| Uitvoering | Leon Sportstourer 1.5 TSI e-Hybrid FR Business |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 1.000 km |
Eerste ervaring Seat Sportstourer
Na 1000 kilometer in de Seat Sportstourer Fr (plug-in hybride) gereden te hebben, deel ik graag mij ervaring!
Topwagen
Sinds januari 2026 ben ik in het bezit van een Seat Sportstourer FR hybride. Deze auto kwam redelijk onverwacht bij mij in beeld, ik heb het merk Seat nooit eerder overwogen. De Seat Sportstourer viel mij op, omdat de auto in vergelijking met de concurrentie redelijk betaalbaar was en een zeer ruim elektrisch rijbereik had. Ik heb de Skoda Octavia ook nog overwogen, maar het ontbreken van de een plug-in hybride aandrijflijn was voor mij een pijnpunt bij de Octavia.
In december 2025 heb ik een proefrit gemaakt in de Sportstourer. De auto viel mij direct in positieve zin op. Hij reed soepel, zag er mooi uit en had een ruim elektrisch rijbereik. De deal was dus snel gesloten (mede doordat de dealer een flinke korting gaf, waardoor ik de auto voor 'slechts' 34.000 euro mee kon nemen). De prijs was wel een bepalende factor, vergelijkbare plug-in hybride modellen zijn al snel 10.000 euro duurder.
Inmiddels heb ik zo'n 1000 kilometer in de Sportstourer gereden. De auto stelt niet teleur. De auto rijd lekker soepel. In de elektrische modus gaat het allemaal (uiteraard) heerlijk vloeiend. Ook de benzinemotor loopt zeer soepel, dit hebben ze bij de VAG groep goed afgesteld. De overgang tussen de benzinemotor en de elektromotor is eveneens zeer soepel.
De wegligging van de auto is zeer degelijk. Bochten kun je met een lekker tempo aanvliegen, zonder dat je het idee hebt dat de je veel moeite moet doen om controle te houden. Ook op de snelweg en in het dagelijkse verkeer komt de auto goed tot zijn recht. De motoren leveren meer dan genoeg kracht en de vering is goed afgesteld (niet te zacht, niet te hard).
De (elektrische) actieradius van de auto is in vergelijking met auto's in dezelfde prijsklasse ook erg goed. De WLPT actieradius is 130 kilometer. In de afgelopen wintermaanden (Januari, februari) kun je rekenen op ongeveer 90-100 kilometer. Om de batterij te sparen laad ik de auto op tot 80%, waardoor ik gemiddeld uitkwam op 70-90 kilometer. De buitentemperatuur lag de afgelopen weken (april 2025) wat hoger, wat direct het bereik goed doet (ruim 100 kilometer haalbaar, bij 80% opgeladen batterij). Bij goed weer kom je dus best in de buurt van de WLPT opgave.
Van het verbruik van de benzinemotor heb ik tot op heden geen goed beeld, ik heb het overgrote deel van mijn kilometers elektrisch afgelegd.
Het interieur stelt ook niet teleur. Het infotainment is overzichtelijk en werkt goed. De stoelen zitten goed. Op de achterbank is genoeg ruimte om (ook voor langere personen) het comfortabel uit te houden. De laadruimte voldoet prima, al ligt de laadbodem in deze plug-in hybride versie wat hoger dan in de 'normale' benzineversie, waardoor je wat liters inlevert.
Het enige punt van aandacht is het optrekken op een nat wegdek. De auto is voorwielaangedreven, waardoor de wielen bij stevig intrappen van het pedaal soms tractie verliezen. Echter, bij alledaags weggebruik is dit eigenlijk niet aan de orde.
Concluderend kan ik stellen dat ik tot nu toe zeer tevreden ben met de Seat Sportstourer. Ik zal deze review updaten als ik de 10.000 kilometer doorbreek!