Renault Scénic dCi 110 Zen (2017)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Scénic dCi 110 Zen |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand laatst | 181.000 km |
Intro
- 4.000 km
Na haast 5 jaar met de GS 1.6 diesel heb ik gekozen voor een kleine Scenic van de vijfde modelserie.
De keuze is enigzins gedwongen door mijn werkgever, die bepaalde beperkte keuzes heeft opgelegd, zoals de grote van de auto, Co2 uitstoot van 105 gram max en een zeer beperkte keuze voor extra's.
Dankzij deze keuzemogelijkheden is het een Scenic Zen 110 EDC in de kleur Jaune Miel geworden met het Navigatie pakket en parkeersensoren rondom.
Verder zijn een trekhaak gemonteerd, heb ik zelf een reservewiel en losse zonneschermen gekocht.
Wat ik het meest mis zijn de oprolbare zonneschermen voor de kids, de elektrische verstelling van de stoel (mijn vrouw heeft in deze auto een flink afwijkende stoel afstelling), de inklapbare spiegels en de middentunnelbak (redelijk bespottelijk, dat een auto van haast 36.000 euro dat niet standaard heeft).
Voor het werk mis ik vooral de ruimte in de achterbak. Deze is volgens de boekjes ongeveer 570 liter, maar hij lijkt kleiner dan de oude Scenic van 525 liter en natuurlijk veel kleiner dan een oude GS met 800 liter. Nadeel in die achterbak zijn twee planken, die beide niet open blijven staan door een beugel of touwtje zoals in oude GS en waarvan de bovenste ook nog te makkelijk wegschuift naar achteren als je hem opent.
Zoals bij de oude zitten overal opbergvakken, waar je veel kleine spulletjes in kwijt kan, zoals ehbo, vestjes. Wel zijn die bakjes erg licht en goedkoop afgewerkt (ik drukte bij die achter de bestuurdersstoel zo de zijwand naar beneden ).
De auto is verder duidelijk beter afgewerk, dan de oude - waarmee overigens ook weinig mis was - en dat is op veel plekken te zien. De telescoop onder de motorkap en de geintegreerde tankdop zijn weer aanwezig!
Na een korte gewenning is het digitale dashboard en de navi goed en makkelijk te bedienen. Door updates werkt het snel genoeg en is het ook redelijk logisch en duidelijk.
Natuurlijk werkte het oude tomtom knoppenpaneel veel sneller, maar ja dat is de moderne tijd. Naar huis navigeren is vier keer tikken tegen 2 keer drukken bij de oude.
De stoelen zijn goed, maar ook daar waren de oude beter. Wel is de zijdelingse steun veel beter.
De achterbank is wat mij betreft niet Scenic waardig. Het zijn 3 plaatsen, maar alleen de buitenste zitten goed. De middelste heeft een armsteun in de leuning en dat zit voor geen meter. Verder kan je veel minder met die bank itt de oude losse stoelen.
Door het ontbreken van de tafeltjes heb je wel genoeg been ruimte.
Het uiterlijk.
De oude Scenic was geen lelijke auto en zag er vergeleken met de concurrentie zelfs leuk uit (zegt veel over de concurrentie), maar de nieuwe is compleet anders en is naar mijn mening voor een gewone auto een mooie auto, vooral de kleine is geslaagd.
Wel maakt de kleur de auto. Waar de gemiddelde Nederlander grijs of zwart kiest is de Scenic juist in een felle kleur het mooist. Dat is één van de redenen, dat ik blij ben met de kleine, want Jaune Miel is toch wel een gave kleur en dat vind de concurrentie ook, want opeens worden veel nieuwe modellen gepromoot in deze kleur, zoals de Passat.
De wielen geven de auto ook nog een beetje een stoer uiterlijk, maar zijn zeer gevoelig voor beschadigen, want de band steekt niet uit. Waar ik bij de vorige auto na vijf jaar geen beschadigingen had, heb ik nu al drie schaven op de velgen.
Voor een stoer uiterlijk moet je naar een Kadjar, maar die is minder ruim en minder handig.
Het rijden:
De auto is en blijft een Renault, dus lekker comfortabel en met goede rijeigenschappen. De vering is iets stugger en het sturen gaat iets scherper t.o.v. de oude. Korte hobbels komen iets harder door, waarschijnlijk door de platte banden, maar dit gevoel is vergelijkbaar met als je i.p.v. 17 18 inch monteert op een andere auto.
Na een lange vakantie
- 11.600 km
Na een inrij periode zijn we met de Scenic op vakantie geweest. De auto heeft met ons een rondreis gemaakt door Slovenië en heel Kroatië van in totaal 4300km.
We logeerden in hotels en appartementen i.t.t. normaal, want dan kamperen wij met een mega uitrusting (grote Baco tent en alle luxe).
Voor de afgelopen reis is de auto perfect geschikt; onder de hoedenplank zat nog zeker ruimte voor twee weekend tassen, dus zeeën van ruimte. Kamperen volgend jaar gaat waarschijnlijk wat minder.
Om te beginnen met het rijden.
De auto is door de zevende versnelling tot zo'n 140 heel stil en is ook heel stabiel, dus een hele fijne reiswagen.
De wegligging is ook beladen heel goed en van hogere snelheden is weinig merkbaar. Navigatie werkt goed en ook de file info lijkt aardig goed uptodate (beter dan TomTom live).
Door de grote wielen met zeer platte banden is de auto duidelijk stuiterig grote onevenheden worden soepel genomen, maar korte hobbels en scherpe randen zijn minder een genoegen.
De wegligging voelt wat scherper, dan de GS. Hij stuurt wat makkelijker in en helt een tikkie minder over.
Maar de werkelijke bochtsnelheid is lager en hij is ook meer trikkie. Waar de GS op maximale snelheid met gas los en gas erop altijd door een (te) snelle bocht was te krijgen, gaat deze Scenic naar buiten glijden en wordt zachtjes dood
geremd door de ESP (wel heel netjes en rustig; niet a la VW). Gas los en erop resulteert minder in een met het gas bestuurbare auto. Ik denk dat een reden is de slechte rubberkwaliteit van de standaard Continentals (3 x eco); uiteindelijk is door de grote diameter de hoeveelheid rubber op de straat gelijk aan de GS. De vering lijkt niet echt iets verkeerd te doen.
Positief:
- De auto rijdt heerlijk rustig door de hele combinatie van soepele motor, automaat, comfort, ruimte, hoogte en zithouding.
- Mooie auto door de kleur, de mooie lijn en de dikke wielen (de Zen wielen zijn eigenlijk de mooiste wielen onder de Scenic; mooi open en smalle spaken). Mijn keuze voor het gele dak vind ik - gelukkig - nog steeds de juiste; de zwarte en chromen accenten breken mooi het geel.
- Bij dagrijverlichting brand ook altijd de achterverlichting. Het is van de zotte, dat niet elk merk dat zo uitvoert; nu rijden zoveel mensen in de regen of mist zonder achterverlichting. Dit soort veiligheid is typisch Renault; zelfs spiksplinter nieuwe Audi's en BMW's hebben alleen voor licht.
- Het standaard Key less entry werkt nog beter dan in de GS, helemaal top. Werkt ook veel beter dan in de Kadjar, want dat is een Quasqai.
- Automatisch grootlicht werkt perfect.
Maar er zijn toch ook dingen die minder positief opvallen:
- De cruise controle is niet goed ingeregeld (de P en I voor de techneuten is nog een stuk slechter ingesteld, dan op de GS). Bij hernemen van snelheid schiet ie zo 3 a 4 km door en zakt dan weer terug en de regeling is de ene keer heel rustig en relaxt en de andere keer schakelt ie 2 x terug en vlieg je naar een hogere snelheid.
- De airco geeft veel meer koude wind, dan in de GS, daar was Soft ook echt soft, maar werd de auto wel gekoeld, hier is Soft nog steeds veel wind (maar wordt wel goed gekoeld).
- De stoel is minder dan de oude GS (de hele vakantie lichte rugpijn gehad (ik heb een slechte rug)).
- De 1.5Dci is voor een beladen auto echt heel licht in vergelijking met een 1.6Dci. Waar bij normaal gebruik de 1.5 best weg kan met het gewicht en niet eens zoveel minder snel voelt, dan een 1.6, is het beladen haast hopeloos. Dit gevoel had ik vroeger met een Peugeot 405 68pk diesel. Wanneer je op de snelweg b.v. 100 rijdt en je wil weer naar de 140, dan duurt dit lang; rij je dan op een helling omhoog, dan moet je echt 2 of 3 versnellingen terug.
Nogmaals ik ben verwend, want beladen met alle kampeerspullen was de GS met 1.6Dci nog steeds een vlotte auto.
Maar het moet - ook nogmaals - gezegd, de 1.5 Dci Edc is bij normaal gebruik heerlijk soepel en draait zonder problemen1000 tpm en rijdt zo weg. Wil je dan opschieten, dan vliegt ie wel in de toeren, waar de 1.6 Dci tot 2500 tpm al makkelijk het normale verkeer voor bleef.
Dus mag je wel wat meer uitstoot kies dan voor een 1.6 Dci.
- De voor sproeier produceert weliswaar 6 straaltjes, maar dit zijn wel pis straaltjes (hier ga ik nog mee naar de dealer).
Kort:
Een hele fijne wagen, die jammer genoeg een voorganger heeft, die voor mij toch wel een hoeveelheid voordelen had.
Overigens sta ik nog steeds achter mijn keuze voor deze Scenic.
Eerste beurt
- 22.000 km
De Scenic is aan zijn eerste beurt toe. Vreemd genoeg begon de auto daar al om te zeuren bij 19000 km. Bij dit nieuwe model wordt de beurt bepaald door de rijomstandigheden en de olie vervuiling. Bij de GS was dit gewoon 30000 km en dus valt dit flink tegen.
De EDC bak vraagt ook iets meer onderhoud werd bij de garage als reden opgegeven.
Tot aan deze beurt is de olie vanaf nieuw maar een paar mm gezakt op de peilstok. Wat degelijkheid betreft zijn de Renault motoren top.
Bij 13000 km kwam een kinderziekte aan het licht. Een rubber of kunstof bus in de voorvering zat verkeerd gemonteerd, waardoor de voorvering kraakte bij hoge drempels. Een leen Scenic had hetzelfde euvel.
Vanuit de fabriek was er een simpele remedie opgegeven en deze was afdoende. Even die bus iets anders monteren.
Nu vlak voor de beurt begon er een geluid te komen uit de stuurkolom tijdens ver insturen b.v. bij parkeren. Volgens de dealer een sleepring, die nog niet zoveel herrie maakte, dat men hem ging vervangen. Dit kwam naar voren tijdens vries weer; nu het weer warmer is, is het geluid weg.
Wat mij verder opvalt is, dat er op een paar plekken rammeltjes zijn te horen. Heel vreemd, want mijn vorige GS had daar geen last van. Misschien omdat het een van de eerste is? Juist in dat opzicht werd Renault de laatste jaren steeds beter.
Sinds november zijn Michelin winterbanden gemonteerd. Natuurlijk is de wegligging bij nat en droog een stuk slechter geworden, maar tijdens die paar sneeuwdagen bleken de Alpin 5 het in de witte Veluwe heel goed te doen. Waar je veel auto’s zag glijden of met moeite weg zag komen, gaf de Renault met deze banden geen krimp. Dan zijn de smalle banden juist positief.
Het eerder aangegeven tafeltje aan de voorstoelen is vanaf nu een extra voor alle modellen. Ook de fabriek kwam er achter, dat een Captur nog meer been ruimte bood achterin. Waarom niet gewoon de constructie, zoals in de vorige Scenic.
Nu na een tijdje rijden mis ik ook de achteruitrijcamera. De auto is nogal onoverzichtelijk van achteren en dan helpt zo’n camera zeker. Eens kijken bij Conrad voor een aftermarket ding.
Voor de rest blijft het een hele fijne auto. De aandrijflijn is heerlijk soepel en comfortabel en de edc schakelt meestal heel soepel en onmerkbaar. Voor absolute snelheid heb je wel echt een 1.6 diesel nodig.
Na wintersport
- 26.800 km
Vrij snel na de beurt even een update.
Ondanks dat ik in eerste instantie lekker zat in de Scenic stoel kreeg ik van de winter toch steeds vaker last van mijn rug.
Deels werd dat veroorzaakt door de stoel, maar ook doordat ik veel baat heb bij een stoelverwarming voor mijn rug. Deze zit niet op mijn huidige auto en daarom heb ik de ASS stoel, die ik eerder in een Ford Mondeo gebruikte in laten bouwen in de Scenic.
De zit is nu duidelijk beter. Vreemd dat de stoelen in de vorige Scenic ondanks een minder uiterlijk toch beter zaten. En ook de stoel verwarming helpt voor mij om een pijnlijke rug te voorkomen.
Met de nieuwe stoel erin ben ik op wintersport gegaan naar Zwitserland en heb daar mijn eerste wegenwacht ervaring in mijn leven opgedaan.
Na een week stilstand bij temperaturen van onder de -20 graden was de accu zo leeg dat de auto niet meer startte. Ik dacht even een starthulp en klaar, maar die vlieger ging niet op.
Zowel de Pannenhilfe als de Renaultdealer die later hielp kregen de auto niet meer aan de gang. Uiteindelijk ben ik met een super de luxe huur Nissan Juke naar Nederland teruggekomen en is de auto op transport gezet naar Nederland.
In Nederland bleek er vocht in de cilinders te staan, waardoor de auto niet meer startte. Dit blijkt een kwaaltje te zijn waar meer nieuwe 1.5 Dci's last van hebben. Het blijkt condens uit de intercooler te zijn, dat in de cilinder loopt bij zeer koud weer. Is dit weinig dan start ie wel, maar staat er veel vocht in, dan start ie niet meer.
Ik had dus de pech van twee storingen bij elkaar, waardoor in Zwitserland een verkeerde conclusie werd getrokken.
Overigens heeft de dealer geen oorzaak gevonden voor de lege accu en dat stelt mij niet erg gerust.............
Ik heb de auto weer terug en hij rijdt nog steeds heel fijn, maar toch.
Om deze reden heb ik de betrouwbaarheid naar 4 sterren terug gebracht.
Na de Nissan Juke, die overigens heel fijn reed, had ik een Citroen Grande Picasso en dan merk je wel, dat de Scenic met zijn platte banden wel een stuk minder comfortabel is oftewel beslist niet meer Frans comfortabel. In alle andere opzichten was ik toch wel heel blij, dat ik de Scenic terug had. B.v. de klimaatcontrole werkt veel beter, dan in de Citroen en de Nissan en ook de boordcomputer met navigatie werken simpeler (minder stapjes).
Na zomervakantie
- 41.000 km
Na de wintersport zijn de zomerbanden weer teruggezet. De voorbanden waren versleten en zijn vervangen voor Good Years. Ook deze van het type groen, maar ze rijden toch duidelijk beter.
De auto rijdt nu duidelijk strakker en voorspelbaarder.
Het blijft snel glijden met die dunnen banden, maar de auto is nu beter met het gas door de bocht te krijgen. Gas los geeft nu wat overstuur.
Bij ca 34000 kreeg ik een remstoring, waarbij alles rood was, wat rood kon zijn. De storing ken ik van mijn vorige Scenic, namelijk de terugmelding van de elektrische handrem. Alles werkt gewoon, er is niets aan de hand, alleen de auto weet niet of de handrem aangetrokken is.
Dealer vond natuurlijk niets. Daarna ook nooit meer voorgekomen.
Hierna op kampeervakantie gegaan. Alles wat in de vorige Grand Scenic ging moest nu in deze Scenic. Dus de 430 liter dakbak ingeruild voor een 600 liter. Probleem is, dat de ruimte boven de hoedenplank klein is, dus ondanks de 570 liter achterbak heb je veel minder ruimte als b.v. in een Megane (met de ruimte boven de hoedenplank erbij dus).
Uiteindelijk ging alles mee, grote tent van totaal 50kg, 4 ruime stoelen, 2 tafels, koelkast, koelbox, kleine tent en alle verdere benodigdheden en 3 fietsen op een drager (ongeloofelijk maar het ging er in). Ook kan je natuurlijk veel troep in allerlei kleine vakjes kwijt, zelfs onder de achterbank kon ik 9 paar schoenen kwijt.
Ik denk dat de auto aardig aan zijn gewicht zat, maar toch reed ie uitstekend; natuurlijk was het motortje constant aan het schakelen om de snelheid erin te houden, maar dat lukte dan ook wel.
Enige probleem was, dat de automatische verlichting niet werkte, maar eenmaal weer thuis werkte alles weer en was een bezoek aan de dealer nutteloos.
Verder heerlijk mee gereden en hoogstens qua bagageruimte zou ik de oude Grand Scenic willen hebben (de nieuwe is maar 100 liter groter en dat schiet niet op).
Brandstof verbruik is zelfs volbeladen en met 130 km/u niet verkeerd; ca 1:14,5. Normaal zit het tussen de 1:15 a 1:17. Zuiniger kan, ik heb ook 1:19 gereden, maar dan moet je serieus rustig rijden.
Grappig, dat door de jaren heen auto's niet zuiniger worden.
Peugeot 307 Hdi110 ca. 1:17,5, Renault Laguna 2.0 Dci ca. 1:16, Ford Mondeo 2.0TDci ca. 1:15,5, Grand Scenic Dci130 ca. 1:15 a 16 en deze amper zuiniger
Na de winter
- 52.700 km
Qua techniek weinig te melden of het moest een schroefje zijn van een afdekplaat onder de auto, die verdwenen is en waardoor deze kap wat klapperde.
Nu ik weer met de Alpin winterbanden rijdt, moet ik eerlijk zeggen, dat deze banden heel goed functioneren. I.t.t. mijn eerste indruk van vorig jaar is vooral de bestuurbaarheid / reactie op gas / gas los beter, dan bij de zomerbanden. Bochtensnelheid is wel minder, maar het gevoel is heel goed.
Een paar punten, die mij opvallen zijn:
Het scrollen door muziek van een USB stick gaat heel irritant. Als je snel scrollt, dan tik je gauw tegen de onderkant en gaan de nummers juist terug i.p.v. vooruit. Hier is een update voor nodig. Net als bij iOS heb je aan de rechter zijkant geen blokje zitten waarmee je snel door de lijst kan vliegen.
De ruitenwissers laten vaak strepen achter, ook met nieuwe wissers wordt dat niet beter. Overigens zijn de sproeiers niet beter geworden na het dealer bezoek, dus nog steeds een aantal pisstraaltjes.
Als het koud is buiten, dan gaat Automatisch de airco uit (energiebesparing) en heb je zo nu en dan beslagen ramen. Dan moet je handmatig de airco aanzetten, waarbij de hele regeling handmatig wordt.
Na de zomer
- 72.200 km
In de zomer een vakantie rit gemaakt van 5700km naar Portugal.
De auto heeft het heel goed gedaan en geen enkel probleem heeft zich voorgedaan.
We hebben ons redelijk aan de snelheden gehouden, waarbij het verbruik met beladen auto zo rond de 1 op 17 lag. Niet verkeerd, de kleine diesel moet toch al dat gewicht op gang brengen en houden.
Wel merk je dat de nu gemonteerde banden Good Year in het nat erg snel glijden. Zoals eerder gezegd geven ze in het droog veel vertrouwen, maar een natte snelweg op/afrit geeft al snel een glijpartij, waarbij de ESP vrij laat ingrijpt (dat vind ik opzich geen probleem).
Nu na de vakantie begon zich een probleem in de aandrijflijn te manifesteren, namelijk wanneer je dezelfde snelheid rijdt of iets gas geeft of b.v. licht gasgevend een tunnel uitrijd, dan gaat het toerental een beetje op en neer. In het begin was dat nog niet echt voelbaar, maar dat werd steeds erger tot een paar weken geleden het irritant werd.
Op de cruisecontrol op ca 100 km/u ging het toerental zo’n 300 toeren op en neer.
Na onderzoek bleek dat in de EDC versnellingsbak te zitten. Per koppelingsplaat zit er een hydraulisch pompje in en 1 van beide varieert in druk, waardoor bovenstaand effect ontstaat.
Ik denk, dat dit te repareren is, maar de fabriek zet er dan zonder meer een nieuwe bak onder. Op zich uitstekend, ware het niet, dat de auto 2,5 jaar oud is en er maar 60% onder garantie vergoed wordt van de 7000 euro, die deze reparatie kost. Overigens werd door de garage aangegeven, dat voor deze keer alles wordt vergoed door Renault.
Maar goed normaal zou dat 2800 euro voor eigen rekening zijn. Dit bij een redelijk nieuwe auto met 72000 km op de teller is natuurlijk belachelijk. Ik snap nu hoe al die mensen zich voelen, die door VAG zijn benadeeld na het plaatsen van een nieuwe motor of DSG bak, hopelijk doet Renault dat niet.
Op internet vind je dit probleem eigenlijk niet, dus het zal geen kwaal zijn, maar ik ken drie Scenics met EDC bak en alle drie hebben nu een nieuwe bak.
In het verleden reed ik een Mondeo, die werkelijk continue kwaaltjes en problemen had, maar geen ernstige dingen, zoals bij deze auto.
Eerst met een huurauto terug uit Zwitserland door een bevroren motor en toen dus deze versnellingsbak. Ik weet niet wat erger is, het is allebei irritant......
Uiteindelijk vreemd, want mijn vorige Grand Scenic 1.6Dci was extreem betrouwbaar. Jammer.
Overigens nu de auto gemaakt is, rijdt ie natuurlijk als vanouds weer heerlijk soepel.
Einde auto
- 181.000 km
Een tijd niets geschreven.
De auto heeft ook weinig verkeerd gedaan op alweer de versnellingsbak na.
Waar je bij andere auto’s hoort, dat er altijd wel iets kapot gaat, gebeurt dat bij de Scenic helemaal niet. Er is een lampje stuk gegaan, maar verder niets, alles werkt altijd.
Maar dus op de EDC versnellingsbak na, die begint nu voor de derde keer vreemd te doen. Toerental wisselt bij gelijke snelheden, toerental wisselt tijdens optrekken nog meer en wegrijden gebeurt weleens wat minder soepel. Oftewel de derde bak is ook aan vervanging toe.
Het is blijkbaar een regelklepje in de bak, dat dan gaat weigeren en om dat te reviseren, moet de hele bak uitelkaar en plaatst Renault gewoon een nieuwe. Nu waarschijnlijk niet meer onder garantie.
De auto gaat nu weg vanwege de kilometers en dus die bak en wordt tijdelijk vervangen door een huurauto.
Ik heb eind 2021 een Skoda Karoq bestelt en die gaat hopelijk in maart 2023 afgeleverd worden. Het is een Oranje Bussinessline geworden met de 1.5 automaat motor.
Elektrisch mocht ook, maar dan moest het een ID3 met kleinste accupakket worden en dat is geen optie. Elke 200 km aan de lader.
Maar terugkijkend heb ik een hele fijne auto hieraan gehad.
Hij rijdt heel fijn, stabiel voor een hoge auto, aardig stil (stiller dan de benzine karoq, die ik ga krijgen). Fijne reisauto, ook op hogere snelheden in Duitsland; zeg 150 a 160 km/u. De top is door de kleine motor geheel afhankelijk van wind en helling; in het Sauerland 195 km/u gehaald.
Wel is zoals eerder gezegd deze kleine motor met automaat gewoon heel fijn en soepel en ook nog vrij vlot.
Met mijn snelle rijstijl is rond de 1:16,5 a 17 het gemiddelde, met heel rustig meetokkelen is 1:20 haalbaar.
Wegligging is met de gemonteerde Michelin banden gewoon fijn.
Op droog kan je aardig hoeken met deze auto, op nat zijn deze banden iets minder. Zelfs met deze auto kom ik zelden mensen tegen, die mij bijhouden in de bochten.
Dus eigenlijk een hele goede auto maar wel met een handbak erin.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.