Skoda Octavia 2.0 TDI Elegance (2006)
Uitvoering | Octavia 2.0 TDI Elegance |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na 290.000 km gereden te hebben in mijn VW Bora TDI 90pk werd het tijd voor een companycar.
Ik had de volgende wensen; Automaat (DSG) en climate control, kortom: een zoefbak voor de lange afstanden.
De volgende waren een optie; VW Bora, VW Golf, Seat Leon, Seat Altea en de Skoda Oktavia.
Na diverse afwegingen gekozen voor de Skoda. Reden; Veel waar voor je geld, degelijk als een VW, alle opties voor de prijs van een kale VW. De Seats vond ik iets te plastic, en voelde minder degelijk aan, maar dat is persoonlijk.
Nu, na 2 maanden levertijd, zoef ik met een Octavia Sedan Elegance, 2.0 TDI (140pk) DSG.
Eerste indruk na 1500 km;
Nette wagen, zeer compleet, en lekker ruim. Grote kofferbak, de parc-distance is een toppertje (ik woon midden in de stad), climatronic werkt goed en stabiel, de motor heeft power en een lekker koppel, de DSG bak is fantastisch en een aanrader voor frequente filerijders. Ik heb zelf sportstoelen genomen. Deze geven mij net even wat meer steun.
07-09-2006:
Met 5000 km op de teller korte update:
- motor: TOP, soepel, fenomenale koppel, trekt als een lier, stil en snel....
- interieur: Geen rammeltje kunnen ontdekken, boven verwachting.
- comfort: Sportstoelen zijn goed, goede steun, Climatronic bevalt uitstekend,
temperatuur zeer stabiel, goed te regelen.
- Opvallend: Ben ik de enige Octavia rijder die van linksrijden houd? :-)
31-10-2006:
Retourtje Zuid-Frankrijk stemde mij tot tevredenheid, ook op de lange afstand voldoet de auto goed. Bij lang rijden met stevige snelheid blijft de auto voldoen.
Wel tijd voor het eerste litertje olie, meteen maar bijgevuld, dat gele lampje past niet in het vertrouwde groene lichtlandschap van binnen.
22-11-2006:
Lampen met homecoming system... super voor de eindgebruiker. En ook goed voor het sociale contact op straat. Want waar je ook komt, je sluit af, je lichten branden nog 1,5 minuut, en heel veel mensen attenderen je op het feit dat je lichten nog branden. En ja, ze gaan vanzelf uit!
11-12-2006:
25.000 gehaald, op naar de eerste beurt. Setje winterbanden laten plaatsen, en ik moet zeggen; Het geeft een veilig gevoel met die extra grip bij kou en natheid (er rijden idioten rond...;-)).
Wel belangrijk dat de dealer (en niet IK onderweg!) er achter moet komen dat je dan WEL de bandenspanningknop moet resetten. Anders gaat je lampje branden dat je een lekke band hebt, en dat geeft de Skodarijder geen relaxed gevoel als hij steeds moet stoppen om de spanning te controleren... Maar een snel bezoek bij de dealer in Amersfoort (was er vlak bij) deed wonderen.
19-01-2007:
Eerste beurt (30000), geen problemen. Aleen nieuwe ruitewissers en twee cannetjes olie (die ik waarschijnlijk nodig heb tot de volgende beurt).
20-02-2007:
!! Olielampje, dus de eerste liter maar bijgevuld. En dat na 5000 km na de eerste beurt! Ik krijg hier jeuk van... Ik vraag mij af of ze wel voldoende olie in het blok gooien (verhouding oliehoeveelheid vs oliepeilsensor).
05-05-2007:
Retour Zuid Frankrijk. Krijg er geen genoeg van, die auto is een lust.
01-07-2007:
50.000 km gepasseerd, en hup, weer een liter olie erbij. Zou best minder mogen zijn.
Ik heb nu 2 liter bijgevuld na de 30.000 km beurt...
01-09-2007:
Retour Italie met vouwwagen, en de 60.000 km gepasseerd, op naar de eerste grote beurt op 07-09, ben benieuwd. Trekkracht fenomenaal in de bergen en cruise control een zegen. Geen enkel probleem met de DSG, constant gewoon in de automatische stand gereden, zelfs met vouwwagen geen enkel probleem op de steilste helling.
17-09-2007:
Net eerste grote beurt achter de rug. Geen enkel centje pijn. Heb nu een mp3 speler kabel laten installeren op de auxingang zodat ik mijn i-pod kan aansluiten.
Het snoertje loopt nu via een gaatje in de asbak naar binnen. Wel laat de donkere coating van het bestuurdersraamknopje los, waardoor er WIT plastic zichtbaar is. Niet mooi, maar wordt door de dealer Swarttouw waarschijnlijk netjes opelost door een nieuw knopje.
23-05-2008:
De ton gepasseerd. Het wordt saai, geen problemen.
Als enige puntje zou ik zeggen dat de DSG iets minder ’smooth’ loopt, waarschijnlijk door de kilometers(?)
01-08-2008:
Cruise control valt zo nu en dan uit, even stoppen, auto opnieuw starten, en dan is het meestal weer opgelost, maar vervelend. Dus naar de dealer, deze heeft het armpje vervangen (linker kant), geen probleem meer.
22-09-2008:
Grote beurt gehad, 120.000 km, geen noemenswaardige problemen door de garage geconstateerd. Ik heb wel de twee knopjes, van de electrische ramen voor, in de bestuurdersdeur, laten vervangen. De coating liet los, waardoor WIT(!) plastic zichtbaar werd, dit zag er niet uit.
De laatste tijd kwam de DSG wat minder \'smooth\' over, nu, na de beurt, is het een stuk beter (olie in de bak is ververst). Toch merk je dat de kilometers gaan tellen.
aug.2006.
Het enige minpuntje is de stream radio. Deze is bij aanschaf als accessoire ingebouwd door de dealer (scheelde in de bijtelling).
Ik had de mp3 uitvoering verwacht (daar hadden we het steeds over gehad), maar blijkt (nog) niet leverbaar als accessoire...
Ook de aux-ingang op de armsteun blijkt er niet in te zitten; Alleen als je de radio vanaf de fabriek besteld, maar daar valt nog mee te leven.
okt.2006.
Radio netjes omgeruild voor een met mp3, Swarttouw; netjes geregeld, alleen het verschil in aanschaf werd in rekening gebracht.
dec.2006.
Kraak in Limburg; ruit kapot, met Carglas opgelost.
jul.2007.
Probleem met een airbag, moest door de dealer opgelost worden door een ’modificatie op een stekker’.
aug.2008.
Regelmatig uitvallende cruisecontrol, armpje vervangen aan de stuurkolom.
sept.2008.
Tijdens 120.000km beurt vervanging knopjes bestuurdersraam linkerportier wegens loslatende coating.