Subaru Forester 2.0 X AWD Luxury (2005)

autoreview

Subaru Forester 2.0 X AWD Luxury (2005)

Signalement

UitvoeringForester 2.0 X AWD Luxury
Versnellingen4, Automaat
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf42.500 km
KM-stand laatst172.500 km
Lezerswaardering: 89%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Fijn maar niet op LPG

  • 86.500 km

Dit is inmiddels mijn vierde Subaru. Ik heb wat met de eigenzinnigheid van het merk en vindt het in deze tijd uniek dat niet alleen de marketeers de koers bepalen van dit merk. Dit betekent echter niet dat ik zonder kritiek ben! Maar vindt het wel vaak verbazingwekkend hoe weinig enthousiasme men bij Autoweek kan opbrengen voor Soebies. Alle door mij bereden Subaru's waren twee liter non turbo's.

Mijn vorige was een Legacy van bouwjaar 2000.
In die auto liet ik een VSi LPG installatie van Prins inbouwen. Het ontbreken van de kwetsbare verdamper en de mogelijkheid om deze "mee te nemen" naar de volgende auto spraken mij toen aan. Na totaal twee ton, waarvan door mij de helft met lpg op de klok gezet de auto ingeruild voor deze Forester. Ik wilde graag de volgende auto met een schuif/kanteldak en we zochten een auto waarin mijn vrouw ook durfde te rijden. In de Legacy voelde zij zich met haar kleine postuur niet op haar gemak. Ze kon geen goede rijpositie vinden. De Forester, op min of meer een Impreza bodemplaat, kon haar wel bekoren. Afijn, de LPi installatie over laten bouwen en toeren maar. Met een jaarkilometrage van 20 k misschien niet voor iedereen het overwegen waard, maar het betalen bij de pomp i.c.m. de lagere milieubelasting voor mij toch genoeg reden om op LPG te rijden.

Verder heb ik bij aanschaf ook mijn Webasto standkachel over laten zetten, vier seizoens Goodyears eronder laten plaatsen en wederom de ASS autostoel overgezet.

Eerst over de auto zelf. Pluspunten
+ soepeler en sneller blok als in Legacy
+ Bij gematigde rijstijl schokloos schakelen.(automaat)
+ Motorgeluid
+ Rechtuitstabiliteit
+ Gedrag bij glad en nat
+ Geen aandrijfkrachten in stuur.
+ Ergonomie
+ Fijne stuurbediening Cruisecontrol en audio
+ In- en uitstappen.
+ Zicht rondom top.
+ Geen eenheidsworst.

- Niet geschikt voor lpg (waarover zo meer)
- Stuur niet axiaal verstelbaar.
- Remmen ondermaats.
- Hoofdruimte door schuifdak magertjes.
- Afdekmat door lpgtank niet vlak
- Windgeruis bij raamstijlen te groot
- Koerstabiliteit bij 140 en hoger kan
beter.
- Automatische stand klimaatsysteem onbruikbaar.
- Heb nog geen Subaru gehad waarvan de electrische ramen soepel open en dicht gingen (ze zuchten en steunen)
-Kwaliteit van Subaru wordt altijd geroemd maar dat gevoel krijg je niet als je het portier dichtgooit of bij het afbreken of loslaten van een kapje of hulsje (niets vitaals)in het interieur. Subjectieve kwaliteitsbeleving kan beter.

Dat Subaru in 2005 nog trommeltjes op een auto met dit gewicht verkocht, was toen al achterhaald. Ik weet het, de voorremmen zijn veel belangrijker, en ja je velgen blijven lekker schoon maar de auto stopt gewoon niet heftig genoeg bij een flinke stop. Ik heb de remslangen laten vervangen door metalen exemplaaren en vóór betere remblokken laten plaatsen maar wat mij betreft blijft het pedaalgevoel veel te sponsig en is de doseerbaarheid bij veel andere merken gewoon beter.

Dan het echte pijnpunt. Na een jaar bleek mij dat dit motorblok bij een ton eruit moest om de kleppen te stellen en dat dat geen goedkope exercitie zou worden. Op internet circuleerden bedragen van rond de 1200 Euro. Door de gewijzigde constructie schijnt de nokkenas eraf te moeten en het blok eruit. Dan wordt je omslagpunt natuurlijk alweer anders.....Hier was ik mij dus mentaal op aan het voorbereiden. Hij zou de ton echter niet halen. Al maanden lang, soms met grote tussenpozen, leek de versnellingsbak niet over te schakelen. Hier melding van gemaakt bij de dealer. Hoewel niet strikt nodig toch de versnellingsbakolie en filter laten vervangen en nieuwe software geladen. Omdat de storing nogal onregelmatig voorkwam was het lastig te traceren. Na een beurt bij pak 'm beet 83000 werd gemeld dat de volgende keer de kleppen aan de beurt waren om te stellen. Daar had ik mij op voorbereid. Echter de motor begon stationair steeds bonkiger te lopen.Bij warme motor leek het weer in orde. Ik hoopte verder te kunnen. Op een recente zondag echter ging het motormanagementlampje branden en constateerde de wegenwacht vonkoverslag op cylinder vier. Niet te ver meer rijden was het devies en naar de dealer (leuk trouwens als de wegenwacht nadat hij de kap opent als eerste weet te melden dat gas is om op te koken). Thuis aangekomen een uurtje later nog een rondje geprobeerd maar hij was niet vooruit te branden. Afslaan, niet starten, niet wegkomen. Dit leek wat mij betreft op geen compressie op een van de cylinders.
Nadat bij de dealer bleek dat het niet de abc oorzaken waren moest het motorblok eruit.
Het "verlossende" telefoontje; van de zestien klepzittingen waren er acht verbrand. Uw motor is niet geschikt voor lPG. Een grove en dure inschattingsfout van de dealer. Dat van die automaat was dus praktisch zeker ook niet de automaat geweest....
Motorrevisie noodzakelijk met geharde klepzittingen etc. Schade een kleine 4000 Eurootjes.
Pluspunt; de dealer trok het boetekleed aan en heeft een keurig coulancevoorstel gedaan.
Minpunt; het kost altijd geld.

Na wat gegoogle begrijp ik dat dit blok van alle Subaru motorblokken het minst geschikt is voor LPG door de kosten/complexiteit van het kleppen stellen en dat de kleppen dus blijkbaar minder gehard zijn als van voorgaande tweeliters. Is dit omdat Subaru nog geen Diesels had en wel moest aanpassen voor lpg? Ik weet het niet maar wat ik wel weet is dat er dus nog meer mensen last gaan krijgen hiervan. Ook als je valvecare e.d. gebruikt. Na het lezen van diverse fora vermoed ik wel dat je de kickdown van de automaat tot aan de begrenzer met het rijden op lpg het liefst niet moet gebruiken als je een half miljoen km wil halen op lpg. Dit ivm met de enorme temperaturen die dan vrijkomen.

Begrijp me goed, ik geef Subaru niet de schuld van dit alles maar het geeft toch een bijsmaak.

Ik kijk altijd om me heen naar andere auto's die aantrekkelijk zouden kunnen zijn maar het is net als met vrouwen. Uiteindelijk kom ik toch altijd weer bij mijn eigen vrouw terecht.........

Koprevisie

  • 86.750 km

De auto is weer naar terug naar het baasje en blij toe. Mijn vrouw rijdt alleen automaat dus we hadden noodgedwongen een leenzoekiezoekiealtootje en dan is drie weken toch wel lang. Je raakt verwend.
De boxer roffelt er weer lustig op los (raar genoeg lijkt hij wat mij betreft beter te klinken, verbeelding?)en ben benieuwd of Flashlube ook nog iets gaat schelen in het verbruik. Misschien compenseert dat het hele gebruik hiervan iets. Dit is het electronische systeem met een verklikkerlampje in het interieur. Zou beter werken als het vacuumsysteem van hiervoor. Misschien is het dubbelop, hardere zittingen en flashlube maar ik neem geen enkel risico meer. Wel ben ik geschrokken van mijn omslagpunt. Ik heb alle kosten eens op een rijtje gezet, aanschaf, belasting, onderhoud, revisie, afschrijving, meerverbruik lpg, koude start op benzine etc. Dan blijkt dat ik met mijn twintigduizend km per jaar er niet kom. In het gunstigste geval rijdt ik breakeven. Dat valt tegen.

Afijn niet getreurd. Alles draait weer als een zonnetje en we kijken maar weer vooruit ipv achteruit. De vakantie lonkt, dan kan hij weer lekker sleuren. Nog wel dit, ben wel ivm de verbrandingstemp. van lpg wat huiverig geworden voor hoge toeren. In de bergen rem ik altijd op de motor. Ik heb altijd geleerd dat je met de zelfde versnelling omlaag moet als omhoog. Dat doe ik dus ook met de automaat. Verstandig met LPG? Iemand ervaring of gedachten hierover? Bedankt alvast.

Niet altijd fijn

  • 105.000 km

Jammer toch. Meldt toch met een nieuwe smet op het blazoen van de Forester. Hoewel, een smet mocht je de motorrevisie niet noemen. Los van de schuldvraag als u al wilde reageren...dat vind ik niet zo interessant meer.
Als de Forester in orde is dan ben ik er meer dan tevreden mee. De laatste 1500 km begon de auto in te houden rond de 2000 tpm. Eigenlijk begon het kleppenverhaal van hierboven ook zo. Daar werd ik dus niet blij van. Net alsof er even onder de 2000 toeren een dood punt is waar je doorheen moet trappen. Mijn vrouw is wat voorzichtiger met het pedaal dus die kwam niet meer voorbij de tachtig op de snelweg. Gewoon gevaarlijk en hinderlijk dus. Geen check engine lampje, geen vonkende bougieslangen. Het verschijnsel deed zich voor op zowel benzine en gas en zowel bij koude als opgewarmde motor. Ik zeg deed omdat net nu de auto gepland stond voor de garagehouder het verschijnsel sinds een week als sneeuw voor de zon is verdwenen. Compleet. Schiet mij maar lek. Volgens mij is het ook de automaat niet, het voelde echt als een motorische klacht.
Daarnaast is er een ander verschijnsel waar ik niet goed raad mee weet. Bij snelheden binnen de bebouwde kom is er een gonzend geluid hoorbaar dat niet iedereen als storend ervaart maar ik wel. Het is een wat zingend, golvend geluid. Als ik wat google vermoed ik cuppende banden. Of toch een wiellager misschien? Het landelijke expertisecentrum van de ANWB zit praktisch bij mij om de hoek dus ik overweeg om een "consult" te laten doen voor deze twee zaken. Ben er wel een beetje klaar mee eerlijk gezegd. Storingen, reparaties het kan allemaal een keer voorbij komen maar dan moet het klaar zijn en in het vergeethoekje komen. Dat lukt zo niet. Hoewel nog wat prematuur, zeker gezien de hoge recente kosten, denk ik toch na over aanschaf van de nieuwe Suzuki SX 4 Cross met CVT en AWD. Wel lekker zuinig. Een Subaru op lpg gaat het niet meer worden en voor dieselen ben ik te groen. Een hybride XV of een aardgasoutback zal wel niet komen en bovendien buiten het budget.
Ik heb echt wat met dit merk maar alles kent zijn grenzen. Maar misschien blijkt het allemaal niets voor te stellen met dat inhouden........

Injectorreiniger

  • 105.500 km

Afgelopen maandag een consult laten doen bij de ANWB bij mij om de hoek. Zoals meestal was het inhouden die dag afwezig. Motormanagement uitgelezen. Deze gaf geen foutcodes. De monteur had zowaar zelf ook een Forester van 2006 en kende de auto dus goed. Hij wist er niet goed raad mee maar verzekerde me dat de fout in ieder geval niets met de vorige motorschade te maken heeft. Het gonzende geluid zijn de banden. Blijkbaar hebben die een bepaald slijtagepatroon waardoor dit irritante gegons optreedt. Aangezien er geen foutcodes zijn denk ik met mijn lekenverstand dat er dus geen sensor kapot is. Nu ben ik op een heel ander spoor. Misschien zit ik er helemaal naast maar zou het misschien zo kunnen zijn dat dit verschijnsel dat niet zo lang na de laatste kleine beurt optrad door een te rijk Flash Lube afstelling optreedt? Ik had gisteren een lange rit en heb een injectorcleaner in de tank gedaan. Ik wil niet te vroeg juichen omdat het weleens eerder enkele dagen weg was maar het leek al na enige tientallen km's weg te zijn. Zou dit door teveel flashlube kunnen komen? Ik rij met enige regelmaat een tank benzine leeg hoewel deze natuurlijk minder gebruikt wordt als normaal doordat ik op lpg rij. Ik hoop dat dit de oplossing is van het inhouden want van de week was er bijna niet meer mee te rijden.Gisteravond had ie er weer zin an.

Knocksensor

  • 109.500 km

Het inhouden lijkt uiteindelijk de volgende oorzaak te hebben. Maandag gaat men de definitieve diagnose stellen door de knocksensor aan massa te leggen. Het lijkt van mijn kant wel meer op een forum van problemcar dan een review maar goed wil jullie toch op de hoogte houden. Door een trilling van de variabele nokkenasversteller zou de knocksensor verkeerde informatie aan de ECU geven waardoor de onsteking op een verkeerd tijdstip plaatsvindt. Ik praat uiteraard alleen maar de werkplaats na. Vraag me wel ten zeerste af of dit allemaal nog te maken heeft met de eerder vermelde lpg motorschade en of de motor door deze foute onsteking wederom schade heeft opgelopen. Ik wacht af.

De laatste keer

  • 120.000 km

Gezien de investering die ik vorig jaar in de auto gedaan heb kon ik niet veel anders doen als die zogenaamde variabele nokkenasversteller te laten vervangen. Weer een boel centjes. Na een kleine tienduizend begon ik weer wat vertrouwen in de techniek te krijgen toen het volgende gebeurde. Ben er nu echt klaar mee. Forester onverwoestbaar? Ja in je dromen. Lees de laatste Autobild over de 100.000 test van de XV diesel. Ga je ondanks mijn voorliefde voor Subaru toch twijfelen of dit merk nog wel is waar het lang voor stond? Afijn ik dwaal af, op de terugrit van vakantie aangekomen in Belgie. Op een niets aan de hand heuveltje waar ik op de cruise 120 reed viel plotseling de aandrijving van de auto weg. Kon maar ternauwernood uitwijken naar de vluchtstrook. Levensgevaarlijk. De toerenteller kon ik laten zwiepen wat ik wilde maar het leek wel of de automaat in zijn N stond. Na enkele benauwde minuten en geduld wilde de auto alsof er niets gebeurt was tot aan vandaag weer gewoon rijden. Geen stank, rook, geen abnormale temperatuur. De motor heb ik goed behandeld. Dat wil zeggen een en ander in het optimale toerenbereik houden bij stijgen en dalen.

Het is een fijne auto als hij rijdt maar als ik wat meer financiele armslag had gehad en ik afgelopen jaar niet zoveel geld erin had gestoken dan was hij de deur uitgegaan. Er klopt gewoon iets niet daarbinnen.

Grote beurt

  • 138.000 km

Nog even ingaand op de vorige reactie. De gewaardeerde werkplaatschef van mijn dealer heeft contact gezocht met de importeur om dit uit de wereld te helpen. Ik kan het niet helemaal correct navertellen omdat het boven mijn pet gaat; in de automaat zou een solenoid contact zitten dat bij vele honderden km's rijden (en dus door en door heet) bij roestaanslag dit euvel zou geven. Men was na demontage ervan overtuigd dat dit het inderdaad was........
Nu inmiddels weer een klein jaar verder zonder bijzonderheden. De auto doet wat hij moet doen zonder zeuren. Zoals het hoort met een Forester. Ben de kwaaiste niet en ben niet meer boos op 'm. De vakantie komt eraan en dan moet hij zich in Wales bewijzen. Links rijden!
Overigens remblokken en schijven moesten vervangen worden. Lijkt me niet abnormaal bij dit kilometrage. Blokken waren natuurlijk al eens eerder vervangen maar de schijven niet.

Oh ja, bijna vergeten. Ik heb de bodem van de Forester professioneel laten aanpakken met Dinitrol. Mijn eigen garagist zei dat ik nu wel 30 jaar kan doorrijden......Tegen die tijd ben ik bijna 80 en kunnen we vliegen.

Wales

  • 142.500 km

Na een vakantie van twee weken in Wales gelukkig geen bijzonderheden te melden. De Forester heeft het gedaan zoals het hoort. Wel had ik bijna schade gereden door niet goed op te letten in een "linksrijden" situatie. Maar dat gaat niet over de auto zelf...Hoop dan ook dat de pechduivel in 2013 en 2014 is blijven hangen.

Vakantie

  • 172.500 km

Time flies. In dit geval mag dat voor de Forester positief uitgelegd worden. Geen hoge kosten gehad en wel veel fijne kilomters. Hij zit nu echt als een jas. Zelfs na de 5200 km in twee weken naar Galicië stapte ik nog met plezier in. Misschien wel nog meer.

Omdat ik twee jaar geleden in Italië toch wat huiverig geworden was om een keer te stranden met een lekke band op een snelweg zonder vluchtstrook, heb ik besloten om toch een thuisbrenger aan te schaffen. Deze is toch flink kleiner als het reservewiel en geeft mij toch een wat beter gevoel onderweg als de spuitbus die geleverd wordt bij de LPG installatie. Mijn garagehouder had nog een keurige "second life" thuisbrenger en voor 80.-- Euro lag hij bij mij achterin.

Tijdens de laatste beurt is de multiriem vervangen en had ik aangegeven één lekke koplamp te hebben. En dan bedoel ik echt lek. De bumper is eraf geweest, de lamp gedroogd, teruggeplaatst en de randen dichtgekit maar dit blijkt niet afdoende. Het lijkt nog steeds een tropisch aquarium. Dit moet nog opgelost worden door mijn dealer. Ik heb er nog niet voor hoeven betalen. Mijn gedachte was dat misschien tijdens de dinitrol behandeling met de hoge druk spuit er wellicht iets verdwenen is wat er wel thuishoort. Maarja dat is een jaar later misschien een beetje vergezocht.

Verder heb ik een Pioneer radio met Dab, microfoon en bluetooth laten plaatsen. Keurig netjes ingebouwd door de vaste Subaru dealer. Dab antenne nauwelijks zichtbaar op voorruit. Microfoon keurig netjes boven de brillekokerplek. Hulde. Nu heb ik weer een moderne Forester, gna gna.

Nee, zoals het nu gaat hoop ik nog wel even door te rijden. Een nieuwe ontwikkeling die ik wel volg is Bio lpg. Daar ik onze leefomgeving en de natuur hoog heb zitten was ik blij verrast dat er bij Rotterdam een Bio lpg installatie werd gebouwd. In 2016 zou deze beschikbaar komen bij de stations. Niets of niemand weet hier tot nu toe meer van. Bio lpg is net zoiets als groengas maar groengas is niet geschikt voor lpgauto's. Vandaar.

Vanwege de laatste probleemloze bijna-ton heb ik de betrouwbaarheid en kosten omhoog geschroeft na het lpg debacle.

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (21)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.