Seat Ibiza 1.9 TDi 90pk GT (1997)
| Uitvoering | Ibiza 1.9 TDi 90pk GT |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1997 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand bij aanschaf | 180.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Na ruim 2 jaar en dik 70.000 km met deze Ibiza kan ik wel zeggen dat ik in het algemeen heel erg tevreden ben. De auto is voorzien van zo’n beetje alles wat je maar wilt, net nog geen cruise-control. Alarm, airco (handbediend), ABS, boardcomputer, bifocale koplampen, etc, etc, etc...Het zit er allemaal op. Rechtsvoor in het dashboard zit een irritant rammeltje dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een los stukje glas of zoiets, ik heb het nog niet kunnen vinden, maar het zit er al vanaf de aanschaf in en de voorruit is niet de originele. De motor is eigenlijk precies goed voor deze auto, maakt hem lekker snel zonder te overdrijven, heeft absoluut geen moeite met hellingen en blijft, zolang je constant rijdt, gewoon 1 op 20 gemiddeld verbruiken. Het maakt dan niet eens veel uit of je 120 of 150 rijdt. De top ligt iets boven de 180 km per uur. Verder draait het motortje gewoon lekker rustig rond 2500 toeren bij normaal snelwegtempo. Ook is het motorgeluid niet nadrukkelijk aanwezig, de geluiddemping is dus ook in orde.
De wegligging is eigenlijk nagenoeg perfect, ook bij redelijk vlot gereden bochten. Waarschijnlijk is de sterkere 110 pk-versie iets meer onderstuurd.
Buiten de gebruikelijke beurtjes om heeft dit autootje mij nog nauwelijks op kosten gejaagd. De garage (en niet de Seat-dealer!) ziet hij alleen voor de APK, verder niet, aangezien ik alles zelf doe, en ik heb beroerdere auto’s gehad om aan te werken! Een katalysator op de sloop heeft hij me gekost, en een nieuw voor- en een achterwiellager. En recent heb ik een steentje tegen de rechterkoplamp gehad. Die moet dus ook vervangen worden.
Het enige echte minpuntje vind ik het comfort op de langere afstand. 500 tot 600 km gaat nog goed, maar daarna zit ik niet echt lekker meer door de harde stoelen en de vorm van de rugleuning, die niet helemaal optimaal is. Ook qua roestpreventie zijn deze Ibiza’s niet de top. De achterschermranden zijn tamelijk berucht (bij mij valt het nog mee) en de dorpels willen ook lekker roesten. Hier moet ik eens wat laten bijwerken door een schadehersteller.
UPDATE 298.500 KM, 25-07-2007
Ja, het is zover, de Ibiza is vorige week verkocht. Al die tijd heeft hij zich voorbeeldig gedragen. Kort voor de verkoop viel de airco uit. De condensor bleek te zijn doorgerot en het systeem liep dus leeg. Ik heb er geen nieuw condensortje meer in gezet. De auto heeft inmiddels dus bijna 3 ton op de klok en ik kan nog steeds niet anders zeggen dan dat ik het tot het laatste moment een geweldig autootje heb gevonden. Bijna met een traan in het oog verkocht, maar het wordt nu zo langzamerhand tijd voor een andere. Wat het precies gaat worden weet ik nog niet, maar het zou heel goed kunnen dat het weer een Ibiza gaat worden, en dan misschien ook nog wel uit dezelfde serie.
Ik wens de nieuwe eigenaar nog heel veel fijne kilometers toe en hoop dat hij er evenveel plezier aan beleeft als ik.
Tot nu toe een versleten voorwiellager, versleten achterwiellager, katalysator afgerot. Recent een scheur in het rechter koplampglas opgelopen door steenslag.
De volgende beurt komt eraan, deze keer is ook de distributie aan de beurt en daarna kan hij weer jaren mee.
Spijtig, maar van echte storingen kan ik nog steeds niet meepraten! Zelfs niet bij deze kilometerstand!
Rond de 290.000 km rotte de condensor van de airco door. Verder heeft hij gewoon geen enkele steek laten vallen.