dan 2000 toeren) is een beetje teleurstellend. Het goede rijcomfort en de kracht van de motor maken wel dat het - vooral op snelwegen - erg oppassen is voor de zeer strikte snelheidsbeperkingen.
Al bij al waren de eerste indrukken dus uitermate positief. Er waren slechts enkele kleinere minpuntjes. Op de plaats waar normaal gezien het navigatiesysteem van Toyota zou zitten, heeft men een ’boordcomputer’ geplaatst die in koeien van letters een aantal zaken aangeeft zoals het gemiddeld verbruik, e.d. Het is echter een ronduit onnozel en inspiratieloos ding dat zelfs niet geregeld kan worden. Bij elke tankbeurt reset de boordcomputer zichzelf, zodat het meten van bijvoorbeeld het gemiddeld verbruik over een langere periode onmogelijk is. Soms reset het ding zich zelfs wanneer men de motor terug opstart zonder getankt te hebben. Het boordcomputertje heeft ook een functie die aangeeft hoeveel kilometer men heeft gereden sinds de motor terug werd gestart. Volstrekt nutteloos, want na bijvoorbeeld een korte stop bij de krantenwinkel begint het computertje terug van nul kilometer te tellen. Tenslotte is het scherm in twee helften verdeeld en kan men bijvoorbeeld het rijbereik tweemaal naast mekaar laten verschijnen.... Ondanks de batterij bedieningsknopjes onder het scherm is dit boordcomputertje dus volslagen nutteloos. Jammer dat Toyota blijkbaar het eerste het beste wat nog in de schuif lag heeft gebruikt om de ruimte van het navigatiesysteem op te vullen en dat men niet wat creatiever is geweest.
Ook wat de ergonomie betreft moet de Avensis toch wat onderdoen ten opzichte van de Laguna. Enkele bedieningen zijn slecht geplaatst of onlogisch. Zo zit de bediening van de elektrische buitenspiegels ergens links achter het stuur verstopt en niet aan de deur zoals bij de Laguna. Deze bediening heeft dan ook nog geen verlichting zoals de andere knopjes, wat maakt dat men in het donker steeds het dashboard moet aftasten om de bedieningsknoppen van de spiegels te vinden. Jammer. Ook de bediening van de radio op het stuur is veel minder handig dan het satellietje rechts van het stuur bij de Laguna.
De ontvangst van de radio is niet bijster goed, maar de kwaliteit van de hifi is dat wel. Een CD’tje klinkt alsof je in een concertzaal zit. Spijtig echter dat in de overigens fraaie middenconsole van het niet-gefacelifte model nog een cassettedeck zit. De oudste Avensis van de huidige generatie is van 2003 en bij mijn weten was een cassettedeck zelfs in 2003 niet echt het summum van spitstechnologie.
Natuurlijk zijn dit eerder details en is de algemene indruk van de wagen zeer goed. Liever wat minder logisch geplaatste bedieningen dan maandelijkse garagebezoeken...
Update 7 juni 2007
Ik heb de wagen intussen bijna een jaar zonder ook maar één probleem te hebben gehad. Enige tijd geleden heeft de wagen een kleine onderhoudsbeurt gehad (kosten ongeveer 120 euro) en dat was het dan.
Spijtig genoeg moet ik toch vaststellen dat er her en der wat parasietgeluidjes beginnen op te duiken: ter hoogte van de klep van het handschoenkastje (zelf opgelost middels een zelfklevende schuimrubber strip), de afdekhoes in de koffer die soms echt klappert zelfs in gesloten toestand, maar vooral thv de dakhemel aan bestuurderskant. Dit laatste ’davergeluidje’ is er zelfs op goed wegdek bij een toerental tussen 1500 en 2500, dus altijd bij een rustig rijgedrag. Parasietgeluidjes zijn in wezen natuurlijk minder erg dan technische of elektronische defecten, maar ze beïnvloeden toch in grote mate het rijcomfort en de algehele kwaliteitsindruk. Ik zal dit toch eens aan mijn dealer moeten melden.
Update 29 november 2007
Vorige week is de wagen binnen geweest voor een onderhoudsbeurt. Er was geen enkel probleem te melden. Voor het kraakgeluidje thv de bestuurderszetel werd een deel van de gordelophanging vervangen (onder garantie dus geen kosten) maar dit heeft het probleem niet opgelost. De onderhoudsbeurt kostte 230 euro.
Update 17 maart 2008
Nog steeds geen enkel probleem. Mijn verbruik ligt wat hoger dan het gemiddelde (7,5 liter per 100 km), maar dat heeft vooral te maken met het feit dat ik regelmatig kortere afstanden doe. Wat me wel stoort is de werking van de regensensor. Bij behoorlijke regenval duurt het soms te lang voor de ruitenwissers in werking treden en als het dan weer wat minder hard regent blijven ze soms wissen alsof hun leven er van afhangt. Ook irritant is het feit dat - wanneer de auto natgeregend is - het regenwater vanop het dak op de zetels en in de koffer loopt wanneer je de deuren of de koffer opent. In ons regenlandje is dat vervelend, maar het is natuurlijk detailkritiek. De algemene indruk blijft in orde.
Update 9 september 2008
Intussen nog een onderhoud gehad: geen problemen te melden. Ook voor de derde maal een lange reis gemaakt met een goed volgeladen auto... zonder het minste probleem.
PROBLEMEN
- 46.500 km
Boordcomputer reset zichzelf soms ongevraagd bij het starten van de motor.
- 59.500 km
Na bijna drie jaar nog steeds tevreden met de wagen. Het enige minpuntje zijn de piep- en kraakgeluiden die toch her en der de kop opsteken. Jammer, maar er zijn ergere dingen.....
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.