Seat Leon 1.9 TDi 130pk Topsport (2004)
Uitvoering | Leon 1.9 TDi 130pk Topsport |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Tot nu toe ben ik in mijn sas met mijn Seat Leon.
Ik heb hem in donkergrijs metallic gekocht, een deftige verschijning en tot nu toe maar 1 van dezelfde kleur gezien. Stond notabene naast mij geparkeerd !
Sterke 130 pk TDI motor en 6 bak. Een ideale combinatie van vlot sportief en relaxed zuinig rijden. Het vermogen is volkomen toereikend om fikse hellingen te nemen, zonder enige snelheid te verliezen of terug te hoeven schakelen. Doet ie probleemloos! Wat wil je met een koppel van 310 Nm.
En met een tankinhoud van 55 liter kom je niet vaak tanken, zelfs met een vlotte rijstijl heb je nog een actieradius van 950 km.
Dan is de wagen zeer compleet uitgerust met alle extra’s die je je op een auto zou wensen.
Ik noem in hoogte en diepte vertelbaar stuur, electrisch verstelbare spiegels - beiden handig als je zoals wij soms van chauffeur wisselt. Verder climate control, cruise control, ruitewisser interval met 4 snelheden (reuze nuttig bij korte regenbuitjes), boardcomputer, TCS antislip en soms vergeet ik gewoon wat ie allemaal heeft en kan. Dan moet ik het boekje er nog eens bijnemen - ik zweer het.
Het rijden met zo’n wagen is genieten. De soepele motor, de trekkracht en de rust in de wagen als je rijdt. Niets
kraakt of tikt, hij is heel stijf en geeft in snel genomen bochten geen krimp. Daar dragen ook de standaard brede banden van op bloedmooie velgen van 225/17 aan bij.
Als ik bv op weg naar mijn werk langs de rustige landwegen koers dan klinkt uit mijn radio/cd de muziek uit maar liefst 8 luidsprekers met concertzaaleffect. Wat een sound.
Nu zijn er altijd wel wat dingetjes op te merken. Want de perfecte auto zul je wel nooit vinden. Hoewel ik er niet ver vandaan zit.
Waarom konden ze de deuren niet wat grotere bergvakken geven, die komen er maar bekaaid van af. Wel handig is
die bekerhouder aan het dashboard, maar praktisch... ik zet er liever plastic 1/2 liter flesjes in. Dan riskeer je niet dat je water over je electronica morst, want dan zit je met de brokken.
Ik vind s’avonds de rode dashboard verlichting niet bijster duidelijk. Dan is het bij de VW Golf - ook een produkt van de VW groep - met blauwe achtergrond veel beter te lezen.
Ik vind de decente achterspoiler met 3e remlicht wel aardig
maar vraag me af of hij niet in de weg zit als ik weer eens
de fietsen mee wil nemen met mijn draagbare carrier. Want die hangt vrij aan de achterklep en moet stevig aangesjord worden. Daar moet ik nog achterkomen.
Na 11000 km nog geen service nodig gehad. Een onnzozel barstje in het plastic schermpje van de schakelpook werd weliswaar laat maar vlekkeloos door de dealer verholpen.
Al met al is het een een geweldige wagen met een eigenzinnige sportieve uitstraling.