Subaru Forester 2.0 Luxury (2013)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Forester 2.0 Luxury |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 17.250 km |
KM-stand laatst | 65.225 km |
een jaar met de forester onderweg
- 32.000 km
Sinds medio augustus 2014 zijn we in het bezit van een 2013 Forester , model 2014, met CVT.
De Forester vervangt de 2009 2.5i Outback waar we in ruim 2 jaar 43000 dure kilometers mee hebben gereden, duur door afschrijving, 2x vervanging remschijven en vervanging van druklager, koppeling en vliegwiel. Tijdens de terugreis uit Italië met caravan gaf in Zwitserland het druklager de geest, de terugreis is vervolgd met een KNAC/ANWB Logicx V60T3, de Outback is door Logicx per trailer afgevoerd naar Nederland voor reparatie. De vraag was wat nu, doorrijden met de gerepareerde Outback met de bekende problemen met filerijden zelfs in lage gearing en achteruitrijden vooral met caravan, of iets anders, maar wat. De V60T3 was met caravan op de Franse autoroute uitstekend bevallen, goede trekkracht, comfortabel, maar voelde ( geen AWD) wat instabiel op oneffen bochtige natte wegen in Noord Frankrijk en het uitzicht naar rechtsachter kon beter. Verder gereden met een jong gebruikte handgeschakelde 1.8TSI 4x4 Yeti, uitstekende trekkracht, perfect koppel bij weinig toeren, goede stoelen maar de slechte reputatie van de TSI motoren weerhield ons. Na meer dan 10 jaar ervaring met 4WD, Land Rover en Subaru ben ik verslaafd geraakt aan 4WD. Gezien het geringe aantal kilometers per jaar was een diesel geen optie meer. Een proefrit met een 2013/2014 Forester Luxury met CVT was overtuigend, om een lang verhaal kort te maken, de grijze 2009 2.5i Outback is ingeruild voor een witte (ex demo) Forester.
De eerste 15.000km ervaringen, de prijs van gewicht en snelheid,
Evenals als de Outback wordt de Forester niet gebruikt voor lokaal verkeer. De auto is ingezet in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk , Oostenrijk en Tsjechië waarbij we van een aantal trajecten historische verbruiks gegevens hebben van een benzine Golf 2.0, de FreelanderTD4, de 1.5 Yaris TSport , de 2.5i Outback en nu de 2.0 Forester waarbij we onderweg vaak bij dezelfde tankstations tanken. Conclusie , de Forester is met stip relatief de dorstigste op snelle Duitse autobahn trajecten , bij een kruissnelheid van 140- 150 km/u ligt het verbruik boven de 13 liter/100km. Opvallend was dat bij gebruik van de cruise-control op autobahn hellingen bij het automatisch terugkeren naar de ingestelde kruissnelheid het toerental soms tot 6500 r/min oploopt ,overigens doet de 2.0 boxer dat prima. De opgegeven topsnelheid van 190 km/h wordt op de tomtom ruimschoots gehaald, het windgebulder is dan wel tot orkaansterkte toegenomen, niet echt comfortabel…. Bij gebruik in Nederland is een verbruik van 1 op 13,5 solo met max 2 personen aan boord en max 120/130 km/h haalbaar, met 4 of 5 personen aan boord , storm en regen of files wordt de 1 op 10 niet gehaald. De auto wordt “default” in de zuinige i-mode gereden, alleenop drukke autowegen rond grote steden als ik een wat alertere reacties op het gas wil en met de caravan rijd ik in de s-mode. De vuurdoop was een paar weken geleden met de vertrouwde KIP 47 van 1450kg en misschien een onsje meer. Een paar bekende trajecten gereden met veel brandstofverbruik vergelijkingsmateriaal uit het verleden. Op de bekende autoweg hellingen in België, Frankrijk en Duitsland presteert de Forester slecht vergeleken met zijn voorgangers, zeer hoog brandstofverbruik 14 tot 16 liter/ 100km en meer dan 80km/h zit er soms op wat steviger autobahn hellingen niet in. De CVT zoekt wel mooi het maximum koppel (bij 4200 rpm) het rijdt zeer relaxed maar als er iets meer gevraagd wordt is het met de flippers schakelen het beste om er wat de vaart er in te houden, in de derde versnelling 80km/h bij 4000 r/min gaat prima, op de automaat geef je gauw teveel gas en gaat hij loeien. Op vlakkere Franse autoroutes is de stabiliteit van de Forester /Kip combinatie ook bij 100km/h uitstekend, door met de flippers terug te schakelen, ook in de D-stand, worden de remmen ontzien. Achteruitrijden met de caravan was een uitdaging met de handgeschakelde 2.5i Outback, met de CVT Forester gaat het zeer relaxed , geen slippende koppeling om stapvoets te kunnen rijden . De X-mode is met caravan over een paar kilometer gebruikt in een file op de Arlbergpas in Oostenrijk, ging goed maar eigenlijk komt de combinatie daar 25 pk en 50 Nm koppel tekort….Een aanhanger gewicht van 2000kg is misschien verantwoord tussen Almere en Lelystad maar op een autobahn als van Salzburg naar München is 1500 kg aanhangergewicht voor deze Forester echt de limiet als je niet onder de 80km/h wilt terugzakken.
Ruimte, Comfort en Prestaties
We hebben de auto met maximaal 4 personen gebruikt, ruimte achterin is voldoende zelfs voor een passagier van meer dan 2 meter lengte, kofferruimte is kort maar met hondenrek kan er hoger worden geladen, door automatische hoogteregeling zakt de auto niet door en blijft stabiel. Zit positie achter stuur is met wat moeite, waarbij een goede instelling van het stuur een belangrijke rol speelt , redelijk maar niet meer dan dat. Met audio in de auto heb ik weinig, wel mis ik nu een CD Wisselaar, er schijnt iets mogelijk te zijn met MP3 maar dat heb ik nog niet ingesteld. Het beeldscherm van standaard aanwezige achteruitrij camera is voor mij slecht te zien en daarom is aan de achterzijde PDC gemonteerd. Vanwege regelmatig gebruik in Oost Europa is de auto voorzien van een slot op het versnellingsmechaniek dat de hendel in P –stand blokkeert. De auto is bij de in Nederland toegestane snelheden stil maar bij snelheden boven de 130 km/h neemt het windgeruis sterk toe, de motor hoor je niet of nauwelijks, soms loeit de CVT als je meer gas geeft dan nodig is. In i-mode accelereert de auto niet echt vlot, in de s-mode gaat het wat kwieker maar erg snel is het allemaal niet maar dat moet je van dit type auto denk ik ook niet verwachten.
Weggedrag en Banden
De auto staat op de standaard gemonteerde 17” Yokohama Geolanders waar ik net als bij de Outback niet erg enthousiast over ben, te weinig grip op nat asfalt. In de winter worden 215/65R16 Nokians gebruikt waar we zeer tevreden over zijn. De auto helt wat meer over dan een Outback , is iets gevoeliger voor harde zijwind maar blijft stabiel aanvoelen.
40.000 km onderweg
- 59.000 km
We zijn nu 40.000 km met de Forester onderweg.
Begin 2017 zijn bij de winterbanden wissel de originele zomer yokohama geolanders vervangen door continental premium contact 5, de yokohamas waren nog lang niet versleten maar werden door ons als gevaarlijk ervaren. De conti's werden als beste getest in de bekende ANWB ADAC test, de yokohama's als slechtste...., werkelijk een wereld van verschil.
In het koude voorjaar 2017 gaf in Tsjechië de accu de geest en is ter plaatse bij een werkplaats van de importeur in Praag vervangen. Verder onderhoud volgens schema, geen bijzonderheden, prijs rond de 400 euro waarvan 100 euro voor olie. Het gemiddeld verbruik , zie verbruiksmonitor, ligt op 9,5 liter/100 km, aanzienlijk meer dan de fabrieksopgave. Vooral met de 1500 kg zware KIP caravan loopt het verbruik fors op , in de Zweedse heuvels bij lage maximum snelheden ca 12,5 liter/100 km, in Duitsland bij 100 km/h, waar dat kan, tot 16 liter /100 km.
Nederland solo 80/100/120 wegen 8,5 liter/100 km, bij hogere snelheden in Duitsland/ Tsjechië /Polen komen daar nog 2 liters per 100 km bij. Conclusie, snelheid en gewicht, hebben met een subaru een hoge prijs.
Een paar duizend extra caravan kilometers en https://www.anwb.nl/auto/trekauto/caravantrekker bevestigen eerdere ervaringen, de trekkracht "onderin" is onvoldoende bij zware aanhangers op zelfs lichte ( 8%) hellingen. De grip op een drijfnat grasveld is echter voortreffelijk net al de stabiliteit bij hogere snelheden, alleen jammer van het gebrek aan koppel.
afscheid
- 65.225 km
auto ingeruild
Hoewel de auto absoluut storing vrij was geweest, afgezien van een defecte accu na 4 jaar hebben we besloten op zoek te gaan naar iets anders.
Tijdens onze laatste trip door Tsjechië, Polen en Duitsland die naast familiebezoek bedoeld was als verkenning van plekken en routes voor de zomervakantie met de KIP 47 van 1450 kg ontdekten we dat op veel hoofdroutes door Moravië en Silezië hellingen van 7,5% tot 11 % voorkomen. Teveel voor onze combinatie, zelfs solo met flipperschakeling was het gebrek aan koppel onderin hinderlijk. Het brandstofverbruik over de 2600 km was ruim 250 liter fors waarbij waar mogelijk op autowegen 140 werd gereden,in Duitsland en Polen en 130 in Nederland en Tsjechië. Gebleken is dat bij caravan trekken en hogere snelheden solo ( >130 km/u) de motor wel wat olie lust, een half litertje gaat er op 2000 km wel bij.
Een ongeplande nachtelijke rit over een ons goed bekende binnenweg in Bohemen bracht aan het licht dat de halogeen verlichting zelfs bij matige snelheid ontoereikend is. De stoelen , rugleuningen, geven onvoldoende steun aan onze 70+ ruggen bij trajecten van 750 km.
Wat zijn de positieve ervaringen?
De betrouwbaarheid, de ruimte, de terreinvaardigheid, de stabiliteit ( op Conti's, op de originele yokohama's glijdt het alle kanten op), de kwaliteit van de gebruikte materialen, de auto zag er na 65000 km en ruim 5 jaar nog als nieuw uit.
Toen op een camping de waarschijnlijk 1500 kg Kip in een niet zichtbaar konijnenhol weg zakte trok de Forester die ook in de bosgrond wegzakte de hele bijna 3500kg combinatie er in de X-mode moeiteloos uit......
Wat beviel minder?
Het hoge verbruik , de matige trekkracht onderin, de steun in de stoelen, de verlichting, het afkalvende dealer netwerk,
.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.