Renault Talisman Estate dCi 110 Intens (2017) #2

Renault Talisman Estate dCi 110 Intens (2017)

UitvoeringTalisman Estate dCi 110 Intens
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Geluksbrenger

Toen de C4 Picasso einde contract was, heb ik getwijfeld tussen opnieuw een Grand Picasso of een Skoda Superb (gezien de eerdere positieve ervaringen met VW).
Toen mijn vrouw haar auto ging bestellen, ben ik toevallig eens in een Talisman gaan zitten en was op slag verkocht. Ik had al eens een Renault gehad en dat was geen tegenvaller (zie eerdere review).
Bij het configureren bleek dat ik die ook nog eens bijna full-option kon bestellen: de keuze was gemaakt. Om CO²-redenen wel de 1,5DCI moeten bestellen. Indien ik voor de 1,6 zou kiezen, zou ik toch wel wat interessante opties moeten laten vallen.
Levertijd was tweetal maanden, wat toch ook een heel stuk minder was dan de Superb. Die laatste is duidelijk populairder dan de Talisman...

Uitrusting

Het is de Intens uitvoering met daarbij alle mogelijke optiepakketten. Bijna alles wat de auto kan hebben, staat erop: lederen zetels met verwarming, ventilatie en massage, glazen open dak, stuurverwarming, GPS, DAB+, adaptive CC, rijstrookwaarschuwing, verkeersbordherkenning, head-up display, dakdragers, full-LED, elektrische achterklep, reservewiel, achterruitrijcamera, Bose, CD-speler (jaja!)....

We hebben drie kinderen, waarvan nog één met kinderstoel, maar dat is op de achterbank geen enkel probleem.

Problemen/betrouwbaarheid

Ik heb in het verleden al een 1,5DCI gehad, dus de motor is geen onbekende.
Tijdens de 15000km die ik tot nu toe gedaan heb, is er nog niets opgetreden en ik verwacht ook niet veel problemen als je ziet hoe Renault de laatste jaren de betrouwbaarheid op hoog niveau heeft gekregen.
Puntje te vermelden is de minder goede DAB ontvangst: het signaal valt soms weg. De radio schakelt dan over naar FM, wat toch wel hoorbaar is. Het is wel wat verbeterd nadat de VRT enkele maanden geleden overgeschakeld is van DAB naar DAB+.

Comfort

Een zeer luxueuze limo; zo kan je de Talisman wel best omschrijven. Zeer stil; zachte vering en demping; al de opties. Ja, rijden met deze is auto is bijna ontspannend te noemen.

Verbruik

De boordcomputer gaf de eerste dagen al onmiddellijk rond de 4,5 liter aan. En dit bleek achteraf geen foute weergave te zijn. Ik heb de meting ook zelf gedaan.
Het is zelfs nog verder gezakt. Bij rustige rijstijl kan je het rond de 4 liter brengen.
Momenteel met winterbanden (Kleber) zit het op 4,7.

Motor/rijgedrag

Een zeer stille motor; niet super krachtig, net voldoende voor deze grote auto. Je kan de Multi-sense in Sport zetten en dan reageert de motor het meest gretig en gaat hij vlotjes in de toeren. In Eco is hij vrij tam, maar dan wel wat zuiniger heb ik de indruk.
Schakelen gaat zeer soepel en precies.
Echt sportief rijdt de Talisman niet, maar daar heb ik hem ook niet voor gekozen. Comfortabel en ruim, dat waren de belangrijkste eisen.

De review zal met de tijd verder aangevuld worden.
Hopelijk blijf ik even tevreden als nu het geval is.
Dan ga ik met de Talisman nog leuke ritten en vakanties tegemoet gaan.

Verder zonder zorgen

Ondertussen zijn we halfweg leasingcontract. De auto doet het prima: buiten de onderhoudsbeurten niets te melden. O ja, barst in de voorruit; moet ik nog laten vervangen. We hebben de afgelopen periode drie grote reizen gemaak (Zweden 2017, Noorwegen 2018 en dit jaar Toscane). De auto goed volgeladen met dakkoffer.

Het verbruik blijft gemiddeld rond de 4.5 l/100km schommelen.

Kortom, een aanrader voor wie een betrouwbare en betaalbare auto zoekt en eens iets anders wil dan een Passat.

Einde in zicht

De Talisman zal binnenkort naar een collega gaan. Ik ga van werk veranderen. Via een eigen onderneming werken geeft véél meer mogelijkheden en flexibiliteit. Ook op autogebied is er dan meer vrijheid.
Maar omdat ik nu ook moet rekening houden met de kostprijs voor de onderneming, werd het al snel duidelijk dat elektrisch of hybride de meest interessante keuze is. Ondenemingen worden in Belgie ook op de CO2 uitstoot belast. Werknemers op de catalogusprijs en de CO2 uitstoot (onder de noemer van voordeel alle aard). Plugins worden dan zéér interessant.

Mijn eerste gedacht ging uit naar een Passat GTE, maar het aanbod van Mercedes heeft me over de streep getrokken: het zal een E300de worden. In de loop van maart zou hij geleverd worden.
Tot dan mag de Talisman zijn kms veilig en betrouwbaar blijven maken zoals voorheen.

Ingeleverd

Afgelopen vrijdag de auto achtergelaten bij mijn ex-werkgever. De afgelopen drie jaar zijn perfect verlopen. De komende twee jaren van het contract mag een collega met de auto verderrijden. Voor mij was het enkel onderhoud (30k) en voor de rest rijden en genieten. De opvolger staat in de garage, nog even wachten op papieren, nummerplaat, e.d. De tijdelijke wagen is een A-klasse (A180d): toch al een halve Mercedes. De motor is dezelfde als de Talisman, maar in de A toch duidelijk een heel stuk pittiger; kan ook een gevolg van de automaat zijn.

9,5