Skoda Roomster 1.4 16V Comfort (2006)
Uitvoering | Roomster 1.4 16V Comfort |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Een half jaar gezocht naar een opvolger voor mijn VW Caddy (bestel) van 2004. Vanwege 2 kinderen moest de opvolger een personenauto worden en geen grijs kenteken. Een Caddy combi of een Transporter dubb. cab. stonden wel op het lijstje.
Uiteindelijk viel de keuze op de multifunctionele Skoda Roomster. Een demo van okt. 2006. Na een uitgebreide proefrit was duidelijk dat dit hem moest worden. Een 1.4 comfort met panoramadak. Veel extra`s zitten op deze uitvoering, waaronder climate control, parkeersensoren, ingebouwde radio met MP3, half lederen bekleding en donker glas. Wat ik zeer handig vind zijn de 3 stoelen achterin, die elk afzonderlijk zijn uit te nemen. In een handomdraai maak je zo een bestelauto van je Roomster. Voor mij als zelfstandige is dat erg prettig.
Gezien de verkopen van de Roomster in ons land ( ongeveer 1200 stuks verkocht in 14 maanden tijd ) valt de auto niet erg in de smaak bij de Nederlandse autokoper. Op deze manier blijft het wel een exclusief model. Misschien worden de kleine portierruiten voor en de grote achter niet erg gewaardeerd. De grote ruiten achter vallen echter zeer in de smaak bij mijn kinderen. Ze hebben een geweldig uitzicht naar buiten.
Mijn auto heeft banden in de maat 205-45-16. Ondanks de 16 inch ziet het er klein uit in de wielkasten. De wegligging bevalt me wel en het lederen stuur ligt prettig in de hand. Met mijn 1,94 kan ik een goede plek achter het stuur vinden, degene die achter me zit heeft dan nog ruimte genoeg. De achterstoelen zijn trouwens in de lengte verstelbaar.
De 1.4 (85pk) is geen krachtpatser, maar voor gebruik op Nederlandse wegen voldoende. De motor is bij optrekken en hogere snelheden duidelijk hoorbaar. Veel last heb ik er niet van, als je uit een Caddy SDI stapt kan je wel wat hebben.
Het schakelen gaat erg soepel, je moet alleen de armsteun niet naar beneden hebben. Met lange armen kan je de pook wel bereiken, maar als je wat kortere armen hebt kan je er slecht bij. Tevens is het lastiger de veiligheidsgordel vast te maken met de armsteun naar beneden.
Van de stoelen achterin heb ik al veel plezier gehad. Wat een ruimte als je een stoel helemaal opklapt. Twee kinderfietsjes kunnen makkelijk mee, de kinderen natuurlijk ook. De middelste zitting ( een kleintje ) staat in mijn garage. Die gebruik ik niet en ik vind 2 losse stoelen achterin wel een mooi gezicht.
30-04-2008
Het verbruik is bij normaal gebruik ongeveer 1 op 12. Bij rustig rijden 1 op 13.
Valt niet echt mee.
23-09-2008
Vanaf de aankoop in februari het brandstofverbruik bijgehouden. Inmiddels ruim 12000 km gereden met een gemiddelde van 1 op 12,65.
Vorige maand 4 nieuwe banden gekocht in de maat 195-50-16, iets smaller en hoger dan wat er om zat. Persoonlijk vond ik die platte banden niet mooi, aangezien de voorbanden minder werden heb ik alles in een keer vervangen.
07-11-2008
Kleine beurt laten uitvoeren en enkele garantie zaken zijn uitgevoerd.
Remvloeistof ververst.
Vorige week 14 inch winterbanden gemonteerd. 175-70-14
Volgende week een garantiecheck, kunnen eindelijk de punten die bij problemen staan opgelost worden.
Eén rit weigerden de speakers geluid te geven. De volgende ochtend deden ze het weer. Vreemd.
Bij de aankoop een afneembare trekhaak bedongen. Er wordt speciaal een gat voor gemaakt in de achterbumper. Het uitgezaagde stukje bumper moet als de trekhaak is afgenomen ingeklikt worden. Speciaal daarvoor is er een soort van houdertje dat aan de binnenkant van de bumper zit gelijmd. Echter, bij aflevering bleek dit los te zitten en het is de dealer nog niet gelukt dit vast te lijmen. Hierdoor ben ik genoodzaakt de afneembare trekhaak voorlopig te laten zitten. (gerepareerd)
Hendeltje van de motorkapontgrendeling is afgebroken. Heb er melding van gemaakt, het moet nog gerepareerd worden. ( garantie ) Inmiddels gerepareerd.
In het display van het dashbord was de radiozender of het tracknr. van een CD leesbaar. Dit werkt niet meer. (garantie) Gerepareerd, daarna weer stuk en nog een keer gerepareerd. ( of gereset ) Probleem schijnt bekend te zijn bij importeur, maar nog geen definitieve oplossing. Ben benieuwd hoe lang het nu werkt.