Skoda Fabia 1.6 16V Sport (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Fabia 1.6 16V Sport |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 14 km |
KM-stand laatst | 46.000 km |
ERVARINGEN
- 46.000 km
Ik heb de Skoda Fabia II Hatchback 1.6 16V Sport sinds 20 juli 2007 in mijn bezit. Hierbij vermeld ik mijn indrukken en ervaringen tot nu toe met de auto.
COMFORT & ERGONOMIE:
zijn zeer goed voor elkaar. De Fabia II biedt in zijn klasse bovengemiddeld veel hoofd- en beenruimte, zowel voor- als achterin, als qua bagageruimte (300 liter). De interieurbreedte is minder riant: concurrenten als de Peugeot 207 en Opel Corsa bieden hier meer.
De in de Sport gemonteerde sportstoelen zitten erg goed. Ze bieden veel zijdelingse steun en hebben een prettig lange zitting en rugleuning. Ben je forser van postuur, ga dan eerst even proefzitten vanwege de forse zijwangen van de stoelen. De achterbank biedt een prettig diepe zit.
Een goede zitpositie achter het stuur heb ik met mijn 1,95 m. in een handomdraai ingesteld, dankzij de in hoogte verstelbare stoel en het in hoogte en diepte verstelbare stuur. Het dashboard is overzichtelijk ingedeeld; de bediening van de diverse functies ligt goed onder handbereik, en wijst zich vanzelf.
Verwarming, ventilatie en ontwaseming zijn ook goed voor elkaar. De in mijn auto aanwezige Climatronic (elektronisch geregelde airconditioning) is een optie, maar is aan te bevelen vanwege het comfort en het gebruiksgemak. De auto is vrijwel geheel kraak- en rammelvrij en de gebruikte materialen zijn fraai en degelijk. Afrol-/bandengeluiden en windgeruis blijven binnen de perken.
Verbeterpunten zijn:
* de optionele stuurkolombediening van de audio-installatie (optie; alleen bij fabrieksradio): de bedieningssatelliet daarvoor verwar je vrij gemakkelijk met die van de richtingaanwijzers.
* de afvoer van (regen)water: na een regenbui druppelt bij het openen van de portieren regelmatig regenwater op de stoelen. Bij lage temperaturen komt het af en toe voor dat de deurrubbers enigszins vastvriezen aan de bovenkant van de carrosserie, bij het dak. Ook de afvoer van regenwater op de zijruiten vóór (nabij de spiegelvoet) kan beter: er ontstaat regelmatig een waterstroom die het zicht hindert, precies op ooghoogte.
* het zicht rondom: dat is redelijk, niet meer dan dat. De neus is vanachter het stuur nauwelijks te zien en de dode hoek op driekwart achter is redelijk groot. Mijn auto heeft achter parkeersensoren (optie), en zijn wat mij betreft de best bestede meerkosten aan de auto: ze werken uitstekend!
* de voorruit: doordat die vrij rechtop staat, is de ruit gevoeliger voor schade door opspattend vuil/grind.
MOTOR & RIJGEDRAG:
bevallen in de praktijk goed. De 1.6 16V benzinemotor levert 105 pk, en daarmee is de auto goed gemotoriseerd. Trekkracht en acceleratie zijn ook bij lagere toerentallen voldoende aanwezig, en de motor is onder deellast voldoende stil. Wil je sportief rijden, dan is verder doortrekken in de toeren het devies. Daarbij wordt de motor overigens wel een stuk duidelijker hoorbaar.
Daarmee haal ik meteen een zwak punt aan: de Fabia II behoort qua motorgeluid niet tot de stilsten in zijn klasse. Houd qua kruissnelheid in ieder geval niet hoger dan 120 km/u aan; de motor draait dan 3.500 tpm, en dan is het motorgeluid nog net acceptabel. Boven 120 km/u worden je trommelvliezen aardig getergd, zeker als je die hogere snelheid langere tijd aanhoudt. Ik hou zelf meestal 100 km/u aan, dan draait de motor net geen 3.000 tpm, en is het motorgeluid goed te verdragen.
Ook is het banden- en afrolgeluid - afhankelijk van het type wegdek - net iets nadrukkelijker hoorbaar dan wenselijk is. Er is echter mee te leven.
Voor wat het brandstofverbruik betreft: over de afgelopen 10 maanden lag dit op gemiddeld 1 op 14,2 (7,0 l/100 km), met zowel stads- als buitenweggebruik, en regelmatig ingeschakelde airconditioning. Deze verbruikscijfers zijn zelf gemeten en berekend, en vrijwel gelijk aan de fabrieksopgave. Redelijke cijfers, maar de auto is geen zuinigheidswonder.
De rij-eigenschappen van de Fabia II zijn goed. Het onderstel is voornamelijk op comfort afgestemd en weet de meeste oneffenheden netjes te verwerken. Desondanks vertoont de auto geen overmatig overhellen bij het nemen van bochten. Vlot een bocht nemen is geen probleem, maar een sportwagen is het uiteraard niet. De besturing is ook in orde: niet te zwaar of te licht en redelijk direct.
PROBLEMEN
- 46.000 km
zijn er tot op heden vrijwel niet geweest. Technisch functioneert de auto prima. De genoemde punten beschouw ik meer als kleine aanloopproblemen, of domme pech.
* De achterklep viel niet altijd goed in het slot, of stuiterde weer open als je de klep te hard sloot. Dit is onder garantie verholpen;
* Rammeltje in het rechter achterportier bij ingeschakelde radio. Dit is onder garantie verholpen.
* Een geleidingsstrip die aan de linker voorportierruit gelijmd zit bleek afgebroken te zijn, waardoor de ruit bij het openen uit het geleidingsrubber liep. Onder garantie is de gehele ruit inclusief geleidingsstrip vervangen.
* 21 juli 2009: na een etentje buitengaats licht direct na het starten van de auto het rode waarschuwingssymbool 'koelvloeistof' op, onder vermelding van de tekst 'Stop-check coolant-owner's manual!'. Naar het eerstvolgende benzinestation gereden en daar het instructieboek er op nageslagen. Dit geeft de aanwijzing om het koelvloeistofniveau (te hoog of te laag), en/of de zekeringen van het koelingssysteem te controleren. Beiden heb ik daarop gecontroleerd: het koelvloeistofpeil staat ruim 0,5 cm. boven het maximumpeil (warmne motor), de betrokken zekeringen zijn in orde. Bij het opnieuw starten blijken waarschuwingssignaal en -tekst te zijn verdwenen.
De volgende dag besluit ik voor de zekerheid even de garage te bezoeken. Bij het starten verschijnen weer het waarschuwingssignaal en bijbehorende tekst. De motor is dan nog koud. Naar het eerstvolgende benzinestation gereden en daar de controlehandelingen van de avond ervoor herhaald, bij het opnieuw starten blijken het signaal en de tekst wederom verdwenen. Doorgereden naar de garage.
De garage over het euvel: het te hoge koelvloeistofpeil (ook bij koude motor ruim 0,5 cm. boven het maximumpeil) zou geen probleem vormen (het teveel wordt door de auto afgevoerd). Er wordt een nieuwe massadraad getrokken, omdat de garage vermoedt dat het probleem in de ondervonden weerstand zit, en op deze wijze zal zijn opgelost.
Diezelfde avond (wederom buitengaats) wordt deze gedachte ontkracht: het bekende waarschuwingssignaal en bijbehorende tekst verschijnen weer. Ook dit keer is de motor nog koud. Ter plaatse de controlehandelingen van de avond ervoor herhaald. Bij het opnieuw starten blijkt dit er deze keer helaas niet voor te hebben gezorgd dat het signaal en de tekst verdwenen zijn: beiden blijven permanent vermeld. Bij een tussenstop kort voor de thuisbasis zijn de controlehandelingen nogmaals herhaald, en bij het opnieuw starten blijken signaal en melding weer verdwenen.
De volgende dag andermaal terug naar de garage. Besloten wordt om het koelvloeistofreservoir te vervangen. Daarna zijn het signaal en de tekst niet meer verschenen, waardoor het euvel nu lijkt te zijn opgelost. Omdat de auto net uit de garantieperiode is, is alleen het koelvloeistofreservoir zelf in rekening gebracht (€ 12,23); de overige kosten zijn door de garage als werkplaatsgarantie afgeboekt. Netjes, vind ik.
OVERIGEN:
* De auto heeft bij 15.000 km. de eerste onderhoudsbeurt gehad. De motorolie is ververst, verder geen bijzonderheden.
* Kleine deuk in de wielkastrand linksachter: vermoedelijk onvoorzichtigheid van een andere autobezitter bij het openen/sluiten van het portier van diens auto. Helaas geen briefje hierover mogen aantreffen op de auto. Herstel kostte een kleine 600 Euro, en is - zoals uit het bovenstaand vermelde duidelijk zal zijn - voor eigen rekening... (dader, bedankt!).
* 31 oktober 2008 heeft de auto de 30.000 km. onderhoudsbeurt (grote beurt) gehad. De diverse vloeistoffen zijn ververst/aangevuld, verder geen bijzonderheden.
* 20 juli 2009 heeft de auto de jaarlijkse onderhoudsbeurt (45.000 km. onderhoudsbeurt) gehad. De motorolie is ververst, evenals de rem- en koelvloeistof, verder geen bijzonderheden - op dat moment (zie verder onder het kopje 'PROBLEMEN').
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.