Saab 9-3 Cabriolet SE 2.0 Turbo (2001)

Uitvoering | 9-3 Cabriolet SE 2.0 Turbo |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Deze voor de zomer aangekocht Cabrio voldoet uitstekend. Zeer snel en comfortabel (open met windscherm), lees het verhaal hieronder SVP!
Het is mijn eerste Cabrio: gehaald uit Duitsland net over de grens voor een heel redelijk bedrag vorig jaar oktober ( bedoel ik 2005). Bij mooi weer voorbij Nijmegen gereden. Ik zag het staan in de ’autoscout24.de’. De handelaar was een Nederlander, dus dat hielp! Een afspraak gemakkelijk en direct telefonisch gemaakt. Door de hele stralende (Blue-Cosmic of Royal) helder blauwe kleur was ik even in de waar ivm de kleur op de advertentie, ik dacht meer een licht blauwe te hebben gezien en was alleen gewend aan het grijze, donker blauw of zwartte kleuren, hier in het land heel gewoon. Mijn zoon met mij bijgekomen, architect van beroep, zag het direct: ’Pa... kopen,.. Prachtig!’ Nadat we een kleine proefrit (open en dicht) gedaan hadden, direct gekocht! De auto hadden we zo direct kunnen meenemen als we het geld contant mee hadden genomen. (handelaar had geen Nederlandse bank, om het direct per internet over te maken en een telegrafische overmaking via mijn bank naar de Duitse bank duurde minstens 24 uur) De EU werkt blijkbaar niet zo direct als het zou moeten, anomalie dus, dus dat moest later nog gebeuren. Voorschot 300 Euro, koopcontract getekend en binnen drie dagen haalden we de auto nadat we het restant contant hadden betaald.
De papieren waren bij de Duitse autobelastingkantoor (Landraat strassenverkehr) station met hulp- station voor het tijdelijke kenteken en verzekering (kosten ca 160 Euro voor 2 weken, kan ook tot 2 maanden, incl. belasting en WA verzekering) De auto was in Nederland al All risk al verzekerd, maar de Duitsers net als de holanders weten nog van niets, ook zo een EU anomalie. Het tijdelijke Duitse kenteken is in Duitsland geldig, dus ook in Nederland als je het op je naam zet. Kan ook voor 2 maanden maximaal nu dus. Je kunt met de auto wachten met het invoeren 2 maanden en inmiddels door het hele Europa toeren.
Daarna de RDW/APK/BPM, het blijkt dat her RDW zonder een directe beschrijving de auto handelsnaam niet weet, je zou eerst langs de dealer of importeur voor een importeur beschrijving maar dat wordt in 2007 al afgeschaft. De BPM taxateur maakt geen fout en ziet direct wat voor een type de auto is incl. de evt. extra’s zo niet de RDW keurmeester. De APK was foutloos, de auto werd meteen goedgekeurd.
Dom gedoe daar bij de RDW, omdat niet alle buitenlandse auto chassisregistraties door de computer in een exacte type kan worden herkend. In het Duitse kenteken staat ook niets alleen het aantal pk en de chassisnummer, mits je de kopie ook meeneemt anders blijft het bij de RDW bureau achter. De importeur weet wel uit de chassisnummer wat voor een auto het is: maar alleen een cabrio, een automaat en het aantal PK, niet het type uitvoering. In mijn geval was een SE (aero uiterlijk)
Verder ging dus gemakkelijk nadat ik ca. 200 euro te veel ging betalen. Min was plus bij de belasting ambtenaar: een standaard accessoire die in de auto niet aanwezig was(radio/CD) werd niet afgetrokken en de ingebouwde oude niet standaard navigatie met extra radio/CD was plotseling een extra? Maar wie treurt om 200 euro, al zei de ambtenaar, u kunt nog in beroep gaan....Ha,ha,ha!!??? Hoera Zalm!
Ik was ca 1/3 van de al betaalde prijs direct armer, plus de keuring en de extra weging. Maar ik had nog steeds het gevoel dat ik de auto goedkoper en mooier had gekocht dan hier bij een willekeurige handelaar of dealer hier in Nederland. Dankzij o.a. mijnheer Zalm & co kun je een auto zelfs goedkoper kopen, vreemd toch??? (Er zijn ca. 35000 occasions uit Duitsland dit jaar binnengekomen, dat brengt extra BPM voor de schatkist, indien hier te lande de eigen verkopen staken is niet zo erg voor... want boter bij de zalm, pardon vis, hoort erbij!
Ik had uiteindelijk een Cabrio, ik droomde al meer dan 1 jaar een te bezitten desnoods in gezamenlijk eigendom met een vriend. Op mijn bijna zo veel en vijftigste jaar? Ik had er al jaren eerder een kunnen kopen, een auto waar het waait bij iedere snelheid en waar de meeste onbedoelde toeschouwers al grijze haren konden bewonderen. Ik had het niet gekocht om ’meisjes’ mee te nemen, hoogstens mijn vriendin, vriend of bekende die allen een ’open rit’ willen maken. Bij niet te koud weer desnoods wel, maar niet bij regen, hiervoor is een cabrio niet bedoeld. Ik had voor de lol enige leuke petten, bonnetten, hoeden en handschoen voor in de cabrio bijgekocht, voor mij en bijrijder(ster) en nog een bijpassende windscherm. Dit windscherm die nauwelijks 2-3 kilo weegt kost bij Saab ca. 750 Euro en is voor 300 ook te koop maar niet ’Saab’, maar ziet ongeveer dezelfde uit en is hoogstens 50,75,100 Euro waard. Tel uit de winst heren ’Saab open rijders’ je word bij het leven... uitgekleed, niet door de wind maar door de autowereld, hier en daar moet je altijd bijbetalen voor je ’Sexy Saab Cabrio’ gevoel. Door het goede dak isolatie kun je deze Saab cabrio zelfs s’winters goed berijden, ook open, een warmte walm komt je automatisch tegemoet bij het open rijden. Zomers bij heet weer is het gebruik van de airco noodzakelijk anders word je door de zon en hitte levend verbrand. Niet rijden zonder pet en zonnecrème ivm bescherming voor je blote delen.. oppassen dus! Vrouwen opgelet! Deze (2006) zomer was zelfs zo heet dat ik in Juli meestal gesloten moest rijden, binnen 1/2 uur open werd ik, hoewel de airco veel koude bijblies, zo zat van de hitte dat ik dat heerlijke koelte van het gesloten dak, met veel plezier gebruikte, een cabrio werd ’het hebben van’ dus was zelfs nadelig voor je gezondheid, dacht ik. De walmen vieze stank van de motoren kon je zo inademen, de recirculatie werkt niet bij de open auto, dus van je medeweggebruikers alle extra “stank” gratis erbij. In 2007 minder open gereden maar wel vanaf maarT en april met temperaturen tegen de 30 graden1
Ca 15 jaar geleden vond ik rijdend zomers in VS, bij Washington DC en omgeving (Virginia & Mariland) heel vreemd dat weinig open auto’s waren. In de films werden deze toch zo vaak gebruikt! De warmte daar, van ca +100 Fahrenheit overwon bij bijna iedereen van het Cabrio gevoel, ik was zo ongeveer de enige die het ermee reed. Waarschijnlijk was een Cabrio niet bedoeld voor de zomer, daar dus? Of voor Californie?? Ik had op een regenachtige dag van het verhuurbedrijf als extra gekregen: ’zonder extra prijs’ en ik mocht toch een week van genieten. De auto kan ik mij herinneren had zelfs dezelfde kleur van mijn cabrio nu. Toch niet zo vreemd, deze kleur!!??’’’
Nu over de auto!
De auto is niet zo zuinig als je alleen het voor open toeren of voor het rijden in de stad gebruikt. 1/8.5 a 1/9. Hij kan ook 1/12 rijden bij grote afstanden als je niet boven 120km/uur rijdt. Gemiddeld 1:10 a 1:10,5 haalbaar!
Heerlijke motor (onbeked veel pk mogelijk zelfs 250PK, motor waarschijnlijk in Duitsland ’gepimpeld’), accelereert in no time bij het passeren of inhalen. Alle weggebruikers inclusief de BMW 530(d) gebruikers wordig kribbig want ze worden zo ingehaald. Motorisch lijkt het op een Porche Turbo. Voorzichtig in de bochten ingaan. Ook op nat voorzichtig met het gaspedaal! Het stuur trekt als een ware(oudewets) voorwiel aandrijver, je moet dus even wennen.
Niet zo lawaaierig als gedacht: zowel open als dicht. Dicht is heel goed mogelijk 120 a 160 zelfs 180 km/uur (s.v.p. niet in Nederland ivm boetes) over grote afstanden te rijden zonder dat het is sprake van veel herrie. Je kunt nog de radio beluisteren! Toe nou niet bij 180, wel tot 160km/uur (in Duitsland dus) heb ik gereden met pieken van tegen de 200 km/uur, deze cabrio kan het gemakkelijk (niet open SVP)aan! In de tunnels open rijden is ’onmogelijk’, je wordt ’snel doof’!
Oliegebruik: vrijwel nihil. Je moet de banden spanning goed en vaak in de gaten houden (brede lage banden???)! Zeker als je hem voor grote ritten gebruikt!
Geen idee over de afschijving of onderhoudskosten op lange termijn: de auto maakt voor zover een betrouwbaar indruk. Tot nu toe 25000 km alleen 500 Euro voor een nieuwe accu en ’bijpas’ filtertje en voor en achterremblokken!! ’Niets’ dus! Ook de APK in februari 2007 en 2008 zonder mankementen dus met ’glans’ gehaald!
SVP geen grievende opmerkingen!