Tesla Model Y Premium AWD (2025)
| Uitvoering | Model Y Premium AWD |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 4 km |
| KM-stand laatst | 2.500 km |
Model Y AWD Juniper met FSD
De model Y Juniper, het beste complete pakket voor mijn situatie.
Kort ter inleiding. Als liefhebber/hobby heb ik de afgelopen 4 jaar verschillende (voornamelijk elektrische) auto's gereden.
Meestal geïmporteerd uit Duitsland en na 3 tot 6 maanden vaak weer verkocht met 10 tot 20 duizend km op de teller erbij.
Een kort opsomming: ID3, Lynk en Co 01, Model 3 performance 2021 met EAP, Model Y Performance 2022, Model Y Performance 2023 Zwart met EAP, Audi E-Tron S, Model Y performance 2023 QuickSilver, Model X Perfocmance Ludicrous+ 2020 (eerst een rode, toen een witte met FSD).
EAP op de model 3 en Model Y vond ik met name prettig dat je niet steeds de autopilot hoefde uit te zetten en weer aan zetten bij het wisselen van rijstrook.
FSD op de Model X uit 2020 met HW3 had ik meer van verwacht, en de gedachte bij aanschaf was dat als ik hier een jaartje in zou blijven rijden er wellicht een update zou komen waardoor het wel goed zou gaan werken. Ik verwacht echter nu (na de ervaring met HW4) dat het best heel lastig kan gaan worden om het met HW3 goed genoeg te krijgen.
In een spontane bui dan toch maar besloten om de Model X weer te verkopen en een nieuwe Model Y AWD LR aan te schaffen met de regeling om FSD over te zetten vanaf de Model X. Voor het eerst een Tesla zonder de performance uitvoering.
Overwegingen:
Model X uit 2020 toch erg zwaar (hoge wegenbelasting), hoge nieuwprijs (dure verzekering) en hoog verbruik in combinatie met beperkte actieradius.
Waarom geen performance, paste niet in het budget. Kleine 57k voor een Donker grijze, plus trekhaak was voor mij de max, en rijcomfort met een proefrit met de LR AWD was prima. Daarnaast vind mijn vrouw de Model Y qua omvang heel fijn, hij geeft haar meer het gevoel van controle dan de X.
Op 13 december een voorraadauto besteld (MY 2026) en op 22 december de auto opgehaald in Tilburg. Voor het eerst dus een nieuwe Tesla, daarvoor altijd jong gebruikt.
Het was dus snel geregeld allemaal, maar in Tilburg kunnen ze er wel wat meer een feestje van maken.
Op de parkeerplaats de wieldoppen eraf gehaald, qua smaak vind ik de open wielen mooier. Wat me wel direct opviel is dat de ruimte in de wielkasten voor mijn gevoel wel heel groot is. Bij nameten viel me ook op dat de mijne nog iets meer ruimte in de wielkast heeft dan degene die ernaast stond. Scheelde ca. 10 tot 15mm. Deze Model Y staat op de Continental Sportcontact 7, degene ernaast op de Hankook.
Ik ben hiervoor terug gegaan naar het service center, maar die hebben alles gecheckt en geven aan dat alles binnen de specificaties valt. Ik vind het echter na alle performance edities het enige minder mooie aan deze auto. Dus ik ben voornemens om de auto te gaan verlagen met een Eibach Pro Kit (ca. 30mm omlaag).
Dan de rijervaring (met FSD).
Wow, in 1 woord een mega stap ten opzichte van de Model Y Performance 2023.
Zoveel stiller van binnen (zowel rolgeluid als omgevingsgeluid als windgeruis), nog snellere software respons op de schermen, uiterlijk echt mooi met de led verlichting voor en achter, en ook binnen, stoeler voeler net weer iets fijner, mooie led interieurverlichting en gelukkig nog een hendel voor de knipperlichten.
De auto heeft een geweldige range tov de voorgangers, is prima zuinig (al is het nu nog flink koud en heb ik dus hoge verwachtingen van het voorjaar). Geweldig rijcomfort qua onderstel en vering.
In alle aspecten een mooie vooruitgang ten opzichte van de vorige Model Y, waar ik hoogstens van kan zeggen dat ik heel af en toe wel even kon genieten van een 0-100 sprint met de performance, is deze versie ook echt heerlijk snel, maar net een stap minder als de LR Performance natuurlijk. (ik denk niet dat ik de Boost zal aanschaffen).
Qua velgopties was het de 19" crossflow of anders zilveren 20". Maar zilver vond ik echt niet mooi. Nu eerst maar verlagen, en eventueel dan later nog andere wielen. Ik vind de upgrade van antraciet 20" geweldig eruit zien, maar die optie was er nog niet in december. Dat vind ik nu achteraf wel jammer, anders was ik daar wel voor gegaan.
FSD kon ik dus overzetten vanaf de Model X. Deze heb ik daarna voor bijna dezelfde prijs weer kunnen verkopen als dat ik hem in Duitsland aangeschaft had, dus dat voelde voor mij als een goeie deal. En ik denk voor de koper ook nog steeds omdat FSD toch nog niet lekker werkte met HW3.
Rijden met FSD HW4 is de eerste kilometers zeker even wennen/zoeken. Even weer voelen hoe hij precies zijn werk doet, maar het viel al wel meteen op in de response ten opzichte van HW3. Elke rit krijg je er meer gevoel bij, en inmiddels voelt het helemaal vertrouwd en snap ik heel goed waar de zwakke plekjes nog zitten.
Als er bijvoorbeeld een auto uit een bocht komt invoegen op de snelweg is FSD nog een beetje onzeker wat er gaat gebeuren. duwt hij hem er direct voor of laat hij nog ruimte en komt hij er achter. Hier houd FSD wat in en neem ik het zelf even over. Rotonde lukt nog niet, en baan met links en rechts fietspaden is ook nog onzeker. Maar ik verwacht dat dit bij komende updates echt nog een stuk beter wordt.
Verder is het gewoon geweldig genieten. Nu al als de interieur camera mijn gezicht en handen kan zien (overdag) en ik mijn handen open op mijn knie onder het stuur leg (ca 2 cm onder het stuur) kan ik stukken van 20 tot 30km rijden zonder het stuur aan te raken en het knipperlicht aanraken om van baan te wisselen en in te halen.
Wat een techniek, en daarmee dus echt wel overtuigd dat supervised echt heel dichtbij is, en dat unsupervised ook aan de horizon glooit.
Voor iedereen die interesse heeft in FSD kan ik alleen maar zeggen, ga het proberen een halve dag. Even een uurtje wennen, en daarna ken je elkaar en leer je echt de mogelijkheden kennen.
Ik kijk uit naar wat de RDW gaat doen en als daar toch uitstel komt in Februari dan kijk ik uit naar een releasedatum daarna.
Komende week eens verdiepen in het verlagen. Er zijn nog weinig reviews te vinden over verlaging met de Eibach set. Mocht ik dit doen dan kom ik met een update.
PRIVATE LEASE Tesla Model Y
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

AutoWeek 2025: dit is de beste deal op EV-gebied

De Alfa Romeo Brera en de Tesla Model Y Standard delen één opmerkelijk detail

Test: de Tesla Model Y Standard rijdt eigenlijk als de 'oude' Model Y

Test: Tesla Model Y Performance - Betaalbare supersonische SUV, maar Standard Range is al snel zat