Suzuki Ignis (2020)

Suzuki Ignis (2020)

Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2023

Over smaak valt te twisten

Nadat onze Daihatsu Trevis helaas teveel onderhoudskosten zou krijgen ( in de komende tijd/), hadden we besloten om op zoek te gaan naar een vervanger.
Hij moest ruim, betrouwbaar en zuinig zijn.
Afgelopen jaar meerdere keren proefgereden in een Suzuki Ignis, model vanaf 2016
De ervaring was dat we zo wegreden in de auto, en dat dit model toch vrij ruim is.
Na bijna een jaar rondgekeken te hebben toch besloten een auto te importeren uit Duitsland (vooral omdat veel auto’s die aangeboden werden ook geïmporteerd zijn).
Uiteindelijk een auto van een particulier gevonden met slechts 6500 km op de teller praktisch nieuw!
Voorzien van alle opties:model Stijl.

Vorige week mochten we er in rijden.

Eerste indruk, rijdt fijn.
Wordt vervolgd

De eerste kilometers

Even nog mbt de aanschaf; doordat een tweedehands Ignis in Nederland bij de dealers bijna nieuwprijs waren, zijn we eens gaan kijken op eBay Kleinanzeigen Duitsland. Daar kwamen we een mooie tegen(onze dus) bij een particuliere verkoper.
Ik heb met hulp van een bedrijf uit de buurt(stads auto twente) de auto opgehaald en via dit bedrijf aan laten melden bij rdw (dit kon online zonder fysieke keuring).
Dit duurde iets minder dan een week, en konden we gaan rijden.
De auto rijdt als nieuw, erg licht en soepel.De stuurbekrachtiging was eerst iets onwennig, leek wat vager dan de Trevis, maar de Ignis stuurt een stuk lichter dan onze Toyota (UC).
De Ignis is vanaf begin zuinig,rijdt gemiddeld een op 20, kan zuiniger maar ja dan moet je wel erg traag gaan rijden.
Inmiddels hebben we een tweetal langere afstanden gereden richting België en Duitsland, dit gaat prima, maar we hebben nog niet echt een langere afstand met hogere snelheid gereden, wel wat kortere stukken en daar moest ik wel aanwennen, w.s. omdat de auto vrij licht is.

De bediening van alles gaat makkelijk. En Apple CarPlay is erg handig. Ik miste eerst wel een cd speler, maar de DAB werkt goed en anders hebben we spotify.

Ik was eerst wat sceptisch tov de banden, er zaten bij aankoop Falken euro allseasons banden op, maar deze zijn stil en hebben een redelijk tot goede wegligging.

Wordt vervolgd

Een blijver

Inmiddels heeft de Ignis al wat meer kilometer ervaring op gedaan .
In 2023 hebben we een vakantie gehouden in zuid Duitsland en Tirol met totaal zo’n 2200 km, dit ging eigenlijk zonder problemen, natuurlijk moet je met een kleinere auto rekening houden dat je niet zo snel op de Duitse snelweg kunt, maar 110-130 is prima te doen.
Ook in de bergen is het gewicht en de omvang van de auto eerder een voordeel. Vooral de Hill hold functie is prettig.
Ook het verbruik viel mee, rond de 1 op 20.
Voord vakantie hebben we een dongle van Ali gekocht voor Apple CarPlay, dit werkt prima, maar bij lange ritten wel de telefoon achter de lader doen omdat er bij CarPlay wel batterij verbruik is.
Heel af en toe moet ik de dongle even uit en in de usb doen en dan werkt het weer.
Tijdens de winter van 2023-2024 geen opvallende zaken of problemen.
Weinig sneeuw gehad dus over de banden (Falken euroallseason) kan ik niet veel meer over zeggen dat ze voldoen (droog en nat weer).
In het voorjaar van 2024 een beurt laten doen, de garage gaf aan dat er tijdens de eerste 50-60.000 km andere olie in moet 0w20. Dure olie, dat maakt de beurt iets duurder.
In begin juni zijn we op vakantie geweest naar Groot Brittannië , ook deze reis ca 2300 km gereden, geen probleem (al moet ik zeggen dat we tijdens het links rijden rustig gereden hebben).
Verbruik was hier 1 op 21, waarbij ik moet zeggen dat we e5 97 of 98 getankt hebben.

Ook thuis tank ik vrijwel alleen e5 benzine (met vorige auto negatieve ervaring gehad)MAAR onze ervaring is met e10 rijdt de Ignis ca 1 op 19 en met e5 1 op 20 (of meer) dus het loont zich vgs mij wel.

De Ignis rijdt erg soepel en prettig, het zitcomfort is prima (voor ons) .
Wordt vervolgd!