Seat Leon 1.8 20VT Topsport (2002)

| Uitvoering | Leon 1.8 20VT Topsport |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2002 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand bij aanschaf | 91.000 km |
| KM-stand laatst | 211.000 km |
Aanschaf
Na verandering van werkgever en inlevering van de leaseauto (het nieuwe model Leon) heb ik de Seat overgenomen van mijn broer. Vlak voor overdracht heeft de Seat een grote beurt gehad waarbij oa de banden en remmen vervangen zijn. Tijdens deze beurt is de bekende Seat lekkage via de deuren verholpen.
Dit model Leon heeft vanaf de introductie mijn aandacht getrokken en in deze uitvoering is het daarom een geweldige vervanger van de 5PK zwaardere Seat Leon II 2.0TFSi. Wat mij direct opvalt is de betere zitpositie t.o.v. het (stuggere) nieuwe model en de betere grip in de snelle bochten (deels ook veroorzaakt door de Vredestein banden ipv Continental).
Kleine beurt
Kleine beurt uit laten voeren door een Seat dealer. Geen vreemde en/of dure punten naar voren gekomen. Alleen een piepende bijrijdersgordel weer gangbaar laten maken.
Motorstoring I
Na een motorstoring heeft de dealer gekeken wat het probleem was. Dit was niet te vinden binnen de berekende 30 minuten, maar "als het weer terug zou komen zouden ze verder en grondiger gaan zoeken naar de oorzaak". De computer is gereset waardoor het storingslampje uit is gegaan.
Motorstoring II
Weer een storingslampje dus met een grote beurt in het vooruitzicht gaan twijfelen aan de Seat dealer. Na positieve verhalen over een universele garage bij ons in het dorp de Seat daar gebracht. Na het vertellen van de storing deed de monteur de kap open en wees gelijk het probleem aan; een lekke slang. Hierdoor besluit ik per direct van garage te veranderen, voor mij geen dure en prutsende Seat dealer meer..
Inbouw Gastank
Aangezien de kilometers per jaar omhoog gaan (van 20k naar 35/40k) en het verbruik rond 1 op 11 schommelt loop ik leeg op de brandstofkosten. Het wordt dus interessant om gas in te bouwen. Na een bezoek aan verschillende inbouwstations wordt afgeraden om gas in de 1.8 20VT bouwen. Toch geven verschillende Forums aan dat het wel mogelijk is en ook via een bedrijf bij ons in de buurt. Na een gesprek met de dealer werd een zeer voordelig Teleflex systeem aangeraden die hij al in meerdere 1.8 20VT's ingebouwd had. Daarbij kon het systeem ook binnen 1 week ingebouwd worden, dus mooi voor onze geplande vakantie ver weg met caravan (normaal gebruik 1 op 7). Op de plek van het reservewiel is de 67 liter tank ingebouwd. De vloer komt hiermee 10cm omhoog en het reservewiel ligt los achterin.
Ervaring Gas
In één woord: uitstekend! Bij normaal gebruik (tot 5.000 toeren en 160km/h) kan het gassysteem het prima bijbenen. Anders even overschakelen naar benzine. Het systeem loopt koud stationair niet helemaal soepel, maar zodra de motor warm is gaat het veel beter. Het verbruik is gemiddeld 1 op 10 en daarnaast één tank benzine per 10.000km. Verder verbruikt de motor tussen de beurten door 0.5 liter olie. En het grote bijkomende voordeel: 500km rijden voor 25 Euro!
Grote beurt
Bij de universele garage in het dorp uit laten voeren. Naast bougies, filters en remblokken alleen en setje voorbanden die de rekening opdrijven. Niet echt spectaculair dus.
ANWB: Bobine
Tijdens een rit op de snelweg weer een motorstoring, maar nu ook een haperende en stotterende motor. Er blijkt een bobine kapot te zijn. De ANWB geeft aan dat het een bekend VAG probleem is, bobine's hebben ze gewoon in de standaard uitrusting zitten. De garage geeft ook aan dat dit bij een grote beurt niet standaard vervangen wordt, omdat het niet gekoppeld is aan slijtage. Als het snel weer gebeurt zullen we ze alle 4 tegelijk laten vervangen, maar de kosten zullen wel flink zijn.
Kleine beurt + APK
Niets bijzonder gevonden. Kosten vallen reuze mee.
Edit n.a.v. opmerking 114GTI
Na overgegaan te zijn op originele 16" Seat Leon Lichtmetalen Sport-velgen zijn er 2 nieuwe voorbanden nodig. (17" velgen zagen er door extreme oxidatie neer meer uit. Bijkomend voordeel is dat de banden aanzienlijk goedkoper en comfortabeler zijn. Ook zijn de zomervelgen nu gelijk aan de wintervelgen) Verder een setje bougies en de rekening valt weer reuze mee.
De gemiddelde kosten tot nu toe per kilometer uitgedrukt:
Brandstof € 0,064
Onderhoud € 0,025
Onderdelen € 0,013
Wegenbel + verzekering (allrisk) € 0,041
Totaal zonder afschrijving € 0,143
Ik verwacht de Seat tot zo'n 250.000km "op" te rijden. Hiermee zullen de afschrijvingskosten van de Seat met gassysteem op zo'n € 0,07 uitkomen. We zijn er nog niet uit wat de opvolger moet worden.
Kleine beurt + APK
Het is weer tijd voor een kleine beurt en APK. Voor de APK is alleen een ashoes vervangen.
Zo'n 50.000 km terug is door de ANWB een bobine vervangen. Aangezien de motor bij vochtig weer soms op 3 cilinders aanslaat en niet zuiver loopt is besloten om alle bobines en bougies te vervangen. Nu loopt de motor weer als een zonnetje.
Grote beurt
De grote beurt was een aanslag op de portomonnee:
- 2 nieuwe achterbanden
- vervangen distributieriem met waterpomp etc
- Remschijven en blokken rondom
- Kogel spoorstang
Op zich gebruikelijke dingen, dus rijden we weer vrolijk verder. Op naar 200.000km!
Kleine beurt + APK
De 2 Ton gepasseerd! Kleine beurt met een beetje laswerk aan een gebroken uitlaatsteun. Het motorblok begint een beetje te zweten op verschillende plekken en af en toe ligt er een druppel olie op straat. Er is geen olie bijgevuld sinds de laatste beurt, dus het valt nog te overzien.
Verkocht
Ivm gezinsuitbreiding is de Leon ingeruild tegen een Seat Altea XL op LPG.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Seat Leon

Met de eerste Leon was Seat op zijn best

Nick zat vroeger als kind in deze snelle Seat Leon van zijn pa, nu is het zijn trotse bezit

Seat Leon 1.8-20VT Topsport – 2003 – 484.475 km - Klokje rond

Praktijkervaring Seat Leon (2000-2006): definitieve doorbraak