Saab 900i (1984)
Uitvoering | 900i |
Bouwjaar | 1984 |
Jaar van aanschaf | 1998 |
Tsja, nadat de Kadett ter ziele was gegaan verleidde een vriend mij tot de aanschaf van een oude Saab 900, te gebruiken als 2e auto. Vooruit maar, ik wilde ook wel eens wat anders, en het karakteristieke dashboard en de goede stoelen spraken me aan. Voor 4000,- echte guldens bij de dealer, incl. 2 nwe. voorbanden en garantie tot de voordeur - ik bezat opeens een blauwgrijze Saab 900 Gli met 5-bak en stuurbekrachtiging. Mijn eerste Saab, en ik wil haar nooit meer kwijt. Er is nog steeds geen roest! De auto heeft mij nog nooit in de steek gelaten. De onderhoudskosten vallen erg mee. Er zijn zwakke plekken, en elke 900-liefhebber kent ze: de hemelbekleding gaat hangen, de cilinderkop van de achtkleppers wil wel eens scheuren, het stuurhuis vertoont na 20 jr. tekenen van slijtage, en de turbo-modellen zijn gevoelig voor lekkende koppakingen, slijtage aan de versnellingsbak en lekkende uitlaatspruitstukken. Maar de mijne gaat, en gaat. Solid as a rock! En praktisch, door de grote laadruimte die door de derde deur goed toegankelijk is. De oude 900 wil echter superbenzine en loopt 1:10. Da"s minder, maar ja. Inmiddels worden ook de prestaties minder voor het huidige verkeer, ondanks 118 kloeke pk"s. Ik hoef niet zo hard, en ik krijg als ik in deze auto rijd nooit bekeuringen. Het dashboard blijft het mooiste dat ooit ontworpen is, en hoewel de auto na 20 jaar nog geen echte klassieker is, krijg ik regelmatig positieve opmerkingen over haar.
Solid as a rock.
Hemelbekleding hangt