Renault Mégane Estate vs. Skoda Octavia Combi - Dubbeltest

Krachtcombi's

155 reacties

Video
AutoWeek 30 2018
AutoWeek 30 2018

Je leest het in AutoWeek 30 2018

Als er één auto flamboyant is, dan is het wel de Renault Mégane. Maar bij de Estate moet het natuurlijk vooral om de binnenkant gaan en dan vooral de inhoud. Zeker als we 'm laten aantreden tegen de Skoda Octavia Combi.

Dol zijn we erop, compacte middenklassers als stationwagon, ook al domineren nieuwe SUV's het autonieuws. Kijk naar de Nederlandse verkoopcijfers en je ziet dat de C-segmenter nog altijd hoog op het verlanglijstje staat. Maar liefst vijf vinden we er in de top 20, waarbij na de Volkswagen Golf, de Opel Astra en de Ford Focus de Renault Mégane en de Skoda Octavia de populairste modellen in deze categorie zijn. Je ziet ze alle vijf erg vaak als stationwagon. Qua aantallen gaan de Mégane en de Octavia mooi gelijk op, al zijn het wel twee totaal verschillende auto's om te zien. De Franse flair druipt van de Renault. Veel aandacht ging zitten in het design van de koplampen en de achterlichten. Die laatste zijn bijna gelijk aan die van de hatchback en dat betekent dat ze ver in de achterklep doorlopen. Hoe vaak zie je niet dat stationwagons veel saaiere achterkanten hebben dan het model waarvan ze zijn afgeleid? Het achterste zijruitje loopt schuin omhoog, de zijschermen zijn mooi gewelfd; hier staat bijna een swingende stationwagon met wulpse heupen, een 'estatisch' genoegen om te zien, zouden we bijna zeggen.

Bij het degelijke Skoda vonden ze dat de Octavia best een specialer gezicht mocht krijgen en daarom kreeg het model begin 2017 afwijkende koplampen, waar sommigen nog steeds aan moeten wennen. De binnenste units lijken met de grille verbonden, waar voorheen units uit één stuk te zien waren. Dat maakt de neus minder rechttoe rechtaan, maar verder is de Octavia Combi nog altijd duidelijk herkenbaar als Skoda, onder meer met grote raampartijen. Aan de achterzijde veranderde niet zo veel bij de laatste facelift; het uit 2012 stammende design is verregaand tijdloos. Onder de motorkap gaan de veranderingen ook bij de Tsjechische Volkswagen-dochter altijd door. Zo heeft de Octavia eind 2017 de nieuwe 1.5 TSI-benzinemotor gekregen, een viercilinder met turbo en directe inspuiting en zelfs met cilinderuitschakeling, waarbij onder omstandigheden die de motor maar licht belasten twee cilinders buitenspel worden gezet. Het vermogen bedraagt 150 pk. Meer dan voldoende zou je zeggen, maar het is tegenwoordig pas het tweede niveau. De instap-Octavia doet het met een 115 pk sterke 1.0 driecilinder. En er bestaat ook nog een 1.4 TSI die op aardgas loopt en 110 pk levert, maar dat is geen variant voor de grote aantallen.

Bij Renault doen ze boven het B-segment niet aan driecilinders; de Mégane kun je dus alleen met vierpitters krijgen. De nieuwe benzinemotor, die Renault samen met Mercedes-Benz heeft ontwikkeld, is altijd een variant met een inhoud van 1.330 cc. De krachtigste versie, de TCe 160, is dezelfde motor als in de Mercedes A200. Met 160 pk troeft hij de Octavia zelfs nog op vermogen af. Je kunt dezelfde krachtbron overigens ook met 140 of 115 pk krijgen. Meer keus dus voor de benzinerijder, die voorheen kon kiezen uit 100 of 130 pk, geleverd door een 1.2 turboviercilinder, of moest doorsparen voor de GT met 205 pk 2.0-turbo.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (155) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum