Skoda Superb 2.0 TDI 140pk Elegance (2010)
| Uitvoering | Superb 2.0 TDI 140pk Elegance |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand laatst | 66.000 km |
Mijn eerste Skoda ervaringen
Mijn eerste review op Autoweek.nl en gelijk ook over mijn eerste eigen aangeschafte wagen. Hiervoor heb ik altijd in een lease-wagen gereden, maar met het voordeel dat ik in België woon en daardoor wat makkelijker kon werken met lease-tarieven.
Echter door verandering van werk zou ik toch echt een eigen wagen moeten gaan aanschaffen. Ik heb gekeken naar een aantal verschillende wagens (BMW 318d, Audi A4, Opel Insignia, VW Golf 6) die voor mij in aanmerking kwamen qua prijs, comfort en uitrustingsniveau om mij dagelijks comfortabel naar mijn werk te kunnen vervoeren.
Ik werd toen gewezen door een collega op de Skoda Superb (die hij zelf overweegt als lease-wagen) en heb toen eigenlijk na het bekijken van de website gelijk een bezoek gebracht aan de dealer. Het eerste wat natuurlijk iedereen meldt is de enorme ruimte achterin en de koffer. Na een offerte gemaakt te hebben ook gelijk een afspraak voor een proefrit gemaakt. Deze beviel goed en heb gelijk ook een bestelling geplaatst.
Keuze was de Skoda Superb 2.0 CRTDI met 140 PK, Elegance uitvoering, met de volgende opties:
- Pack Elegance (spiegels met dimfunctie, verwarmde voor- en achterzetels, navigatiesysteem Columbus, Parking assistance system)
- MDI aansluiting (voor de iPod)
- Soundsysteem 10 luidsprekers
- Parrot systeem (ipv GSM voorbereiding ivm beperkte toestellen)
De wagen heb ik opgehaald 28 september en heb tot nu toe ruim 1500 kilometers mogen 'cruisen' en heb tot op heden eigenlijk geen spijt van mijn keuze. Integendeel, de wagen rijdt mooi soepel en heeft toch altijd vermogen beschikbaar. Tot nu toe is dit voor mij de meest prettige auto om in te rijden, misschien niet zo sportief als de BMW 320d die ik een tijd heb mogen rijden, maar zeker wel een stuk comfortabeler.
Het navigatiesysteem is even wennen maar daarna goed te bedienen. De MDI aansluiting met mijn iPod is soms wat trager in reageren, maar niets wat ik niet kan overleven. Ook is de Parrot mooi aangesloten op het systeem en werkt daardoor goed met aanpassingen in het volume.
Ik heb ook al de parking assistance systeem uitgetest en ondanks dat het netjes werkt, denk ik dat ik toch zelf nog blijf parkeren. Je wil toch controle behouden over een stuur dat ineens gaat ronddraaien :-)
Enige minpuntje tot nu toe nog is mijn airco. Bij aflevering werkte deze niet, maar dat kwam door een zekering die mogelijk tijdens het inbouwen van de Parrot kapot was gegaan. Dit was ook snel verholpen, maar de bestuurderkant blaast veel te warme lucht. Op zowel 18 als 22 graden dezelfde veel te warme temperatuur. Aangezien ik nu op 1500 km zit, moet ik toch langs bij de garage om de vloeistoffen te laten controleren en ga dit ook melden.
Verder echter totaal geen problemen. Wat ik nog steeds niet kan geloven is de hoeveelheid wagen dat je krijgt voor de prijs (okay, nog een groter voordeel dat ik in België kan aanschaffen), want ik had ook de keuze tot een Octavia (met soortgelijke optielijst) of een VW Golf (zelfs iets duurder), alleen rijd ik nu met een halve limousine.
Gemiddeld verbruik op dit moment is 5,4l/100km, maar denk dat dit zelfs nog kan gaan zakken. Ik merk ook dat ik zelf een stuk zuiniger probeer te rijden met deze auto (misschien dat geen tankpas daarvoor ook oorzaak is), ook omdat dit gewoon comfortabeler is.
Als laatste nog de opmerking dat ik tot nu toe bij niemand die de auto heeft bekeken iets heb gehoord van "je hebt een Skoda? Waarom geen Audi/VW/BMW etc.". Integendeel, iedereen was vrij verrast door de afwerking, comfort en grote. Je hoeft je in ieder geval niet te schamen om met deze wagen rond te rijden.
Ongeluk op snelweg, maar hij is weer gefixed
Zo rijdt je ruim 6 jaar ongevalvrij in een leasewagen met ruim 250.000 km en zo rijdt je achterop een kettingbotsing met je eigen wagen, die nog geen 4 weken oud is.
Gelukkig niemand die lichamelijk letsel had, alleen schade aan de auto's. In mijn geval door mijn probeer-uitwijk-actie heb ik de rechtse kant beschadigd op de bumper van mijn voorganger.
Resultaat (heb geen foto's) was een koplamp compleet weg en leek in auto gedrukte te zijn, bumper flink gedeukt en lakschade en mistlamp hing uit de bumper. Denk nog 5 centimeter naar links en de radiator was ook geraakt, maar gelukkig leek dat niet het geval.
Heb vandaag de auto weer kunnen ophalen na goede service van mijn garage en hij ziet er weer als nieuw uit. Even snel contact aan en geheugenstand 1 van mijn stoel en ik kan weer op weg naar hopelijk veiligere kilometers met mijn Superb.
We zijn ondertussen al weer wat kilometers verder en ik moet zeggen dat ik nu bijna 2 jaar na aanschaf totaal geen spijt heb van de aankoop.
Mijn verbruik is prima zowel op snelweg en mixed snelweg/stad, meer dan genoeg vermogen en comfort. Soms is de navigatie wat traag met invoeren, maar goed die 30 seconde extra dat het kost is prima te overleven.
Verder qua onderhoud niks spannends, bij mijn 60.000km grote beurt de voorbanden moeten laten vervangen en dat is het zo'n beetje wel.
Dus conclusie tot nu toe, prima auto, meer dan genoeg ruimte en eigenlijk tot nu toe geen ongemakken tegengekomen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Skoda Superb 1.8 TSI Elegance Business Line Vol optie Topstaat!
- 2009

Skoda Superb Combi 1.8 TSI Comfort / NIEUWE DISTRIBUTIEKETTING / AUTOMAAT / NAVI-MULTIEMEDIA / DEALER ONDERHOUDEN
- 2010

Skoda Superb Combi 1.8 TSI Elegance Business Line | Automaat | Stoelverwarming | Trekhaak
- 2012