Seat Ibiza 1.4 16V 85pk Last Edition I (2009)
Uitvoering | Ibiza 1.4 16V 85pk Last Edition I |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Oordeel na enkele weken rijden
Kortgeleden heb ik eindelijk mijn Seat Inca mogen inleveren bij mijn werkgever om een Seat Ibiza te krijgen van een ex-collega waar al 25000km mee gereden is.
De auto is voorzien van een LPG installatie met een ringtank op de plaats van het reservewiel.
Na lange tijd alleen maar Belingo, Caddy en Inca te hebben gereden is de Ibiza wel een verademing. Wat een comfort en stilte.
De kofferbak is wel redelijk klein, gelukkig kan het zitgedeelte van de achterbank er uit en de leuning helemaal plat.
De 1.4 met 85pk is geen snelheidsmonster maar komt prima mee in het verkeer. Doordat er op LPG wordt gereden heeft de auto ook merkbaar minder koppel bij lage toeren. Op benzine pakt de auto best aardig op.
Het verbruik op LPG is redelijk, zo'n 1 op 11.
Qua betrouwbaarheid valt er nog niet zo veel over te zeggen, hier later meer over.
Ruim 5 jaar en 150000km verder
De afgelopen 5 jaar is de Ibiza voor allerhande doeleinden gebruikt. Dit varieert van lange ritjes naar Tsjechie en Oostenrijk waar er flink doorgereden is over de autobahn tot even naar de supermarkt en alles wat daar tussen in zit.
Bij zo'n 90000km begaf de versnellingbak het helaas, een lager had het begeven. Van de 9 ibiza's die we hebben gekocht zijn er inmiddels 5 met een versnellingsbak probleem geweest.
Verder is het een redelijk probleemloze auto. Op wat storingen in de airco na af en toe zijn er geen grote onverwachte kosten geweest.
Qua comfort en beleving voldoet de auto nog steeds prima. Ook op de lange ritten van 10-12 uur op een dag voldoen de stoelen. Het enige nadeel van de Ibiza is dat de auto vanaf zo'n 100km/u toch wel vrij veel windgeruis en lawaai van de banden geeft.
Binnen enkele maanden zal de Ibiza weg gaan en komt er een Toledo 1.4TDI voor terug.