Seat Leon Sportstourer 1.5 TSI e-Hybrid FR First Edition (2025)

Seat Leon Sportstourer 1.5 TSI e-Hybrid FR First Edition (2025)

UitvoeringLeon Sportstourer 1.5 TSI e-Hybrid FR First Edition
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025
Lezerswaardering: 75%Keuze van de redactie

De meest underrated PHEV van dit moment!!

• 10 km

Heb nooit eerder een review geschreven maar mijn Ford Focus was afgereden en moest van het bedrijf een nieuwe leaseauto uitzoeken en destijds hebben gebruikersreviews mij best wel geholpen om een keuze te maken, dus daarom dat ik ook mijn ervaringen wil delen over deze Seat Leon Sportstourer 1.5 TSI e-Hybrid FR First Edition. Naast dat het een FR (luxere editie) is, heb ik verder als enige optie een trekhaak toegevoegd. Op moment van schrijven heb ik deze wagen nu 9 maanden en heb ik er een slordige 51.000 km mee gereden.

-De keuze voor deze auto
Ik werd verplicht vanuit het bedrijf om een EV of een PHEV te nemen, dus daarmee was mijn keuze gelijk al een stukje beperkt. EV viel al snel af, simpelweg om de reden dat ik op sommige dagen behoorlijke afstanden afleg en ik er niet aan moest denken om verplichte stops te moeten maken om bij te laden. Daarnaast trek ik privé regelmatig zwaardere aanhangers met de auto en met dat idee gaf een PHEV me toch een fijner gevoel. Ik was op zoek naar een auto die bijtellingsvriendelijk was, comfortabel reed en behoorlijke aanhangers mocht trekken. De keuze kwam uiteindelijk tussen de Seat Leon ST en de Ford Kuga (2025). En die viel uiteindelijk in het voordeel uit van de Seat vanwege een dubbel zo groot elektrisch bereik, goedkopere fiscale waarde en voorkeur voor een station vanwege de wegligging.

-Rijgedrag
Dit is echt een BEEST op de weg, ik dacht dat mn oude Ford Focus een goede wegligging had. Maar die is hier echt helemaal niks bij. Zowel de elektrische als de verbrandsmotor heeft genoeg kracht om op zichzelf te draaien, in hybride vorm merk je de overschakeling tussen beide echt amper. Trekt doordat het een hybride is natuurlijk ook erg makkelijk op.

-Elektrische Range
Seat geeft aan dat je een range hebt van een goede 130km. Deze is met net weer (droog en 20+ graden) en rustig rijgedrag (Geen snelweg KM's elektrisch) ruimschoots te halen. Ben wel eens op 141km bereik uitgekomen. In het najaar, met temperaturen tussen 5 - 10 graden, regenachtig en sportiever rijgedrag kom ik uit op ~100km bereik. En op dit moment met de sneeuw en temperaturen tussen de -2 en 2 graden en ook niet per sé ideale snelheden kom ik op een bereik van ~85km elektrisch.

-Hybride werking
Zoals aangegeven werkt de overgang erg goed tussen beide motoren. Ze werken bij hogere snelheden (100+ km/h) ook goed samen. Als je hem op hybride zet doet hij het vaak tot ~85km/h op elektrisch en schakelt op hogere snelheden de verbrandingsmotor bij en begint dan eventueel met terug laden. Het is niet aan te raden om boven de 100+ km/h nog elektrisch te rijden omdat dit je rijbereik erg omlaag trekt. Je kunt als je hybride rijd ook nog aanvinken om het accuniveau te behouden, hiermee kun je je accu gedurende de dag managen. Zelf maak ik er erg veel gebruik van, zo zorg ik dat ik accu over hou als ik weet dat ik kans heb op files of nog op wegen ga rijden waar ik onder de 60km/h mag.

-Adaptive Cruise Control
Hier moest ik aan het begin enorm aan wennen. Mis nog af en toe de normale Cruise Control. Bij lagere snelheden en als het druk is op de weg dan werkt de ACC perfect. File rijden kost veel minder energie en aandacht, echt een pluspunt. Op hogere snelheden houd hij veel meer afstand tot de voorganger, tot 90km/h gaat het nog maar daarna vind ik het te groot worden. Bij een snelheid van 120km/h houd hij al snel 2 - 3 vrachtwagens lengte afstand tot de volgende auto, wat er voor zorgt dat mensen in die range gaan invoegen. Wat nog meer van invloed is, is dat doordat die afstand zo groot is op hogere snelheden hij ook erg vroeg reageert. Voor je het weet trapt hij al op de Rem omdat er een heel stuk verderop een vrachtwagen rijd. Nu kun je tussen rijprofielen switchen in het menu, je hebt comfort, eco en sportief maar kunt ook een persoonlijk profiel aanmaken. Ik rij nu altijd op een persoonlijk profiel ingesteld op Comfort maar de ACC naar de Eco stand gezet. Dit zorgt dat de ACC ipv gelijk beginnen met remmen als een auto binnen zijn range komt, hij eerst gewoon het gas rustig loslaat. Dit rijdt veel comfortabeler.

-Infotainment systeem
Het scherm van 13 inch ziet er mooi uit en je gaat makkelijk door het menu. Je kunt sneltoetsen erin zitten wat erg handig is en Apple Carplay en ook Android Auto werken allebei goed samen. Alleen het systeem zelf werkt nog steeds onhandig. In die 9 maanden is het me nog steeds niet gelukt om mijn contacten te importeren naar de auto en deze te behouden naast dat ik Apple Carplay gebruik (Het is overigens wel gelukt om 2 telefoons tegelijkertijd te verbinden). En wat ik het grootste minpunt vind van misschien wel de hele auto is dat hij je instellingen niet opslaat. Dit betekent dat elke keer bij het opstarten je weer je eigen instellingen moet aanklikken. Zo zet ik altijd Snelheidswaarschuwingen en Lane assist uit (kan ook met knoppen op het stuur maar werkt te omslachtig), zet ik mijn rijprofiel naar persoonlijk en zet ik de rijstand op hybride (staat altijd bij opstarten op elektrisch, tenzij de accu leeg is). Gelukkig is dit mogelijk met die sneltoetsen, maar is extreem irritant. Verder remt hij uit zichzelf als hij denkt dat er bij het achteruit rijden een botsing ontstaat, nou ik heb al de nodige grassprieten gehad die me een hartverzakking hebben gegeven. Zou ik wel uit willen zetten maar volgende keer dat je auto weer aan/uit zet staat het gewoon weer aan. Verder heb ik 2x gehad dat het scherm een storing had, snel aan/uitzetten loste het niet op en hierdoor gaan rijden zonder werkend systeem, is dan erg onhandig dat je de modus naar Hybride alleen kunt omzetten via het scherm die het dus niet doet. Is overigens nadat de auto een paar uur stil stond destijds ook weer vanzelf over gegaan.

-De App
Functionaliteiten zijn goed, je kunt zien hoe het met opladen gaat en evt aanpassingen doen. Duidelijke overzichten met verbruik, km's, rijtijden etc. Je kunt ten alle tijden je auto live vinden op de kaart en ook voorverwarmen of koelen aanzetten vanuit de app. Wat mist is dat je ook gepland voorverwarmen kunt aanzetten (zoals morgenochtend 7:30 vertrek ik), alleen dit kun je alleen in de auto zelf doen. Verder ben ik na 9 maanden nog steeds aan het zoeken naar waar sommige functies ook alweer zaten, dus indeling is niet enorm natuurlijk.

-Verlichting
Er zit een strip die voor over het dashboard loopt en waarvan je de kleuren kunt aanpassen, geeft een erg vette uitstraling aan het geheel. Vooral in het donker. Verder is de verlichting van de auto buiten ook scherp, vind persoonlijk de lichtstrip van de achterlichten vet. Daarnaast is er ook een functie om je koplampen te verstellen via het infotainment systeem, voor als je een zware lading hebt of kar en je auto wat te veel omhoog komt

-Trekkracht
De Seat mag maximaal 1700kg trekken, wat best fors is en ook een van de redenen dat ik hem heb gekozen. Heb verschillende karren getrokken, zwaar beladen, licht beladen, korte ritjes, lange ritjes, over wegen die onverhard waren, etc. Ik moet zeggen dat hij erg goed uit de test komt. Hij heeft geen enkele moeite om snelheid te houden, ook niet zwaarbeladen en omhoog. Wegligging blijft goed en karren volgen de auto ook goed, super auto om elke kar achter te hangen. Je rijbereik gaat met aanhanger natuurlijk wel hard omlaag, het verbruik verdubbelt zomaar en als je elektrisch rijd dan is dat nog een stukje extra.

-Vakanties
We zijn zonder aanhanger naar zowel Duitsland/Luxemburg geweest als Oost-Europa. In bergachtig gebied is het echt fijn rijden, nogmaals de wegligging is gigantisch en het is echt een genot om deze auto onder je reet te hebben. Daarnaast zijn we met 4 man op pad geweest en hebben we een reis afgelegd van 11 uur rijden en ook snelheden van 180km/h gehaald en ik moet zeggen dat je ten alle tijden zeer comfortabel kunt cruisen. Verder is er een functie waarbij je de muziek in de auto kunt verdelen, zo konden mensen achterin nog slapen terwijl we voorin nummers konden luisteren.

-Rijden in de winter/sneeuw
Ook hier pakt de Seat weer uit, je kunt de auto voorverwarmen (via app of gepland) zodat je nog amper hoeft de krabben. Vanwege de vele veiligheidssystemen houd je erg gemakkelijk de controle over het stuur. Voelt zeer veilig om in de winter te rijden in deze wagen.

-Verbruik
Mijn gemiddelde brandstof verbruik over het hele jaar is 4,4L/100km en 6,5kwh/100km. Hier moet ik bijzeggen dat ik nooit bijlaad overdag, maar schat in dat een gedeelte van de gebruikte Kwh hierbij ook teruggeladen is tijdens de ritten. Verder zorgt mijn rijstijl ervoor dat ik mijn verbruik inschat als bovengemiddeld. Verder heb ik de rit van de zomer teruggezocht naar Oost-Europa (met 4 man en volbepakt), een rijtijd van precies 11 uur over 1176 KM had ik een verbruik van 6,4L/100KM, zonder gebruik de maken van de accu. De gemiddelde snelheid lag op 107.1 km/h waarbij we waar mogelijk, snelheden reden van 150 - 180km/h.

-Onderhoud
Tot nu toe onderhoud arm, maar dat mag je ook verwachten als je een nieuwe auto hebt vind ik. Bij 28.000km had ik al nieuwe voorbanden nodig, wat ik erg snel vond. Maar nu heb ik nieuwe Michelin voorbanden erop die zich een stuk beter lijken te houden. En moet hierbij eerlijk toegeven dat ik in het begin de koppel van deze auto ook wel heb getest, wat ook niet ten goede komt aan de levensduur van de voorbanden.

-Conclusie
Écht een fantastische auto om te rijden, wegligging als een beest, elektrische range om u tegen te zeggen, zeer comfortabel en een enorme trekkracht voor het echte werk. Verder vind ik dat hij er erg sportief uit ziet en is voor een PHEV erg budget vriendelijk. Ben erg tevreden met mijn keuze en zou deze auto zeer aanraden!

10,0

PRIVATE LEASE Seat Leon