Skoda Octavia Combi 1.8 TSI Ambition Businessline (2009)

Skoda Octavia Combi 1.8 TSI Ambition Businessline (2009)

UitvoeringOctavia Combi 1.8 TSI Ambition Businessline
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2014

Van emotie naar ratio

Nadat de reparatiekosten van m'n vorige auto steeds hoger werden was het tijd om op zoek te gaan naar wat anders.

Ik zocht een ruime gezinsauto voor onze kleine en 2 hondjes. Het zou een MPV of station worden. We gaan wat minder kms rijden dus het zou een benzine moeten worden.

Na gereden te hebben in diverse auto's. O.a. Toyota verso, Mazda 5, focus uitgekomen bij de Skoda.

De verso viel al snel af omdat in de praktijk de kofferbak te klein is voor ons. De Mazda is groter maar we vonden zelfs de 2.0 erg tam en toch behoorlijk dorstig. We zijn natuurlijk ook een beetje verwend door het hoge koppel van de diesel. Focus benzine viel ons qua vermogen ook tegen dus moest het een auto worden met een turbo benzine motor.

Binnen ons budget kwam daardoor al snel iets van de VAG groep in beeld aangezien veel andere merken met een relatief zuinig turbo motor vaak nieuwer en dus duurder in aanschaf zijn. Bijv. Opel of Ford ecoboost.

Eerst gekeken naar een Seat Altea met dezelfde motor maar ik vind persoonlijk qua interieur de Skoda mooier in elkaar steken. Seat heeft een wat hoger plastic gehalte. En daarnaast is de Altea zwaarder dan de Octavia. Een vergelijkbare golf is iets kleiner en met 160pk krijg je de beruchte 1,4 twincharger die niet erg betrouwbaar te boek staat. Vreemd genoeg is de 1.8 niet leverbaar geweest in de golf (Op een special edition na maar daar zijn er niet veel van)Dus werd het een Octavia. Veel waar voor je geld. Uiteindelijk een mooi exemplaar gevonden bij de Skoda dealer in Hengelo OV. Netjes dealer onderhouden.

Pluspunten:

+ 1.8 TSI heerlijk koppelrijke sterke motor. Erg stil. Als een diesel te rijden. Door het lage gewicht met 160pk ook serieus vlot. 0-100 7,9 sec voor een gezinsauto is toch erg vlot.

+ Afwerking en ergonomie is gewoon niks op aan te merken. Alles zit mooi in elkaar en qua ergonomie veel beter dan de Alfa. Alles werkt vanzelfsprekend. Voorbeeld is de regensensor. Deze werkt gewoon goed terwijl die bij de Alfa vaak een eigen leven leidde. En de climate control werkt ook veel subtieler. Veel bekerhouders.

+ Ruimte, wat een verademing ten op zichte van de Alfa. 605 Liter kofferruimte en achterin kunnen lange mensen nog prima achter mij zitten.

+ Stoelen. Stevige stoelen met prima steun. Na lange ritten stap je nog fris uit.

+ Gewicht. 1265kg. Lichte auto voor de ruimte die je ervoor terug krijgt daardoor zelfs met 160pk relatief zuinig. 1 op 13 is makkelijk haalbaar.

- Afrolgeluiden. Geluidsisolatie beduidend minder als in de Alfa. Maar ook minder dan een vergelijkbare golf. Keerzijde van het gewicht. Waarschijnlijk bespaart op isolatie.

- Vering/demping. Zeker acceptabel maar niet zo verfijnd als de Alfa. Ook klasse lager natuurlijk. Behoorlijk stuiterig en stug op korte oneffenheden. Bochtengedrag neutraal. Niks spannends wel stabiel.

Algeheel helemaal tevreden met de Skoda. Het is geen spannende auto maar de prijs/kwaliteit verhouding is gewoon goed.

Wordt vervolgt..

7,5