Skoda Octavia (2020) #5

Skoda Octavia (2020)

Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2021

Wolf in schaapskleren

Het heugelijke moment was weer aangebroken. Eens in de 3 jaar mag er een nieuwe auto van de zaak aangekocht worden.
Mijn werkgever is een autoliefhebber dus wij mogen ons geluk prijzen met de hoeveelheid vrijheid die wij als personeel krijgen als het gaat om het kiezen van een auto.
Station en benzine zijn een must, en verder natuurlijk een richtprijs qua maximaal budget.
Grote verschil met andere jaren is alleen dat er nu een wereldwijd tekort aan chips is en de levering van een nieuwe auto maar zo een klein jaar kan duren.
Alternatief voorstel van de baas was: Als je wil mag je ook jong tweedehands kiezen, niet ouder dan een jaar en niet meer dan 25.000km op de teller. Beschikbare budget bleef gelijk.

Dit zorgde voor nieuwe mogelijkheden als importeren bijvoorbeeld.
En voordat we allemaal verplicht aan de electrische auto moeten wilde ik nog wel eens een snelle benzine auto na jaren dieselen.

Ik had altijd al een zwak voor wolven in schaapskleren, Audi S series, Volvo R en Skoda RS.
Na overleg met de werkgever ging ik in Duitsland op zoek naar een Skoda Octavia RS die aan de criteria voldeed.
Na een week of 2 zoeken kwam er 1 online die op de electrisch verstelbare stoelen na en de trekhaak precies was wat ik zocht en incl importeren en bpm binnen budget paste.
Een blauwe RS245 (de snelste versie) met slechts 6700 km op de teller. Een demo auto van een Skoda dealer vlak over de grens.
Alleen de velgen vond ik niet mooi maar dat was te verhelpen.

2 weken later stond ie voor de deur te pronken (met een setje bredere zwarte Arceo Valencia velgen eronder) ;-)

Er moest dus nog een trekhaak onder, ik vond 1100 euro bij de Skoda dealer een beetje erg veel van het goede dus zelf maar gedaan. 360 euro en een zaterdagmiddagje werk op de oprit.

Laten coderen en direct wat andere dingen laten mee coderen: dagrij verlichting Skandinavisch, stoelverwarming memory en elektrische achterklep en ramen op de afstandsbediening.

Daarna nog langs VagTuning in Nuenen om dat de toch al niet misselijk 245pk en 370nm een motor en DSG tuning te laten doen naar 320pk en 445nm.
Toen begon de pret pas echt natuurlijk.
Dit zelfde blok ligt ook in de Cupra en Golf R waar het af fabriek al 300 pk levert dus weinig risico aan deze tuning.

Inmiddels ruim 10.000km mee gereden en wat een genot!
Het rijd comfortabel maar heel attent. En het vraagt toch best wat discipline, even snel inhalen en voor je het weet rij je boven de 200.
Tot nu toe pas 1x Duitsland in geweest en even de 265 km/u op de gps aangetikt. Denk dat de 270 haalbaar was geweest als er meer vrije weg was geweest.
Alles werkt naar behoren en voelt degelijk aan.
Cruise control is wat onlogisch zoals bekend bij VAG maar werkt prima.
Verbruik maakt me niet echt uit aangezien er een tankpas in ligt maar met gemiddeld 1 op 9,5 benzine is het niet heel geniaal qua verbruik. Maar wat wil je.
Ook de grip bij sportief optrekken vanaf stilstand is een dingetje, de voortrein kan het vermogen niet naar de weg brengen. Als de auto eenmaal in beweging is gaan de tussen sprints wel heel erg hard.
En niemand verwacht deze snelheid van een Octavia.

Ik geniet in ieder geval iedere dag en kijk na het parkeren niet zelden nog even om!