Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Dynamic (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Auris 1.8 Full Hybrid Dynamic |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 9 km |
KM-stand laatst | 22.420 km |
Ophalen!
- 9 km
Om de maandelijkse kosten te drukken ben ik op zoek gegaan naar een auto die moest voldoen aan de volgende criteria:
* BPM vrij
* Wegenbelasting vrij
* C segment
* Cruise control / Regensensor / Navigatie
Ik kwam uit op de Seat Ibiza ST en de Toyota Auris Hybride.
Na de proefritten kwam ik uit de Toyota, meer vermogen (136 pk tov 75 pk) en een veel mooiere loop van de aandrijving. Nadeel was de prijs, voor het geld van de Auris kun je ook de Seat kopen met alle opties die mogelijk zijn.
Na wat berekeningen kwam ik uit op een terugverdientijd (voor zover mogelijk met een auto) van 2,5 jaar (tov doorrijden met mijn huidige auto). Dit zou alleen maar korter kunnen worden indien de brandstofprijs omhoog gaat.
Eind januari de auto besteld. Het is een Dynamic uitvoering geworden met als optie het navigatiesysteem (incl. parkeersensoren) en zonneschermen achter.
Op 18 maart kon ik de auto ophalen! Na een zeer uitgebreide uitleg van de dealer (Oto Nijkerk) op weg naar huis.
Eerste ervaringen
- 1.960 km
4 weken en bijna 2000 km verder, tijd voor de eerste ervaringen.
Comfort:
Comfort is goed, iets minder dan de Accord (D-segment) en vergelijkbaar met de Honda Civic 2006-2008, alleen iets soepeler afgeveerd.
De stoelen zitten goed, een veel hogere instap, waar je uiteraard aan moet wennen, maar op een gegeven moment weet je niet anders. Ook zit je meer op de stoel ipv erin. De zijdelingse steun is wel goed.
Rijden:
Het rijden vergt wel een andere techniek wil je optimaal gebruik maken van de hybride techniek, zoals bijv. het remmen om de accu weer op te laden.
Het systeem nodigt je wel uit om rustig te rijden, omdat bij een constante snelheid de motor weinig toeren maakt (e-CVT). Op een 80 km/h weg met een warme motor rij je tussen de 1000 en 1500 tpm. Uiteraard maakt de motor veel meer toeren bij volgas (rond de 5000 tpm). Hier stoor ik mij helemaal niet aan, dat is een voordeel van een CVT, je hebt altijd het maximale vermogen ter beschikking wanneer je er om vraagt, je hoeft niet door een heel schakelprogramma heen.
Stoplichtsprintjes en inhaal acties gaan heel goed, het koppel is te vergelijken met een diesel. In de tussensprints (bijv. 60 - 80 km/h) is de auto een stuk sneller dan menig TDI.
De dagrijverlichting werkt goed icm de automatische verlichting. Wanneer het schemerig wordt gaat de dagrijverlichting uit en de normale verlichting aan.
Verbruik:
Omdat ik mijn auto kreeg in een nog relatief koude periode zat ik rond de 1 op 18. Momenteel met het warmere weer zit ik rond de 1 op 20. Dit kan nog verbeterd worden wanneer het 's ochtends warmer wordt en de motor beter ingereden is.
Met de huidige benzineprijzen zijn dit mooie waarden.
Interieur:
Het interieur zit goed in elkaar. Het materiaal rond de handrem is krasgevoelig. Het dashboard is goed afleesbaar, de lichtsensor regelt de sterkte van de dashboardverlichting. De kofferruimte is krap, maar dat is bekend. Het accupakket neemt een stuk ruimte in (75 liter). Tevens zit de 12V accu achterin.
Problemen:
Tot op heden nog niks bijzonders, alleen wat windgeruis, maar dit kan ook meer opvallen doordat de auto stiller is dan de gemiddelde auto.
Een praktisch probleem is dat je in de woonwijk goed moet uitkijken voor kinderen (en volwassenen) omdat je zo goed als geruisloos rijdt.
Einde in zicht
- 22.420 km
Het einde is in zicht voor de auto, met de auto is (uiteraard) niks aan de hand, maar ik heb hem ingeruild voor een Kia Cee'd.
De reden? Er komt een 2e kind eraan, er is gewoon domweg te weinig ruimte in de auto, zowel op de achterbank als in de koffer. Tevens kan ik niet langer dan een uur op de stoel zitten zonder last te krijgen van mijn rug, voornamelijk door het gebrek van een lendesteun.
Al met al redenen om over te stappen. Waarom geen Prius? Die vind ik niet mooi. Waarom de Cee'd? Mijn vader heeft de Hyundai i30, en dat rijdt heerlijk, aangezien de Kia dezelfde motor/bak/onderstel heeft en de Kia er mooier uitziet dan een de i30, ben ik hiervoor gegaan.
Nog wel eventjes de voor- en nadelen op een rijtje van de ervaringen tot nu toe:
Voordelen:
* Zuinig
* Krachtige motorcombinatie en mede door de e-CVT altijd genoeg koppel/vermogen tot je beschikking
* Stil op de snelweg
* Genoeg overzicht, zicht rondom is goed, afgezien van de grote A-stijl, maar dat heeft elke moderne auto last van.
* Combinatie parkeersensoren en camera maakt het inparkeren erg gemakkelijk.
* De regensensor werkt perfect, ik hoef hem nooit anders in te stellen, itt de vorige auto (Honda Accord).
* idem voor de lichtsensor.
Nadelen:
* De stoelen (gebrek aan lendesteun)
* Ruimte op de achterbank/kofferruimte (bekend gegeven)
* Kleine benzinetank (40 liter), daardoor is de actieradius niet groter dan een andere C-segmenter
* Geluidssysteem. De speakers zijn slecht, ik had proefgereden in een versie met de JBL speakers optie, en dat klonk super. Maar ik vond het een prijzige optie (1000 euro meende ik). Het is aan te raden om deze optie te kiezen of bij een specialist de speakers te laten vervangen. Vooral als je een muziekliefhebber bent
* Geen USB poort om muziek af te spelen, erg groot nadeel. Bluetooth streaming werkt lang niet zo prettig. Bij de huidige navigatiesystemen (Touch and go) zit er wel een USB poort op
* Navigatiesysteem is erg traag met het vinden van een goed GPS signaal, kan wel 5 minuten duren terwijl enkele uren daarvoor nog met de auto gereden is.
* Veel krasgevoelige kunstoffen in het interieur/ kofferbak
Ondanks het groter aantal negatieve punten is het een fijne auto die ook zeker aan te raden is, maar test wel goed of de stoelen goed zitten. Maak langere testritten. Een lendesteun is niet leverbaar op de Auris.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.