Suzuki Vitara 1.4 Allgrip S Boosterjet (2016)
| Uitvoering | Vitara 1.4 Allgrip S Boosterjet |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2016 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 142.000 km |
| KM-stand laatst | 145.000 km |
Van Duitse sportcoupé naar Japanse 4WD
Met een beetje pijn in ons hart, bij een stand van 330.000km en 10 jaar in ons bezit werd het toch echt tijd om onze Audi TT Coupé 2.0 TFSI uit 2007 in te gaan ruilen voor een meer praktische auto. Dat ging niet van de ene dag op de andere. Eerlijk gezegd hebben we de keuze jarenlang voor ons uitgeschoven. We hadden altijd zoveel lol en bekijks als we met onze Audi TT - afgeladen vol met ook nog eens 2 blauwe kajaks op het dak - naar onze bestemming reden. Boodschappen doen onderweg, zat er niet in...want dat paste echt niet meer in deze leuke sportcoupé.
Voordat we de Audi TT Coupé kochten, reden we jarenlang - tot 2x toe - een Peugeot 406 Coupé op LPG. In onze ogen, een van de mooiste coupé's ooit gemaakt voor een betaalbare prijs. Helaas zijn we totaal niet gecharmeerd van de opvolger van Peugeot 407 Coupé. Een te gezapig en onsamenhangend design, vooral de voorzijde. Een Audi TT Coupé van een jonger bouwjaar en met minder km's op de teller zou een logische opvolger kunnen zijn voor onze Audi TT uit 2007. Navraag leerde ons, dat vooral de bouwjaren 2008 tm 2012 veel problemen met abnormaal hoog olieverbruik blijken te hebben. En het verhelpen hiervan kost vele duizenden euro's. Nieuwere exemplaren liggen buiten ons beschikbare budget, wat we voor een auto uit wensen te geven. We hebben daarbij ook gekeken naar sportcoupé's van andere merken, zoals de Nissan 350Z, Peugeot RCZ, Mazda RX-8 en Toyota GT86. Allemaal leuke sportieve auto's met hun voor- en nadelen.
Inmiddels merkten we wekelijks opnieuw hoe onhandig de Audi TT voor ons kon zijn, als we bijvoorbeeld iemand van oudere leeftijd mee wilden nemen. Steevast werd er geklaagd over de lage instap of gebrek aan been- en hoofdruimte achterin. Ook liepen de onderhoud/reparatiekosten steeds verder op en was er iedere maand altijd wel iets dat het (tijdelijk) niet deed. Vooral de elektronica van de TT was gevoelig voor storingen en lampjes die onverwachts aangingen zonder aanwijsbare reden.
Diverse van onze familieleden en vrienden rijden al jaren met veel plezier en gebruiksgemak in offroad en SUV voertuigen. Hoewel we zelf in eerste instantie totaal geen fans zijn van SUV's, zijn we ons toch ook gaan oriënteren op SUV's met 4WD.
Bij voorkeur van Japanse makelaardij, vanwege hun storingsvrije en uitstekende betrouwbare imago. We vergeleken daarbij de Toyota RAV4, Honda CR-V, Nissan X-trail, Mazda CX5 en Suzuki Vitara.
We keken daarbij alleen naar benzine uitvoeringen, alleen 4WD (grotendeels voor de funfactor om vanaf minder makkelijk bereikbare landweggetjes onze kano's te water te kunnen laten) en bouwjaren vanaf 2015 tm 2017.
Jongere bouwjaren zijn nog veel te duur en hebben nog veel afschrijvingskosten.
We wilden vooral ook niet teveel van die irritante hulpsystemen als Lane-assist ed.
Al snel bleek de Suzuki Vitara van de generatie 2015 tot 2018 onze eerste voorkeur te hebben. Betrouwbare en relatief simpele motortechniek, laag voertuiggewicht (gunstig voor verbruik en motorrijtuigenbelasting), relatief stoer uiterlijk, niet teveel onnodige elektronische toeters en bellen en voorzien van inschakelbare 4WD.
Na het doornemen van diverse reviews, you-tube filmpjes en autotest blogs konden we onze voorkeur nog specifieker maken. In vergelijking met de Suzuki 1.6 benzinemotor werd Suzuki 1.4 Boosterjet motor geroemd om zijn grotere betrouwbaarheid en efficiënte, meer vermogen en trekkracht en lagere onderhoudskosten.
Onze zoekopdracht werd hiermee voor: een Suzuki Vitara 1.4 S Boosterjet Allgrip van de generatie 2015-2018 met maximaal 150.000 km op de teller en verkoopprijs van maximaal € 17.000 inclusief 12 maanden garantie, onderhoud en APK.
Via de diverse zoekplatforms kwamen we bij de Suzuki dealer Pijnappel in Apeldoorn terecht. Wij hebben daar een proefrit gepland voor een Suzuki Vitara 1.4S Boosterjet Allgrip uit 2016 met ca. 142.000km op de teller in de kleur Galactic Grey.
Dit was onze eerste proefrit en daadwerkelijke kennismaking met een Suzuki Vitara van deze generatie. Al gelijk bij het instappen voelden we ons direct thuis, het interieur heeft leuke sportieve rode accenten, het dashboard is grotendeels analoog met een analoge toerenteller en snelheidsmeter. En niet te vergeten het leuke analoge klokje bovenop het dashboard. Ook de hendels voor lichten, richtingaanwijzers en ruitenwissers voelden direct vertrouwd aan.
In de proefrit zelf werden we met de minuut enthousiaster. Wat is ie lekker pittig, reageert snel en direct op het gaspedaal, gaat lekker door de bochten, rijdt fijn over verkeersdrempels.
Misschien komt het door de hogere zit, maar we hebben geen enkel moment het gevoel dat we pk's missen om heel vlot mee te komen in het verkeer. Het bijbehorende motorgeluid bij optrekken is plezierig om te horen en zeker niet storend voor ons.
Overigens is de hoge zit voor ons wel erg wennen, zeker als je deze vergelijkt met de lage zit in de Audi TT en nog lagere zit in onze Mazda Mx5. In de reviews en tests wordt vaak wat negatief gesproken over wind-rijgeluiden en de blikkerig dichtslaande deuren. Wij vinden het windgeruis heel erg meevallen (waarschijnlijk omdat we dit al lang gewend zijn met onze Audi TT Coupé en Mazda Mx5 Cabrio). Het dichtslaan van de deuren voelt wellicht iets minder solide (zwaar) aan als bij de Audi TT, maar storend vinden we het niet. Natuurlijk hebben we tijdens de proefrit de ALLGRIP functie ook uitgeprobeerd op een zanderig landweggetje en weiland met diepe sporen. Heel leuk hoe dit werkt, ook als 1 wiel geen contact met de bodem maakt, kun je zonder problemen wegrijden.
Met een grote glimlach komen we terug van onze uitgebreide proefrit.
Ja, deze auto zien we wel zitten! De verkoper ziet ons enthousiasme en stelt voor om over een mogelijke deal te gaan praten. In de tussentijd heeft hij onze goed onderhouden Audi TT verder bekeken en doet ons een inruil voorstel. Helaas valt dit eerste bod wat tegen. We doen over en weer wat water bij de wijn, maar komen er qua 'bijbetaling' niet uit. Onverrichte zaken keren we huiswaarts, met de belofte van de verkoper dat hij ons later in de week zal bellen. En inderdaad werden we later in de week gebeld door de verkoper met een iets verbeterd voorstel, helaas nog niet helemaal naar onze wens. Wel kregen we het vertrouwen, dat we er samen uit konden gaan komen. Na nog wat belletjes heen- en weer, zijn we samen inderdaad tot een passende deal gekomen.
Begin oktober 2025 hebben we onze Audi TT Coupé 2.0TFSI - 2007 / 330.000km en met een uniek kenteken (waarin TT in is verwerkt) ingeruild voor de Suzuki Vitara 1.4S Boosterjet Allgrip - 2016 / 142.000km.
Een nieuw auto avontuur gaat beginnen...we hebben er veel zin in!
Aankleden en 1e maand
We hebben de Vitara inmiddels een maand in ons bezit en krijgen telkens weer een lach op ons gezicht als we ermee rijden. Familie, buren en kennissen reageren heel positief op onze - toch wel - bijzondere overstap van Audi TT naar deze SUV off-roader.
Na de correcte aflevering door de Suzuki dealer in Apeldoorn merkten we, dat we een aantal handige zaken misten. En tevens zien we potentie voor toekomstige (offroad) camping avonturen.
De volgende accessoires hebben we inmiddels aangeschaft en gemonteerd:
- Dakdragers van merk Suzuki
- Rati Armster 2 armsteun € 109 (Amazon)
- Element Antislip kofferbakmat € 36 (Amazon)
- Brodit Proclip houder (Amazon) € 36 (Amazon)
- Zijwindschermen Climair (voor- en achter) €105 (Climair.nl)
- Veerpootbrug voorzijde Hardrace (voor meer stabiliteit) €146 (a4h.tech.com)
- Motor & versnellingsbeschermplaat (staal 2mm) €161 en Differentieel beschermplaat (staal 3mm) €90 (Motorbeschermplaat.com)
- Zelfopblaasende auto slaapmat (100/130x180x5cm) €50 (Amazon)
- Achterbankbrug/extender/verlenger auto €27 (Amazon)
- Achterklep tent €25 (Temu)
De eerst fijne en probleemloze 3000 km zitten erop met een gemiddeld gecombineerd verbruik van 1:16 Euro95. We halen (nog) niet de fabrieksopgave van gecombineerd verbruik van 1:18,5 maar verwachten wel dat we nog een lager verbruik dan 1:16 kunnen halen. Onze eerste 3000 km was veelal toch wat kortere stadsritten en slechts beperkt aantal snelweg km's.
Het monteren van de speciale hardrace veerpootbrug aan voorzijde was een heel gemakkelijk. In het rijgedrag merken we een duidelijk verschil qua stabiliteit, vooral in wat sneller genomen bochten helt de koets veel minder over. De auto voelt daardoor meer sportiever aan.
Voor het monteren van de stalen bodembeschermplaten zijn we naar de doehetzelfgararage in Bemmel gegaan. De platen zijn keurig op maat gemaakt en waren eenvoudig met een paar bouten te monteren. Geeft een goed gevoel dat de kwetsbare motor en versnellingsbak onderdelen nu extra goed beschermd zijn. Binnenkort gaan we een cursus 4WD volgen en verwachten we daar profijt van te hebben.
PRIVATE LEASE Suzuki Vitara
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Suzuki Vitara 1.6 EXCLUSIVE Automaat Navi Camera Trekhaak
- 2016

Suzuki Vitara 1.6 Business Edition Automaat | Trekhaak | Parkeersensoren | Navigatie | Cruise Control | Achteruitrijcamera |
- 2018

Suzuki Vitara 1.6 High Executive | Climate control | Cruise control adaptive | Navigatie | Camera | Apple carplay, Android auto | Stoelverwarming |
- 2015

Nuchtere SUV met hoge instap: Suzuki Vitara voor €15.000 als occasion of toch een Yeti of Duster?

Praktijkervaring Suzuki Vitara: hoe presteert-ie in zijn nieuwe rol?

Nederland doet aangifte tegen Stellantis om 'sjoemeldiesels'

Renault Kadjar - Suzuki Vitara - Occasion Test