AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Subaru Legacy Stationwagon 1.8 GL 4WD (1991)

Subaru Legacy Stationwagon 1.8 GL 4WD (1991)

UitvoeringLegacy Stationwagon 1.8 GL 4WD
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf2010

Enter The Legacy ...

De Leone enkele weken terug verkocht aan een liefhebber die al een Leone Coupe had en daar graag een sedan wou aan toevoegen. Geen export of cross-slachtoffer dus, de Leone begint aan zijn derde leven.

De Legacy heb ik enkele maanden geleden gekocht van een vriendelijke man uit Gent die hem eigenlijk had gekocht als overgangsauto tussen 2 New MINI´s in ... de eerste MINI had hem lelijk in de steek gelaten, de tweede MINI (dit keer een Clubman)doet het hopelijk beter dan zijn voorganger.

Na de Impreza Plus 2.0 (1997) en de Leone (1986) is dit nu mijn derde Subaru tot nog toe. Het zal niet verbazen dat de Legacy veel meer overeenkomsten heeft met de Impreza dan de Leone ... ook al was die laatste van 1986, het ontwerp gaat mooi terug tot de funky seventies en dat was bij elke rit goed merkbaar.

Verrassend aan de Legacy is de volwassenheid waarmee alles nog werkt en initieel in elkaar is geschroefd. Volgend jaar 20 jaar oud, maar hij rijdt perfect met het verkeer mee. Uiteraard zijn de Subaru-trademarks aanwezig ... frameloze deuren voor en achter, boxermotor en permanente 4x4 met korte overbrenging indien gewenst.

De bak schakelt net zoals de Impreza vroeger, redelijk klik-klak, maar soms ook wel eens rubberachtig. De achteruitversnelling leg je met beleid in, tenzij je de hoon van de buurt over je heen wil krijgen.

De motor is net krachtig genoeg om fijn mee te kunnen met het verkeer, een tweeliter ware welkom geweest. Het koetswerk vertoont redelijk wat kleine en grotere krassen die ik ten dele succesvol weggepoetst heb, hij is niet perfect maar dat ben ikzelf ook niet (en het past bij het no-nonsense karakter van de Legacy). Ik ben absoluut allergisch aan kleine 14 inch stalen velgen met wieldoppen, de eerste investering was dan ook een set origineel Subaru lichtmetaal in 16 inch. Voor 100 Eur was ik bediend en het staat hem goed.

Enige probleem tot nu toe (letterlijk 1 dag na de aankoop) ... lekke radiator die ik laten vervangen heb door een nieuwe, kan hij er weer voor een tijdje tegen.

Vandaag (13/5/2010) een retourtje Frankrijk gedaan om wat te border-shoppen en die grote koffer uitstekend kunnen gebruiken voor al die franse wijn en bijhorende kaas ... snuit ouderwets omhoog, kont stevig omlaag en aan 130km/u huiswaarts. Verbruik van die boxermotoren is nooit geweldig, ik schat bij gemengd verbruik toch een 1 op 10. Windgeruis op snelwegtempo mag ook niet onderschat worden, dat doen die frameloze deuren natuurlijk ook voor jou ... geven en nemen zeker ?

Later meer ...

Soldiering on ...

Onze Legacy blijft de trouwe Lassie uit de autowereld ... wordt dagelijks ingezet voor woon / werkverkeer, bezoeken ah containerpark, volgeladen trips naar een Franse grens-supermarkt ... allemaal zonder tegenstribbelen ... het roest dat er al was (beperkt) aan de binnenzijde vd dorpels achteraan alsook aan het rechtervoorspatbord wordt langzamerhand prominenter ... nu is het de bedoeling om volgend jaar rond deze tijd te veranderen van auto ... een MX5 van de eerste generatie in eerlijke staat, zou best mooi staan naast mijn '97 Civic Coupé ... Back to the nineties ! ... :)

Legacy has left the building ...

Na bijna 2 jaar trouwe dienst is de Legacy op kerstdag verkocht aan een liefhebber voor een klein prijsje ... als hij dan toch moest gaan, liever naar iemand die hem nog enkele jaren een verlengd leven geeft dan een einde ergens op een autocross-veld ... in de plaats van de Legacy is er een Honda Logo gekomen (compacter, zuiniger, lagere verzekering en wegenbelasting) .. binnenkort meer daarover.

7,5