Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Linea Luna (2005)
| Uitvoering | Avensis Wagon 2.0 D-4D Linea Luna |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ondanks dat de keuze van een lease auto een luxe probleem is, is deze keer weer grondig nagedacht over de volgende auto.
De Passat was een hele fijne auto maar hij werd eenvoudig te duur. Ik had inmiddels ook een extra eis: het moest een stationwagen worden. De andere zaken die ik zeker niet meer kwijt wilde waren: in hoogte verstelbare bestuurders stoel, navigatiesysteem, automatisch dimmende binnenspiegel en de regensensor. Dat lijken subtiele zaken maar als je ze eenmaal gehad hebt wil je ze niet meer missen. Ook wilde ik een dealer waar ik fatsoenlijk behandeld zou worden. Al met al een heel wensenlijstje. Ik heb gekeken naar de Peugeot 407, Ford Mondeo, Mazda 6, Opel Vectra en natuurlijk de Toyota Avensis.
Het is uiteindelijk de Toyota geworden. Helaas niet in diesel met automaat verkrijgbaar. Als extra"s heb ik het business pakket (DVD navigatiesysteem en achteruitrij sensoren) besteld, een trekhaak en een kunststof bescherming achterin. Veel meer is er overigens ook niet meer bij te bestellen. Deze auto biedt een eigenzinnige vormgeving, heel veel ruimte en een uitstekende standaard uitrusting. 9 Airbags en 5 sterren in de botsproeven hebben wel degelijk meegespeeld. Met 50.000 km per jaar en een gezin speelt dit gewoon een rol. In mijn ogen bood deze auto het meeste waar voor zijn geld. Sceptisch was ik over het feit dat ik wat vermogen moest inleveren en dat ik altijd lekkere stugge Duitse auto"s heb gereden.
1.000 km is misschien nog wat kort maar hierbij toch vast mijn bevindingen. De auto voelt zeker Duits aan. De wegligging is strak en de stoelen hard. De deuren sluiten goed en met een degelijke klap. Achterin hebben de kinderen uitstekende hoofd en beenruimte. Ze zitten zelfs met de benen over elkaar. Een stationwagen is heerlijk. Vooral met een hond. Standaard is er ook een net gemonteerd zodat de hond niet op de achterbank springt als je heel even niet oplet. Het navigatiesysteem werkt uitstekend maar bij het wegrijden duurt het even voordat hij de route oppakt. De aanwijzigen zijn veel duidelijker dan de Becker die ik in de Passat had gemonteerd. De achteruitrij sensoren zijn geen luxe. Het is gewoon een grote auto en achterruit zie je niet veel.
De auto is ongelofelijk stil. Na een Passat denk je dat dit alleen nog maar tegen kan vallen maar dat is zeker niet het geval. Ik vond de Passat een beetje ’dwijlen’ in de bochten, zeker als je de voet van het gas haalde in een te snel genomen bocht. De Toyota geeft geen krimp en voelt heel veilig aan. De hond valt achterin overigens gewoon in slaap. Dat ’deed ze anders nooit’ en zegt daarmee voor mij iets over het comfort van de auto.
Zijn er dan geen punten van kritiek? Toch wel. De power van de motor valt na de Passat toch een beetje tegen. Die trok echt als een lier. Mijn Passat had een automaat waardoor je nooit last had van een turbo-gat. Bij de Toyota heb je dit wel. Onder de 2.000 toeren moet je niet teveel verwachten. Daarna komt hij goed van zijn plek. Het schakelen en koppelen gaat lekker licht en gemakkelijk. Ook in de file hoef je niet teveel te schakelen en te koppelen. Een automaat is natuurlijk zeer gemakkelijk maar tot nu toe mis ik hem nog niet.
Ik vertelde al dat de auto zeer stil is. Op asfalt geven de standaard gemonteerde banden weinig geluid. Op klinkers komt er echter beduidend meer geluid door.
Als de boardcomputer klopt, dan valt ook het verbruik een beetje tegen. Met de Passat reed ik altijd 900 km op een 60 liter tank. Dit ondanks de automaat waarvoor een meerverbruik staat van 10-20%. Dat haal ik met de Toyota niet. Natuurlijk moet hij nog ingereden worden dus daar mag ik misschien nog niet over oordelen.
Het rijgevoel van de Toyota is prima. Hij voelt groot en zwaar (lees: degelijk). Alle knopjes zitten op de juiste plaats en de stoelen laten zich gemakkelijk in de goede stand zetten. De cruise controle werkt uitstekend en is veel gemakkelijker te bedienen dan die van de Passat.
De standaard gemonteerde radio geeft ook een uitstekend geluid. Alles laat zich van het stuur bedienen en dat is heerlijk. Ik moest wel een beetje lachen om de cassetterecorder dia naast de CD speler standaard wordt gemonteerd. Achteraf is dit toch wel handig omdat ik hier nu de PDA als MP3 speler op kan aansluiten. Voor 15 euro heb ik hiervoor een adapter gekocht.
Tot nu toe heb ik geen noemenswaardige problemen gehad. Omdat ik 4 jaar automaat heb gereden slaat de motor wel eens af maar dat mag ik de auto niet verwijten.
Ook ben ik al eens met de trekhaak op onze oprit blijven hangen maar dit bevestigt alleen maar dat je hier met een forse auto te maken hebt.
Alles werkt zoals verwacht. De aflevering van de dealer was uitstekend.