Seat Arosa 1.4 Signo (2000)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Arosa 1.4 Signo |
---|---|
Versnellingen | 4, Automaat |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Deze auto is 17 augustus 2000 nieuw aangeschaft de volgende specificaties:
- 1.4-MPI automaat
- Signo uitvoering (andere bekleding, lichtmetalen velgen, uitstelbare achterruiten en een passagiersairbag)
- Electric pakket (electrische ramen, centrale deurvergrendeling met afstandbediening)
- Airco
- Antraciet blauw metallic lak
Motor:
Deze motor heeft een inhoud van 1390cc en perst daar 60pk uit. Vergeleken met de moderne motoren is dit bijna niks. Toch voelt het niet aan als een tekortkoming omdat het koppel van 116nm al bij 2800 toeren vrij komt. De automatische versnellingsbak houdt hier ook rekening mee en met normaal rijden kom je niet gauw boven de 2500 toeren. Het is zelfs mogelijk om naar 70km/h op te trekken onder de 2000 toeren. Met name als de auto nog koud is wordt hier gebruik van gemaakt. Bij 50km/h schakelt de automaat al naar de hoogste versnelling en tuft rustig met 1500 toeren door. Op vakanties is wel te merken dat 60pk niet veel overhoud, sommige hellingen zijn plankgas nog wel met 130 vast te houden maar soms zakt hij echt terug naar 120. Voor de rest gaat hij als een speer door de bergpassen, dit is te danken aan de korte versnellingsbakverhoudingen. Keerzijde is wel dat het torretje bij 120km/h al 3800 toeren draait.
Ondanks dat de auto in de stad relatief snel opschakelt is het verbruik niet om naar huis te schrijven, dit ligt met korte stukken rond de 1 op 13 - 14. Bij veel snelweg gebruik kan er al makkelijk 1 op 17 gereden worden en op trajecten tussen Maastricht en Schiphol is 1 op 20 al regelmatig gehaald. Dit is overigens alleen te realiseren door tussen de 100 en 110km/h te rijden. De snelheidsafwijking van de snelheidsmeter is daarbij weinig, als de GPS exact 100km/h aangeeft dan geeft de teller 102-103km/h aan.
Wegligging & comfort:
Het standaard onderstel is prima, koerstvast op de snelweg, goedmoedig in de bochten. Het overhellen is wennen. Na 200 000km zijn alle schokdempers vervangen door Koni Str. T dempers. Dit eerder uit voorzorg omdat het nu nog loont om te vervangen, die kilometers haal je er nog uit. U zult verwachten dat het veercomfort erg stoterig wordt, dit is juist niet zo, drempels worden net zo soepel geabsorbeerd maar het duiken en nadeinen is juist weg. Ik denk dat dit juist een positieve bijdrage is aan het comfort. Dat de wegligging daarbij ook nog verbeterd is is mooi meegenomen. Het overhellen in bochten is een stuk minder en de zijwind is een stuk minder voelbaar. Al lag dit voorheen ook op een acceptabel niveau. De koerstvastheid is verder niet echt veranderd, dit was al prima, keurig rechtuit en weinig correcties nodig. Spoorvorming reageert de auto minder op dan verwacht.
De auto wordt regelmatig voor langere ritten gebruikt, o.a. vakantietrips naar noord Spanje, Gibraltar, Malaga, Corsica. Het is op de standaard stoelen prima uit te houden! Wel moet ik erbij vertellen dat ik voor beide voorstoelen een middenarmsteun heb ingebouwd. Het geluidsniveau is normaal te noemen, niet overdadig stil. Daarom heb ik dempingsmatten in de motorruimte overgezet van de diesel uitvoering en de voorste wielkasten bekleed met projecttapijt. Dit is al een behoorlijk verschil. Alleen de achterwielkasten wil ik nog doen, maar daarvoor moet ik kijken of ik de wielkastbekleding van een Lupo kan gebruiken. De Arosa heeft standaard achter helemaal geen bekleding. Met name met regen is dit goed te horen.
Kwaliteit:
Al bij het openen en sluiten van de portieren merk je dat het om een zware auto gaat. Op het kenteken wordt een gewicht van 911 kilo aangegeven, dit is best veel gezien de lengte van de auto. Het interieur bestaat uit keihard plastic, dit is na 12 jaar en 225000km nog steeds in goede staat. De stoelen zijn nog steeds niet ingezeten en de naden zijn nog altijd mooi. De bekleding vlekt wel behoorlijk snel, daarom wordt elke 2 jaar de auto uitgestoomd. De motorkap begint wel wat steenslag te krijgen en op de bumpers en stootstrippen zitten wat putjes van een of een andere onverlaat die geen briefjes achterlaat. Maar voor de rest ziet de auto er nog erg goed uit.
Betrouwbaarheid:
Op het akkefietje na met de brandstofpomp bij 75000km heeft de auto ons nooit laten staan. Het is starten en gaan met de banaan! Olie verbruikt de auto amper, na 15000km zit er nog 4/5 in. Op vakanties is de auto beslist niet bespaard gebleven, vol beladen de bergen in en een olietemperatuur van 120 graden maar klagen doet hij niet! Voor de rest krijgt de auto elke 15000km een onderhoudsbeurt volgens schema.
PROBLEMEN
- 60000km: temperatuursensor vervangen
- December 2006: Na een nacht flinke vorst had de accu geen puf meer, vervangen door een nieuwe.
- Tot stilstand gekomen bij 75000km doordat de aansluiting van de stekker op de brandstofpomp gecorrodeerd was. De ANWB heeft deze schoongemaakt en teruggeplaatst.
- 140000km: Dynamo vervangen. Voltmeter gaf al een tijdje wat minder aan en op weg naar een revisiebedrijf ging het accu lampje ook branden.
180000km: Wiellager linksvoor vervangen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.