Saab 9-3 Cabriolet 1.8t Linear (2006)
| Uitvoering | 9-3 Cabriolet 1.8t Linear |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2006 |
| KM-stand bij aanschaf | 13 km |
| KM-stand laatst | 76.000 km |
Bij de aanschaf van mijn vorige auto (Volvo V70) had ik al gekeken naar - en proefgereden in een 9-5 estate en (toen net nieuw) de sportsedan. De dealer (Melse, Goes) maakte toen een goede indruk maar toch gekozen voor Volvo vanwege een niet te weigeren bod op mijn auto (Volvo v70 25D). Een aantal jaren tot volle tevredenheid gereden met de V70 en veel gebruik gemaakt van de ruimte (o.a. 2x verhuisd). Door omstandigheden niet meer zo’n behoefte aan ruimte, maar wel aan iets leuks. Na enig wikken en wegen koos ik voor een cabrio voor 4 personen. Geen BMW of Mercedes -kwestie van smaak- geen Volvo C70 (oude model is OK, nieuwe model te overstyled), geen volkswagen EOS maar een Saab. In een woord stijlvol.
Ik heb gekozen voor het basis model (150pk) geleukt met leer, navigatie en geintegreerde stereo. 150 pk lijkt me tot nu toe genoeg, meer PK’s leiden tot een onbeheersbare drang tot het gebruik ervan met als gevolg een stroom acceptgiro’s.
In geval van nood kan er nog bijgechiptuned worden.
Eerste indruk: goede kwaliteit, rijdt uitstekend, stoelen nog beter dan in de V70 (en die waren erg goed).
Eigenlijk een klein probleempje. De boordcomputer (saabine gedoopt) is spraakgestuurd maar kende een aantal commando’s niet. Een software update loste dat op. Wat wel opvalt maar niet echt een probleem is (hij is al betaald) is dat de geluidskwaliteit van de stereo niet helemaal voldoet aan mijn verwachtingen (niet het aangekondigde ’premium’ geluid, en dat de meerprijs voor het windscherm eigenlijk te gek voor woorden is. Wel een nuttig accessoire overigens.
Bij de sterrenparade een enkele keer minder dan 5, dat is omdat ik nog maar kort mee rijd, anders wordt het zoals zo vaak hier een 5 sterrenparade en heb je ’r niks aan. Foto dashboard is van voor de aflevering. Ik houd jullie op de hoogt
UPDATE na 1 jaar en 25000km: nog niet gechiptuned, je mist niks. Heel veel ’oben ohne’ gereden en dat is zeeer prettig! Geen problemen met spraakcommando’s, die werken inmiddels perfect. Nog steeds vol lof ver de stoelen en het rijgedrag. een plezierige auto dus. Een punt springt er positief uit: de goede remmen! Helaas enkele noodstops moeten maken maar tjonge ... wat een remmen.
Met 4 personen en bagage naar Frankrijk, Belgie, Duitsland: geen probleem. 2 plastic minpuntjes: schuifje van het vakje bij de handrem is gammel,dorpelbekleding laat los. De ingebouwde DVD navigatie is OK, TMC werkt prima. Over de kosten is nog weinig te zeggen, alleen voor wisselen winter/zomerbanden. Gebruikskosten van 3 naar 4 sterren, want verbuik valt erg mee, mits je gebruik maakt van de cruisecontrol en niet te vaak te hard gaat. 1e beurt over 5000km, dan werk ik de review wel weer bij. Ik probeer ook maar weer eens een fotootje te plaatsen.
review wijzigen - altijd lastig
inmiddels gaat bijna het vierde en -denk ik- laatste jaar in van de cabrio. Hij staat op de nominatie om te worden vervangen vanwege de komst van twee kinderen. Twee kinderzitjes achterin gaat echt niet.
Dan maar een schuifdak! Toch een beetje cabriogevoel.
Ik begrijp inmiddels wel waarom deze auto in zijn segment veel wordt verkocht. Goede looks, en het blijft lekker rijden, ook met de basismotor [150pk]. Als je constante snelheden rijdt vind ik m zuinig [auto weegt 1550 kg. Blijf je onder de 130, dan is 1 op 13 realistisch. Ander positief punt: de kosten. Onderhoudsintervallen om de 30000 km, tot nu toe alleen regulier onderhoud gehad plus een steen op de voorruit [45€ eigen risico].
vervolg
Ik zou zo'n auto zonder meer nog eens kopen -maar nu even niet, zie hierboven- maar ik hoop dat ze aan twee minpunten iets doen:
1) voorstoel: na 3 jaar SAS-dagen ben ik ca 100kg, de stoel begint in te zakken.Meer vulling? :D
2) de xenon-lampen zijn niet zelf aan te passen van rechts naar links rijden. Wil naar de UK moet je met stadslicht en verstralers rijden.
De pal die je moet omzetten op de behuizing van de xenon-unit is ontzettend fragiel en je kunt er niet bij. Als de garage het voor je doet, rij je door nederland, belgie, frankrijk met je lampen scheef naar de kanaaltunnel.
Neem van mij aan dat je dit stelkusje niet effe doet voordat je de trein in- of de boot op gaat. Onbegrijpelijk dat dit niet beter is geregeld!
nog een minpuntje ...
de binnenkant van de kap, met name de achterruit, is lastig te reinigen, maar misschien komt dat door mijn gebrek aan leningheid.
afscheid
na 4 1/2 jaar is de cabrio verkocht. Sinds de aanschaf vader geworden van twee knulletjes en ja, dat past niet in de cabrio.
Deze auto werd privé niet en zakelijk nauwelijks gereden en dan is stilstaan duur.
Al met al kan ik wel de eindbalans opmaken.
Wat absoluut goed is aan de auto: kwaliteit en betrouwbaarheid.
De auto heeft twee beurten gehad volgens schema en een bandenwissel voor de zomerbanden [voor]. Verder helemaal niks.
Brandstofgebruik valt mij mee, ik reed flink door op de snelweg, over de gehele periode ca 1:11-11,5.
Verder ook positief ten opzichte van andere auto's waar ik mee heb gereden: de verwarming/luchtbehandeling met name in de winter is tiptop in orde.
Gelukkig heb ik nog een [oude] 9-5 estate, zodat ik nog kan genieten van een saab :D.
Een aanrader dus, een saab-cabrio alhoewel ik de huidige versie aan de achterzijde niet echt mooi vind.