Seat Leon 2.0 TDI Sport (2009)
| Uitvoering | Leon 2.0 TDI Sport |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand laatst | 171.500 km |
eerste indruk
Bij de introductie van de gefacelifte versie meteen besteld en begin oktober geleverd. Wegens verandering van baan moest ik mijn 118d inleveren en mocht geen BMW meer leasen. Een goed alternatief werd voor mij een Leon. Nog even gekeken naar een Delta en een Golf maar die waren te duur in leasebedrag of aanschaf. Daarnaast vind ik de Golf ook wel iets té saai.
Mijn Leon betreft een 2.0 TDI Sport met de volgende opties,
- 18" Draco wielen;
- Technick pakket;
- Seat Media System 2.0 met Bluetooth;
- afneembare trekhaak.
Kleur van de auto is wit, een erg mooie kleur voor deze auto!
Auto rijdt prima, lekker strak en vlot inhalen is absoluut geen probleem. De 1.9 vind ik te licht voor een sportieve auto als deze. Ik heb nog de oude motor dus lekker rauw met koude start maar als ie warm is valt het reuze mee. Ik vind het opzwepende karakter met explosieve reacties in het juiste toerengebied juist een plus t.o.v. de nieuwe motor die geleidelijker is.
Interieur is netjes en opgeruimd, geen BMW kwaliteit maar dat mag je ook niet verwachten van dit merk. Prijs-kwaliteitverhouding is gewoon prima voor elkaar. Stoelen (sport) zitten geweldig, ook na lange ritten.
Meest opvallende positieve zaken die je niet zozeer uit de folders haalt zijn,
- alle ramen zijn te openen en te sluiten met de sleutel;
- inklapbare buitenspiegels;
- sfeerverlichting onderin de spigel;
- erg fijn stuur met verlichte knoppen;
- ECC-systeem zichtbaar in scherm navi bij veranderen temp;
- mistlamp links of rechts gaat aan bij scherpe bochten.
Navigatiesysteem werkt goed, mooi is ook de MP3-functie welke je gewoon via een usb-stick aan kunt sluiten. Navigatiesoftware is op een sd-kaart te kopiëren, enige nadeel is dat je alleen de cd van Benelux erbij krijgt en dat je ieder ander land apart moet kopen á €159,-/cd. Dan maar een tomtom voor buiten NL. Cd's zijn ook niet te kopieren dus wees hier op bedacht als je dit systeem wilt bestellen!
Bluetooth carkit is helaas niet gekoppeld aan het Mediasystem, d.w.z. je ziet alleen in het kleine scherm naast de brandstofmeter je info van de telefoon. Bladeren door namen gaat erg traag. Ook duurt het soms erg lang voor de verbinding wordt gemaakt maar of dat aan het systeem ligt of aan de koppeling (HTC Touch 3D) weet ik niet.
Puntje van kritiek is de afneembare trekhaak of beter het monteren ervan. Er is een gat in de bumper gemaakt en als afwerking een in kleur gespoten afdekplaaktje aangebracht wat afneembaar is. Dit ben ik al 2x verloren omdat het los trilt. Waardeloze oplossing, de dealer is het daarmee eens en gaat zoeken naar een alternatief.
Al met al dik tevreden!
Weinig nieuws onder de zon
Teller staat nu op 83.000, de auto wordt dus intensief gebruikt. Hoofdzakelijk woon-werk/zakelijk maar ook naar wintersport geweest en met en zonder caravan naar zuidwest Frankrijk gereden. Tijdens de wintersport moest ik 3x voorgloeien voordat er leven kwam in de Seat, het was dan ook -25 's nachts. Verder geen problemen met deze extreme omstandigheden.
Met caravan (+/- 1100 kg. geladen) en boards op het dak rijdt de auto ook prima. Goed stabiel en ruim voldoende koppel beschikbaar. De zesde versnelling heb ik niet gebruikt maar 120 in 5 op de lange baan gaat prima. Wel 1:7 dan maar gelukkig ben ik de trotse bezitter van een tankpas die ook in het buitenland werkt. Met optrekken ben je net zo snel als een losse C1/Aygo dus ook met caravan kun je prima meekomen.
Zonder caravan en zonder vrouw maar met 2 boards en een kayak op het dak, vol met bagage in 9,5 uur naar Biarritz gevlogen, werkelijk perfect. Zeer stabiel en de diesel lekker grommend zonder een kik te geven.
Plus:
- wegligging (Sport + 18") zeer communicatief en voldoende comfortabel
- uiterlijk
- stoelen
- audio (2 extra speakers door Technic pakket)
- navigatie, simpel maar doeltreffend
- schakelen
- ergonomie dashboard
- betrouwbaarheid
- comfortsluiting op ramen
Min:
- redelijk kaal dashboard, komt de ergonomie ten goede maar toch
- automatisch dimmende binnenspiegel werkt onvoldoende
- verbruik redelijk hoog
- harde kunststoffen her en der, beschadigen snel en worden snel vies
Problemen:
- slot achterklep al 2x vervangen, bleef hangen
- speaker achter vervangen, kraakte
Kortom, prima auto!
op naar 180.000
Weer een stap dichter bij het uitzoeken van een nieuwe leasewagen, toch zal ik dan met gemengde gevoelens afscheid nemen van de Leon. Enerzijds is het uitzoeken van een nieuwe auto natuurlijk geweldig, anderzijds ik moet een grotere auto en ben bang dat het een lastige zoektocht wordt om de geweldige rijeigenschappen te evenaren.
Alle kritiek op de Leon daar gelaten, ik vind het een geweldig fijne wagen zeker in sport uitvoering incl. 18 inch met de 2.0 TDI. Dan maar volle bak bijtelling, het is het dubbel en dwars waard. Tussensprints blijven een feest en bij 150/160 kruissnelheid zeer stabiel en veilig. Ok, de diesel brult lekker maar vind ik niet storend, zet je de radio maar iets harder. Immers, met je Megane 20% bijteller zit je na 2 minuten nog niet op dergelijke snelheden, als ie niet stuk gaat.
In de 105.000 km nog nooit problemen behoudens een lampje en het slot van de achterklep.
RNS 310 prima, erg kaal systeem qua mogelijkheden maar wel duidelijk en snel met (her)berekenen vanaf SD (kopieen kun je wel maken ondanks goede beveiliging van de cd's, ff googlen). Bluetooth prima, wederom beperkte mogelijkheden maar werkt feilloos, ook met Iphone. Voicecontrol gebruik ik niet, MF stuur prima, afleesbaarheid dash/teller prima, materiaalgebruik redelijk, wel robuust en ziet er na zoveel kilometers nog prima uit, i.t.t. onze Franse vrienden. Stoelen goed, na lange ritten (+ 300 km.) toch wat gevoelloze rug en achterste, BMW doet dit beter maar daar is de prijs ook naar. Alle sensoren (regen, licht, parking) prima.
Na de zomer proefrijden in o.a. Passat CC, SuperB, S-Max en Exeo ST
Einde nadert!
Het einde nadert.. Nog een week en dan de nieuwe auto ophalen, een volle Golf GTD :)
Seat still going strong, niks mee gehad. Auto is niet ontzien, veel snelwegkilometers met hoge snelheid, regelmatig caravan erachter met volle bepakking. Pompverstuivers zijn wat prestaties betreft top! viel me wel op dat de commonrail uit de GTD sneller en geleidelijker oppakt met veel minder herrie.
Zal de Seat toch wel gaan missen op een bepaalde manier. Echt een super fijne auto welke prima waar biedt voor het geld. de kritiek die ik lees over de Leon plaats ik dan ook in dit perspectief. Degelijkheid en betrouwbaarheid is gewoon prima!