Renault Safrane RTE Alizé 2.0 (1997)

Uitvoering | Safrane RTE Alizé 2.0 |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Dit is een buitengewoon supercomfortable limousine. Deze auto heb ik aangeschaft omdat ik een goede, zeer betrouwbare auto zocht omdat ik 45000km per jaar rijdt, maar niet voor de prijs van een BMW of Mercedes. De reviews van Autoweek hebben mij geholpen met de keuze van deze auto. En het is een goede keuze geweest. Mijn auto is voorzien van een Eurogas LPG g3 installatie met een grote 80 ltr. gastank in de kofferbak. Ondanks de grote tank, geen onderbouw dus, toch nog steeds de ruimte van bv een Clio.
Deze auto is voorzien van automatiche climate control. Dit kan ik zeer aanraden. Een auto van deze klasse moet dat gewoon hebben. Bovendien; het wordt steeds warmer in NL. Het rijden met een Safrane met een 2.0 motor is een heerlijke ervaring. Er is voldoende vermogen (140pk) om de auto op snelheid te krijgen. Het is geen echte sprinter, maar als het moet, kan hij wel in zo’n 10 sec. naar de 100km/u. Het is een echte 16-klepper, boven de 4000rpm begint hij er echt aan te trekken.
Op lpg heb ik wel iets vermogenverlies tov benzine, maar het is niet dramatisch. Natuurlijk heb je ook nog de 2.5 motor met 5 cilinders. Dan heb je 170pk. Maar je moet wel bedenken dat hij aanzienlijk meer verbruikt en duurder is in onderhoud. Een verbruik van 1:8 op gas is dan eerder regelmaat dan uitzondering. De 2.0 4-pitter is gezien het gewicht van bijna 1500 kg relatief zuinig en probleemloos op LPG. Op LPG doet hij 1:11 en op benzine 1:13. Niet slecht dacht ik zo. Wat verder opvalt is natuurlijk de gigantische ruimte binnen in de auto. Zowel voor als achter heb je beenruimte over. Achter is hij veel ruimer dan bv de mercedes E-klasse. De stoelen zijn absoluut fantastisch. Je hebt zeer goede steun en is uitstekend te verstellen. Het is absoluut te merken dat Renault deze auto gebouwd heeft om afstanden mee te rijden. Daar komt bij dat er niet zo veel van rond rijden. Je rijdt toch wel exclusief. Al met al: zeer aan te raden.
Update: 09 december 2006
km-stand is nu 310000 !!!
De Safrane rijdt nog steeds als een tierelier. Geen merkbare speling.
Alles is nog steeds strak. Onderhoud nog altijd volgens voorschrift Renault gehad. Verbruik is nog steeds hetzelfde: 1:10 tot 1:11 op LPG. Geen olieverbruik, geen problemen met koeling, geen irritante rammeltjes, gewoon goed. Waanzinnig goede auto. We gaan gewoon door. Ik denk er nog steeds niet aan om deze in te ruilen, trouwens, welke auto biedt zoveel voor zo weinig?
Update: 04 juni 2007
Km-stand: 330000
Er zijn wat onderhoudswerkzaamheden geweest bij 225000km: distibutieriem is vervangen + beurt gehad. De airco is opnieuw bijgevuld en de remschijven voor zijn afgedraaid (trillen bij het remmen) De remmen zijn verholpen onder garantie, bedankt Renault Postema). Voor de rest: auto is in prima staat. Gewoon doorrijden, niets aan de hand.
Wordt weer vervolgd....
Natuurlijk zijn er wel wat problemen geweest. Direct na aanschaf is de motor van het electrische raam aan de bestuurderskant vervangen. Deze weigerde dienst. Bij 218000 km is de gascomputer vervangen. Dit schijnt bij LPG auto’s rond deze kmstand vaker voor te komen. De computer geeft er dan gewoon de brui aan en wil niet meer op LPG rijden. Vervangen heeft €450,- gekost. Maar goed, hij kan er weer ruim 2 ton ertegenaan. Bij een kmstand van 265000 is de verdamper vervangen. Deze begon te lekken en veroorzaakte een chemische lucht in de auto. Ook nu weer een defect aan het LPG-systeem. Niet aan de Safrane zelf dus. Deze heeft buiten gewoon normaal onderhoud en slijtage van onderdelen (denk aan banden, remblokken, remschijven, uitlaat etc.) geen abnormale defecten vertoont. Olieverbruik is vrijwel niets. Bijvullen van olie tussen de onderhoudsbeurten is niet nodig. Er zijn geen koeling of verwarmingsproblemen. Mijn auto is in onderhoud bij een Renault dealer en krijgt onderhoud volgens Renault voorschrift. De onderhoudskosten van een Safrane vind ik niet goedkoop, maar is nog altijd goedkoper dan een vergelijkbare BMW, Volvo of Mercedes. Nu kun je veel zelf doen aan de auto als je handig bent, alleen dat ben ik niet. Dus ben ik op de dealer aangewezen. Overigens een pluim voor mijn dealer: Renault Postema in Haren(GN). Ze weten hoe een Renault in elkaar zit. Absoluut een vakgarage.