Subaru Outback (2008)

Subaru Outback (2008)

Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2023

Exotische Subaru Outback 2.5XT Limited

Twee weken geleden deze in 2008 nieuw geïmporteerde Outback XT Limited gekocht. In Europa werd dit model niet geleverd. Ik had proefgereden in de Outback 3.0 (beetje tam) en de Forester 2.5xt (direct en vlot). De laatste was veel meer pret dan de 3.0, maar minder ruimte. Daarom blij om de 2.5xt Outback met WRX motor en scoop te hebben gevonden. De wolf in schaapskleren. Er was onderhoudsgeschiedenis, maar niet compleet. Daarom heb ik nog getwijfeld, maar de Subaru dealer had de auto gezien en goed gekeurd.

In deze weken erachter gekomen hoe de historie is. 1 eigenaar die eerst heeft geleast en na 4 jaar de auto heeft overgenomen van de leasemaatschappij. Hij heeft er al met al 14 jaar in gereden in onderhoud bij een Subaru specialist, maar geen dealer. Daarna eigenaar van 8 maanden die een nieuwere minder spannende auto wilde vanwege gezinsuitbreiding. Mijn vertrouwen groeit.

De rijervaring is een dikke 10. Met 243pk en 4wd lukt dat ook wel. Schakelt heel soepel door de automaat en extreem stabiele wegligging. Hij is wel dorstiger dan mijn audi a4 cabrio. All over 1/10.

Ook over modderwegen door de permanente symmetrical 4wd veel plezier. Hij rijdt me overal heen. Geen angst om vast te komen te zitten.

Het blok zweet olie en daarom ben ik naar een Subaru motor specialist geweest. Die geeft aan de pakking van de kleppendeksels waarschijnlijk vervangen dienen te worden. Lastige klus door de 2.5xt wrx motor. Handigst is om de motor er dan uit te halen en gelijk de distributieriem te vervangen. Dit is pas over ca 2 jaar nodig en auto’s van deze leeftijd zweten veelal olie. Misschien compromis en volgend jaar, en zweten maar dulden. Denk er ook over om dan gelijk de turbo te verzwaren met 80pk extra daarna.

Na aanschaf heb ik direct nieuwe winterbanden gekocht, Dunlop Wintersport 5.

Alles doet het naar behoren behalve de navigatie. Die wil ik nog vervangen door head unit met CarPlay met allerlei opties.

Naarmate ik de auto langer heb word ik steeds enthousiaster, met name over extreem solide rijcomfort, veel kracht en betrouwbare uitstraling na ca 1.500 km gereden te hebben.

Wel een nadeel is dat erin gerookt is. Ik had dit niet door bij aankoop, maar mijn vrouw daarna wel. Het is niet erg hinderlijk, maar ga daar toch aan werken met speciale anti rook schoonmaakmiddelen en ozon behandeling.

De auto had geen trekhaak, de enige Subaru in Nederland zonder schat ik in, net als het model. De trekhaak laat ik nog installeren.

Later meer.