Suzuki Swift 1.0 GL (1989)
Uitvoering | Swift 1.0 GL |
Bouwjaar | 1989 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
De Suzuki is als goedkoop 1e autootje gekocht, en bevalt na ruim 3 maanden nog steeds. Met de 1-liter motor is het zeker geen sport-auto, maar in de bebouwde kom en op provinciale wegen is goed met het overige verkeer mee te komen. Op de snelweg komt de auto echter vermogen te kort.
De stoelen zitten goed, maar bieden alleen weinig steun in de bochten. Op het dashboard is niks aan te merken. Alles is goed afleesbaar, en makkelijk te bedienen. Het standaar stuur heb ik vervangen door de wat sportievere uitvoering van de GS en GTI modellen. Dit stuurt een stuk prettiger dan het grote vrachtwagen stuur dat er standaard in zit.
De auto is zeer zuinig. Ik heb zelf een zeer sportieve rijstijl, en rij vaak in de bebouwde kom. Toch haal ik gemiddeld een verbruik van +/- 1 op 14. De auto verbruikt erg weinig olie. Hooguit 1 liter per 5.000 km.
Ook de verzekering en wegenbelasting is erg goedkoop. Door het lage gewicht (715 kg) is de wegenbelasting slechts 12 euro per maand. Ook de verzekering is voor een beginnend bestuurder goed op te brengen.
Door het lage gewicht, en het ontbreken aan stuur- en rembekrachtiging rijd de auto echt als een kart. Een minpunt is wel dat de Swift door de smalle bandjes erg snel last krijgt van onderstuur.
- lichtschakelaar achter het stuur was doorgebrand
- einddemper vervangen (was al niet helemaal 100% bij de aankoop)
- gasveren van de achterklep zijn echt op. (echte Swift-kwaal)
- koplampbeeld linksvoor is niet goed
- bij vochtig weer start de auto wat moeilijk (waarschijnlijkd e bougie-kabels)
Voordeel is wel dat voor een Suzuki Swift de onderdelen zeer goedkoop te vinden zijn. De lichtschakelaar kostte mij slechts 25 euro, en voor 20 euro had ik een vrijwel nieuwe einddemper.
PRIVATE LEASE Suzuki Swift