Renault Mégane Estate Plug-in Hybrid 160 - Test

Zuinig stekkeren

Renault Megane PHEV
AutoWeek 46 2020
AutoWeek 46 2020

Je leest het in AutoWeek 46 2020

Voor sommigen is het een slap excuus, voor anderen de ideale tussenstap: de plug-in hybride. Renault doet met de Mégane een poging om dat laatste kamp wat munitie te geven.

Over de zin en onzin van plug-in hybrides kun je een lange discussie voeren, zoveel is zeker. Tegenstanders voeren de complexiteit van de techniek en de vrijblijvendheid van het stekkeren aan als argument voor hun visie dat de stroomaansluiting er vooral voor de papieren werkelijkheid is, waardoor fabrikanten de hun boven het hoofd hangende CO2-boete makkelijker kunnen ontwijken. Voorstanders stellen op hun beurt dat de plug-in hybride het beste van twee werelden com­bineert. Enerzijds de uitstootloze (en potentieel goedkope) kilometers van een EV en anderzijds de bewegingsvrijheid van een auto met verbrandingsmotor om zonder na te hoeven denken over laadstops lange afstanden af te kunnen leggen. Veel valt of staat natuurlijk ook met de uitvoering van het concept. Bij een auto met een zescilinder turbomotor met honderden pk’s en de luchtweerstand van een wolkenkrabber, kun je je afvragen hoeveel zin die stekker heeft. Hoe anders is dat bij de Renault Mégane Estate Plug-in Hybrid. Een relatief bescheiden totaal­vermogen van 158 pk, een elektrische actieradius waarmee de gemiddelde Nederlander zijn woon-werk verkeer elektrisch kan afleggen en een brandstofverbruik dat zelfs zonder pluggen beter is dan van de meeste andere stationwagons in dit deel van de markt.

Creatieve oplossing

Zoals we van het merk gewend zijn, heeft Renault een creatieve oplossing bedacht voor zijn plug-in hybride Mégane. Eigenlijk heeft de Fransman twee versnellingsbakken, een voor de elektromotor en een voor de verbrandingsmotor, die uiteindelijk op dezelfde as uitkomen. Aan de ene kant zit een 67 pk en 205 Nm sterke elektromotor die twee versnellingen heeft. Aan de andere kant zit de 1,6-liter verbrandingsmotor die via een vierbak zijn krachten doorgeeft. Die bak heeft echter geen koppeling, maar kan van versnelling wisselen dankzij een tweede elektrokrachtbron die het toerental van de motor en de bak synchroniseert. Een beetje zoals je een handbak zonder de koppeling te gebruiken in een versnelling kunt duwen door een beetje gas te geven. Het theoretische voordeel van deze opzet is dat de Mégane als parallelhybride kan werken (waarbij beide motoren de wielen aan­drijven), maar ook als seriehybride, waarbij de verbrandingsmotor als generator fungeert voor de elektromotor. Dat moet ook wel. Omdat er geen koppeling is, kan de Mégane immers alleen maar wegrijden op elektriciteit. Vanuit technisch oogpunt is het een interessante oplossing, de concrete voordelen zijn echter beperkt. Dat het voluit wat vreemd voelt om schakelmomenten van twee transmissies te voelen, vergeven we de Mégane. Soms lijkt de Renault echter even niet te weten wat er moet gebeuren en gaat er een schok door de aandrijflijn, die niet samen lijkt te vallen met een natuurlijk schakelmoment. Daarbij is het verbruik zonder te pluggen met 1 op 18,9 ronduit keurig. Puur op elektrokracht werkt de Mégane trouwens prima en zijn reikwijdte volstaat voor de gemiddelde forens. De Renault kan bovendien zijn interieur voorverwarmen terwijl hij nog aan de paal staat en  de verbrandingsmotor hoeft, zelfs als je dat niet doet, niet snel bij te springen voor extra warmte. Lekker!

Facelift

De lancering van de plug-in hybridevariant valt samen met de facelift van de Mégane, waarbij vooral het digitale gedeelte een ­behoorlijke oppoetsbeurt kreeg. Het multi­mediasysteem is voortaan voorzien van dezelfde software als de Clio en dat betekent een aanzienlijke verbetering. Ook kreeg de Mégane een nieuw, nu volledig digitaal instrumentarium. Opvallend genoeg ontbreekt daarbij een duidelijke ecometer. Wel prettig is de mogelijkheid de navigatiekaart voor je neus te zien. Ook fijn: de plug-in hybridetechniek is netjes in de auto verwerkt, waardoor de plug-in evenveel ruimte biedt voor inzittenden en bagage als elke andere Mégane. Doorgaans merken we bij plug-in hybrides dat ze steviger geveerd en gedempt worden dan andere motorversies. De Mégane wijkt af van dat beeld. Hij rijdt comfortabel en heeft een fijne besturing, maar de ‘groene’ EcoContacts geven zich vrij snel gewonnen als het wat harder gaat.

De Renault Mégane Business Edition One kost inclusief opties € 37.953. Kijken we naar de uitrusting, dan is dat zeer verdedigbaar. De Mégane kan onder meer rekenen op een elektrisch bedienbaar schuif/kanteldak en leren bekleding.

Oordeel

4 sterren

Renault gebruikt interessante techniek voor zijn plug-in hybride, al zijn de praktische voordelen onderaan de streep vrij gering. De Mégane profiteert ten opzichte van de concurrentie vooral van een wat grotere laadsnelheid en meer elektrische daadkracht.

Signalement

Merk Renault
Model Mégane Estate Plug-in Hybrid 160 Business Edition One
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 34.970

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, plug-in hybride
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 116 kW / 158 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 205 Nm bij 3.200 tpm
Accu capaciteit (bruto) 10 kWh
Inhoud brandstoftank 39 l
Lengte / breedte / hoogte 4.625 mm / 1.814 mm / 1.449 mm
Wielbasis 2.712 mm
Massa leeg 1.578 kg
Laadvermogen 553 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 750 kg / 750 kg
Banden205/50R17Prijzen
Topsnelheid 183 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,2 s (fabrieksopgave: 9,8 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,4 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 6,0s
Brandstofverbruik 5,3 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 30 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum