Skoda Superb 2.0 TDI 150pk Greentech Style Business (2017)

Skoda Superb 2.0 TDI 150pk Greentech Style Business (2017)

UitvoeringSuperb 2.0 TDI 150pk Greentech Style Business
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2024

Eerste kilometers en ervaring met importeren

Ruim een half jaar geleden mijn toenmalige Alfa Romeo Giulia ingeruild voor een BMW Z4 E89. De bedoeling was minder te rijden en de Z4 als daily driver te gebruiken. Na een half jaar bleek de Z4 toch niet heel geschikt als daily (surprise, surprise ;-)).

Vanuit die hoedanigheid op zoek gegaan naar een nieuwe daily driver naast de Z4. Ik kom zelf veel in Tsjechië in verband met familie die daar woont. De vele Skoda’s daar hebben mij langzaamaan een zwak doen toekomen voor het merk. De prijs/kwaliteit verhouding is simpelweg heel goed te noemen. Je krijgt erg veel auto voor relatief weinig geld.

Toen de collega van mijn vader zijn Superb 2.0 TDI DSG van de hand wilde doen, was het een vrij simpele keuze. Inclusief alle importkosten, scheelde dit gauw 5000,- met de Nederlandse prijzen. Aangezien ik toch gauw 20k per jaar rijd, kan een diesel enigszins uit.

Eerst over de uitvoering, het betreft een Style uitvoering, met alcantara bekleding, keyless, CarPlay, dodehoekassistentie, adaptive cruise, elektrische achterklep, voorruitverwarming etc. Dit waren voor mij de meest belangrijke opties, leuke extra is de verwarmde achterbank. Daarnaast was deze Superb net voorzien van een nieuwe distributieriem, waterpomp en voorzien van een grote beurt. Hopelijk kan ie daardoor voorlopig zonder al te veel kosten op de Nederlandse weg blijven rijden.

De eerste rit was van Praag naar huis (820 km). Gezien mijn vader in Praag woont, kon de auto op zijn naam en op Tsjechisch kenteken naar Nederland gereden worden. Heerlijk comfortabel en eigenlijk totaal geen negatieve aspecten te noemen. Uiteraard is het geen sportieve auto, en stuurt het wat lastiger door bochten, maar voor de sportieve, leuke ritjes is de Z4 er altijd nog! Over die 820km een gemiddeld verbruik van 1:20, wat met een volle tank resulteert in een actieradius van circa 1250km.

Eenmaal terug thuis was het de volgende ochtend tijd om naar de RDW in Zwolle te gaan. Hier was alles binnen een half uurtje geregeld en is de Superb goedgekeurd om in Nederland de weg op te mogen (na betaling van de BPM). De BPM is inmiddels betaald en het is wachten op het Nederlands kenteken. Zodra deze binnen is en ik wat meer ervaring opgedaan heb met de Superb zal ik hier weer een update plaatsen!

10.000 kilometer onderweg!

Inmiddels zijn we 10.000 kilometer alweer verder in 4 maanden tijd. Waaronder een trip naar Praag en een trip naar Polen. Wat een heerlijke auto is dit! De auto bevalt uitstekend goed, is zeer comfortabel en heeft eigenlijk geen rare problemen gegeven. Ik heb de afgelopen jaren veel auto’s gereden, echter is dit toch by far de fijnste auto waar ik mee gereden heb.

Op korte termijn moet echter wel één van de speakers van het Canton systeem vervangen worden, aangezien deze opgeblazen is helaas (mijn eigen schuld…)

Daarnaast staat een nieuw setje velgen (bicolor) nog op het lijstje en moet de motorkap nog gespoten worden, aangezien deze onder de steenslag zit.

De komende maanden laat ik dit allemaal rustig herstellen/vervangen.

Het verbruik blijft bizar laag met gemiddeld 1 op 18,7, bij veel stadsverkeer.

9,5