Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)
Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)

Gebruikersreview

Renault Mégane Estate TCe 140 Intens (2022)

UitvoeringMégane Estate TCe 140 Intens
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2025

Megane als vervanger van Clio DCI

Vervanger van Renault Clio IV Estate 1.5 DCI

Mijn probleemloze Clio werd 10 jaar oud en met 267.000 km op de teller zaten er wat kosten aan te komen. De hoge dieselprijs en hoge wegenbelasting maakten het dat ik niet weer voor een diesel koos. Op schadeautos.nl kwam ik deze Megane tegen

Schade-auto financieel interessant of niet?

Ik kocht in december 2025 deze Megane 1.3 TCE 140PK met voor- en achter-schade. Wat de oorzaak van de schade was is helaas onbekend. Mogelijk leest de bestuurder dit die bij Arval de auto geleased had (kenteken R-328-DZ).
De schade. Naast achterbumper en achterklep moeten ook de gordels en reservewielbak vervangen worden en koplamp rechts voor gerepareerd. Grille en grillhouder zijn ook vervangen. Verder wat plasticdelen gerepareerd.
De voorbumper had lichte schade. Dit laat ik zo. De auto was verder rijdbaar en ook de aircocondensor was onbeschadigd.

Zelf ben ik geen automonteur (Ik ben een vijftiger met een kantoorbaan). Ik heb als hobby eerder oudere schade auto's opgeknapt met lichtere schades. Dit is een stap verder.
De aanschafprijs van deze Megane was interessant (nog geen 7K). Maar is het ook interessant om dit op te knappen?
Het richtwerk en spuitwerk moet uitbesteed worden.

De achterklep heb zelf vervangen. Ik vond een gebruikt exemplaar in de juiste kleur. Vier autogordels en gordelspanners ook zelf vervangen. De airbagcomputer moest gereset worden. Dit heb ik uitbesteed en de Renault garage heeft deze ingebouwd.

In Heerenveen een schadehersteller benadert met meer dan 35 jaar ervaring. De auto goed toonbaar daar gebracht. Geen achterbumper en ook geen binnen bekleding. Schade duidelijk zichtbaar en goed te beoordelen door de hersteller.
De opdracht was het richten van de auto (verbogen delen recht maken en met de juiste maten). Daarnaast spuiten van de aangeleverde gebruikte motorkap en achterbumper.
Helaas had deze firma klus aangenomen die men achteraf helemaal niet kon! Blijkbaar zat men om werk verlegen en bluffen ze dat ze de werkzaamheden goed kunnen verrichten.
Men is zeer amateuristisch aan het werk gegaan. Men had zelfs geen richtbank!
De auto is van achter niet 100% recht geworden. Enfin na veel communicatie tot een financiële oplossing gekomen en ik weer een slechte ervaring rijker. Voortaan toch maar uitbesteden in Polen, Bulgarije of een ander land waar het nog betaalbaar is en mensen ook nog vakkundig zijn.

Loont het nu om een schade auto op te knappen?
Dit kan interessant zijn, MITS je veel zelf doet en veel tweedehands onderdelen koopt.
Dit heb ik ook gedaan. Zoals koplamp gerepareerd (nieuwe kost minimaal Eur. 1.000 en tweedehands nauwelijks te krijgen) en diverse onderdelen te repareren door plastic te lassen. Je bent wel veel eigen uren kwijt. Prijzen van onderdelen verschillen ook flink. Bij de dealer vaak meer dan het dubbele dan bij andere kanalen.
Meestal gekozen voor OEM (Original Equipment Manufacturer) en soms imitatie.

Als ik kijk naar wat de auto mij gekost heeft en wat deze bij andere garage's en volgens koerslijsten kost, dan een voordeel van Eur 2.500 tot Eur. 3.000. Hierbij moet wel gezegd worden dat de auto nog niet 100% mooi geworden is door het slechte werk van de schade-hersteller. Mijn eigen uren heb ik niet meegerekend.

De reden dat deze auto op schadeautos.nl stond is wel duidelijk. Met de commerciële tarieven van schadeherstellers en de hoge kosten van nieuwe onderdelen is het niet interessant om de auto te laten opknappen.

De eerste indruk Megane (6 maanden)

De auto zelf. Wat een ander auto is dit als ik het vergelijk dan mijn oude Renault Clio 1.5 Dci uit 2016!
Veel stiller. Veel betere stoelen. Auto schakelt soepel, veel sneller, veel comfortabeler. Besturing en schakelen erg fijn.

Infotainment en navigatie ook veel beter en sneller dan in de Clio.
Het multi­mediasysteem werkt prima en is erg veelzijdig. Je kunt de auto flink configureren. Verder een mooi digitaal instrumentarium met 3 modi: Eco; style en sport.

De vering en demping hadden wel wat steviger gemogen van mij. Ik heb op 31 mei de achter schokdempers laten vervallen. Kost niet veel en een wereld van verschil!

Het zicht naar achteren valt mij wel tegen zeker door de dikke achterstijlen bij de achterklep.

Verbruik is gemiddeld 1 op 16. Ik rijd het meeste woon-werk verkeer via snelweg (40km heen en 40 km terug).
Als de auto goed bevalt, wil ik LPG laten inbouwen.

Over onderhoudskosten kan ik nog niet veel zeggen. Wel weet ik dat dit veel duurder gaat worden dan de Clio DCI. Om de bougies te kunnen vervangen moeten de ruitenwissers en de paravanbak en de luchtaanvoerslang en nog wat zaken gedemonteerd worden. Wie verzint dit allemaal?
De remschijven achter en de wiellagers zijn 1 geheel en dus duur bij vervanging. Het oliefilter is geen standaard filter, maar een los filter dat er los ingezet moet worden. Waarom een normaal filter niet meer kan is mij onduidelijk. Dit kost veel tijd zo.

Ik ben van plan de auto lang te rijden en zal deze review regelmatig updaten.

9,5