Seat Leon 1.9 TDi 110pk Sport (2003)

Seat Leon
Seat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat Leon - interieurSeat Leon - interieur

UitvoeringLeon 1.9 TDi 110pk Sport
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2006

voorlopig nog ff doorrijden....

De Leon is uitgevoerd in Sportuitvoering met tdi 110 pk motor en heeft eigenlijk alles aan boord. (cruise control, climate control, armsteun, mistlampen, sportstoelen, elektrische ramen en spiegels etc.)

De auto rijdt en stuurt goed, is wel een tikkie hard geveerd, maar het stoort me niet echt. Verbruik is zo'n 5,2 á 5,4 liter per 100 km bij normaal gebruik. Daar ben ik dik tevreden mee.

Betrouwbaarheid tot en met 213.000 km echt uitstekend!!!
De auto heeft wel altijd om de ± 15.000 km een beurt gehad, daar wordt niet echt op bespaard. Bij ± 180.000 is de distributieriem vervangen. Maar verder is het enige wat tot nu toe is vervangen het knipperlichtrelais. Verder alleen elke 15.000 km een beurt. Tussen de beurten hoeft er geen druppel olie bijgevuld te worden.

De vorige eigenaar heeft geloof ik wel een keer blokken en schijven vervangen, maar die zijn bij mij nog niet aan de beurt geweest.

Ook mijn linkerbuitenspiegel klapt niet helemaal in. Bij mij blijft er ook wel wat water in de dorpels staan bij regen, maar het is gelukkig nog nooit naar binnen gelopen. Als ik ga rijden na een regenbui is het voldoende om de deuren even te openen, zodat het water eruit loopt.

De auto is uitgerust met een retrofit roetfilter van Bosal. In het begin piepte die nog wel eens omdat hij niet goed was vastgedraaid, maar dat is ondertussen opgelost. Ik merk eigenlijk helemaal niets van het filter. (Geen toegenomen verbruik, geen verminderd vermogen etc)

Het geluid van de motor op snelheid is aangenaam, bij optrekken klinkt het dieselig, maar ik kan er goed mee leven.Er is in ieder geval genoeg vermogen in alle versnellingen om vlot met het verkeer mee te komen.

Al met al een prima auto en het model vind ik nog steeds leuk. Ik vraag me echter wel af of ik de auto door zal rijden of hem in zal ruilen. Voor m'n gevoel kan de auto nog makkelijk 2ton mee, maar iets anders is ook wel weer leuk en of de auto binnenkort wat meer kosten gaat maken is natuurlijk ook de vraag.

Zolang er niets leuks op mijn pad komt, rijd ik nog maar even verder. Het is tenslotte kredietcrisis :)

update 219.000

Auto heeft grote beurt gehad, enig mankement waren de stabilisatorrubbers voor.
Deze zijn gelijk vervangen door de dealer (noordhoek waalwijk).

Mijn achterbanden zijn ook vervanging toe, worden binnenkort vervangen.

Voorlopig rijden we nog maar ff door!!

lek :(

ook mijn Leon begint wat te lekken als hij niet thuis onder de carport staat, maar elders langer dan een dag in de regen staat :(
Water druppelt over dorpels soms klein beetje naar binnen.

Binnenkort maar eens uitzoeken hoe ik die lekkage (goedkoop) kan oplossen...

Verder nog weekje op vakantie geweest en weer probleemloos thuisgekomen na ruim 2000 km.

Auto blijft zelfs bij langdurig rijden op de autobahn rond de 160km/u op Autobahn zo'n 6 á 6,4 L verbruiken (normaal rond de 5 á 5,2). Valt mij niet tegen...

De laatste loodjes???

In Oktober nog een weekje naar Zwitserland geweest. Zonder problemen. Met 4 volwassen en bagage past het allemaal net. Vermogen van de motor ook in de bergen en Autobahn m.i. ruim voldoende met volle bepakking en 4 volwassenen.

In november heeft Leon APK gehad bij de SEAT dealer. Voor ± € 50 is hij weer voor een jaar goedgekeurd. Dealer had verder geen bijzonderheden gevonden gelukkig.

Ik heb in september alle rubbers van de deuren schoongemaakt en sindsdien geen water meer binnen gehad :)
Er blijft wel wat water in dorpel staan, maar het loopt niet naar binnen.

Auto bevalt nog goed en afgelopen tijd hebben de winterbanden (blizzak lm 25) weer hun nut bewezen. Bij veel gas in de sneeuw licht af en toe het TCS lampje even op, maar verder genoeg grip in de sneeuw.

Waarschijnlijk gaat de Leon over enkele weken vervangen worden door een leaseauto van de werkgever. Als ik auto heb besteld en levertijd weet, gaan we maar eens kijken of we nog iemand blij kunnen maken met deze prettige auto. Ondanks de km stand kan hij volgens mij nog lang mee.

Aan de ene kant wel jammer dat hij weggaat. Ik vind het model nog steeds leuk. Maar ivm gezinsuitbreiding is iets grotere kofferbak ivm kinderwagen etc. wel handig.

Afscheid

ivm leaseauto heb ik de Leon verkocht. Ik heb er in zo'n 42 maanden zo'n 100.500km probleemloze km's mee gereden.

Tot op de dag van verkoop geen problemen met auto gehad, het blijft een betrouwbare, lekker rijdende en leuke auto.

Hij was wel toe aan een beurt. NOrmaal hoefde ik tussen de beurten geen olie bij te vullen, maar omdat ik nu meer dan 15000 had gereden bleek wel dat er wat olie bij moest, verbruik blijft echter minimaal.

Als ik de Leon met mijn nieuwe auto (octavia) vergelijk dan merk ik wel dat de Leon nogal stug geveerd is. ik kan nu verkeersdrempel een stuk comfortabeler nemen met dezelfde of hogere snelheid. Maarja dat stugge past ook wel een beetje bij de auto.

Hopelijk heeft de volgende eigenaar nog evenzoveel plezier van de auto als ik de laatste 100.000 km

PRIVATE LEASE Seat Leon