Renault Mégane Estate dCi 130 Exclusiv (2017)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Mégane Estate dCi 130 Exclusiv |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand laatst | 2.200 km |
Bijna...
Morgen is het zover, dan mag ik voor de tweede keer plaatsnemen in een nieuwe leaseauto. Wat is het geworden:
Naam:
Renault Mégane Estate Energy dCi 130 Série Signature Exclusive
Opties:
- Bleu Berlin
- Pack Cruising
- HUD
- Sportpedalen
- Wegklapbare trekhaak
- Haaievin antenne compatibel met DAB
- Instaplijsten oplichtend
- Windschermen
- Bagagenet
- Magnetische smartphonehouder
Automobiele stamboom:
- Honda Civic 1.5 VTEC-e: erg fijne auto, waanzining verbruik (bouwjaar 1995, 1:20 op de snelweg was geen probleem)
- Ford Focus 1. TDCi: reed an sich wel OK, maar wat kon daar veel aan kapot...
- Honda Civic 2.2 i-CTDi Sport: heel ruime auto met een prima motor, alleen was ik niet zo tevreden over de voorwielophanging
- Mazda 3 sedan 2.2 diesel: ontzettend fijne rijdersauto, maar niet al te ruim wat kofferbak betreft. Voor de rest een fijne weglegging, beer van een motor, fijn infotainmentsysteem. Van bovenstaand rijtje de fijnste auto.
Nu dan een Renault? Met 3 Japanse auto's in deze stamboom? Jazeker.
Ik zocht vanwege de familiesituatie een stationwagon. In eerste instantie gekeken in de D-segment (Mazda 6). Van buiten schitterend, van binnen achterhaald, zelfs in vergelijking met de 3 die ik al had. Ik zocht het moderner; om hier elke dag tegenaan te kijken vond ik een deprimerend vooruitzicht. Daarnaast, met 22% bijtelling, toch wel een dure maandelijkse grap.
De volgende stap was het VAG concern. De Superb was ook te duur, de Golf Variant en Skoda Octavia ontliepen elkaar niet veel. Uiteindelijk heeft het beeld dat beide merken bij mij oproepen ze de das om gedaan, ondanks dat het rationeel gezien wellicht de beste keuze was. Ook vind ik beiden geen mooie auto's. Het hart heeft hier dus gesproken.
Mijn vrouw had als vorige auto een Mégane Estate (vorige model), en dat reed prima. De nieuwe vond ik al mooi, en na een proefrit was ik om: het rijgedrag was prima voor de vele snelwegkilometers die ik maak. Het multimediasysteem vond ik eenvoudig te doorgronden. De stoelen (Bose) zaten prima, daar waar de stoelen van de GT line voor een bestuurder ook prima zijn. Alleen, om er in te zitten als bijrijder was niet alles, met de grote wangen ter hoogte van de schouders. De waardering voor de auto is nu dan ook gebaseerd op deze proefrit.
Kortom: ik ging er voor, ging afscheid nemen van Japanse kwaliteit (met name vanwege een gebrek aan leuke stationwagons (alleen de Auris)) en ga het avontuur aan met deze Franse Dame!
Voor de eerste keer zal ik proberen om mijn ervaringen met enige regelmaat met jullie te delen voor de komende 44 maanden. Kan ik van haar gaan houden, of snak ik na verloop van tijd tóch weer naar een Japanner, of de nieuwe Ford Focus? We gaan het meemaken!
Eerste indruk - 200 km
- 200 km
Afgelopen woensdag heb ik haar opgehaald bij Auto Heurkens te Weert. Na een onthulling (hoes verwijderen, toch leuk) en uitleg over de auto, mocht ik haar voor 44 maanden "de mijne" noemen.
Inmiddels heb ik 2x woon-werk achter de rug, ca. 200 km. Hierbij de eerste ervaringen, met name in vergelijking tot de Mazda (alsmede de voorloopauto, zijnde een Ford Fiesta 1.0 100 pk ST Line):
- 130 pk is voor mij ruim voldoende. De Mazda had er 150, maar de Mégane doet, in mijn beleving, weinig daarvoor onder. Het verschil tussen 1.6 en 2.2 zit hem met name in het oppakken bij lagere toeren (de 3 trok vanaf 1000 toeren mooi lineair op, terwijl de Mégane vanaf 1700 toeren pas echt wakker wordt) en het toerental bij 130 km/u (de 3 zat rond de 2000 toeren, terwijl de Mégane er zo'n 400 meer draait);
- De rust in het interieur is heerlijk. Geen bijgeluiden, geen noemenswaardig windgeruis, geen trillende binnenspiegel. Wel heb ik het idee dat door het volumeverschil (station vs. sedan) er iets meer galm in de auto zit;
- Start-stop is niet haar favoriete bezigheid. De 3 moest goed warm zijn; de Fiesta sloeg al af na enkele km. Na 55 km heeft zij nog altijd amper behoefte om af te slaan. Jammer, want wellicht in tegenstelling tot wat 130 pk doet vermoeden, vind ik het onzin om de motor te laten draaien wanneer ik stil sta. En ja, het is een leaseauto, maar daarom hoef ik nog niet onnodig brandstof te verkwisten;
- HUD is top! Zat al op de 3, en ik ben blij dat ik het nu ook weer heb;
- Digitale Radio werkt ook prima. Dit zat niet op de 3, wel op de Fiesta. Wat me opvalt is dat de Mégane (bij Radio 2 althans) titel en artiest doorgeeft. Dit scheelt weer in het Shazam-gebruik. Ik heb de antenne laten vervangen door een haaienvin. Vooralsnog leidt dit niet tot problemen;
- De wegligging is even wennen. De 3 was echt lekker om te rijden, je kon hem heel goed plaatsen. Bij de Mégane is het nog even wennen. Momenteel staat ze in de stand "neutraal". De andere standen ga ik later (per tankbeurt) eens proberen;
- ACC werkt prima. Ja, de afstand tussen haar en de voorligger is vaak groot genoeg om nog een bouwbusje ertussen te laten schieten, maar na een recent ongeval sta ik (nog) relaxter in het leven en zal het allemaal wel;
- R-Link2: vooralsnog geen problemen mee. Het is nog wat spelen met de instellingen, maar voor de rest werkt alles zoals het moet werken. Lang zoeken naar bepaalde zaken ben ik ook nog niet tegengekomen. Verder werkt de stembediening redelijk goed. Een telefoongesprek heb ik nog niet gevoerd;
- Verbruik: wordt vervolgd. Vooralsnog schijn ik de 1000 km nét niet te kunnen halen.
Tot zover de eerste indrukken.
Iets meer dan een proefrit
- 1.600 km
Na 1600 km vind ik het een goed moment om een tweede update te geven. Zie het als een zeer ruime proefrit. Zoals jullie wellicht gezien hebben, is het comfort met één ster gedaald. Hieronder zal ik proberen uit te leggen waarom.
Buiten de auto
Het is een kwestie van smaak, maar voor mij is de auto af. Ik vind het een mooie kleur, de wielen staan haar goed, de haaienvin geeft een net wat sportiever tintje. Ik zou een opmerking kunnen maken over het feit dat de knipperlichten geen LED-uitvoering zijn, maar mij stoort dat eerlijk gezegd niet. Wel vind ik het vreemd dat de LED-lampen zich niet automatisch in hoogte aanpassen. Wellicht is dit iets LED-eigens? De Mazda had Xenon, en daar ging dat allemaal wel automatisch. Ik heb een goed idee over de grootte van de auto, en anders helpen de parkeersensoren rondom een handje. Wanneer je in de buurt van de auto komt, klappen de spiegels uit en gaan de lichten aan: een warm welkom. Achter de klinken (voor én achter) zit een bewegingssensor. Zodra je je hand op de klink legt, en in het ergste geval even beweegt, ontgrendelt de auto. Een paar puntjes hierover:
- Tijdens de vorstperiode heb ik een scherm voor de vooruit. Tijdens het omlopen aan de voorzijde van de auto, gaat deze op slot. Wanneer de achterzijde wordt gebruikt, is dat niet het geval. Onoverkomelijk? Zeker niet. Onnodig? In mijn ogen wel.
- Wanneer je tankt en de auto gaat op slot, dan gaat de tankklep dus ook niet meer dicht. Je moet dan eerst de auto "ontwaken" waarna de klep wel dicht kan. Onoverkomelijk? Zeker niet. Onnodig? In mijn ogen wel.
Voor de rest mag ik haar graag zien, en dat is voor mij een belangrijk punt iedere ochtend en avond.
Binnen de auto
De combinatie van blauw buiten en zwart-bruin leer binnen vind ik erg geslaagd. De stoelen zitten ook prima. Ik vind het wel lastig een geode zitpositie te vinden, met name voor de rugleuning. Deze is namelijk niet electrisch verstelbaar, aangezien dat dat zou betekenen dat ik de bijrijderstoel niet helemaal plat kon leggen. En dat laatste is tijdens recente klusaankopen al erg praktisch gebleken, dus neem ik het ontbreken van electrisch verstelbaar stoelen voor lief.
De verlichting binnen is een welkome aanvulling en draagt zeker bij aan de sfeer. Wat ik echter mis:
- Verlichting in de voetenbak. Die had de Fiësta en dat geeft nét nog dat beetje extra. Wellicht een tip voor de facelift.
- Verlichting van de pookknop. Bij mijn laatste Civic zat er in het dak een minuscuul blauw lampje wat de pookknop verlichtte. Dat was toch erg handig. Nu is het daar altijd maar erg donker. Niet alleen voor de pookknop, maar ook voor de aflegruimte rondom was het fijn geweest.
De ruimte is vooralsnog ruim voldoende. Elders heb ik gelezen dat een zonnebrilvak ontbreekt. Dat klopt inderdaad! Maar ik mis deze niet, en leg de zonnbril zoals altijd in het parkeervak. Het comfort op de achterbak is een onderwerp van discussie. Voor de kinderen geen enkel problem, maar 2 vrienden vonden dat de achterbank toch behoorlijk trilde. Als bestuurder merk ik daar niets van, maar ik ga het in de gaten houden. Ook vonden ze de auto rumoerig, terwijl ik haar juist een stuk stiller ervaar als de Mazda. Perceptie, zullen we maar zeggen.
Rijden met de auto
Vooralsnog heb ik dit alleen nog gedaan in de neutral stand. Wat weggedrag betreft bevalt dit prima. Ze neemt gracieus de drempels, en ook chicanes zijn geen enkel probleem. De Mazda was eerlijk waar moeilijker te plaatsen dan de Mégane. Op de snelweg loopt het toerental richting de 2500 bij 130 km/u, maar door de goede isolatie is dit zeker niet storend. Ook daar is ze een toonbeeld van rust. Kortom, zeer tevreden wat het rijden betreft!
Electronica
Hét punt waar velen op zitten te wachten (wellicht)! Laat ik beginnen met de HUD, voor mij een zeer aangenaam iets. Ik zie er echt de meerwaarde van in. Hierop wordt ook de navigatieaanwijzing weergegeven, maar alleen van de Rlink2, niet van Carplay. Geen idee of dat in andere auto's wel gebeurt en dus überhaupt kan. Wat wél beter kan, is de verkeersbordherkenning. Hier is Ford een stapje verder. Wanneer er namelijk een bord met daaronder nog een bord met de omschrijving waar/ wanneer de snelheid geldt wordt gesignaleerd, is dat DE snelheid. In de Ford kreeg ik een extra melding naast de standaard snelheid op het traject. Maar hé, de Mazda had het niet eens, dus waar zeur ik om? Wellicht ook iets wat softwarematig nog eens geupdate wordt.
Dan de boordcomputer. Vooralsnog reset deze zich 1x per week. Het gaat dan om de reis-waarden. Jammer, want ik zie graag het gemiddelde verbruik per tankbeurt. Dat lijkt dus niet te kunnen. Ik heb geïnformeerd bij de verkoper, maar die had er nog niet eerder van gehoord. Ik heb nu het in de garage aangemaakte profiel verwijderd. Wellicht dat daar in de haast iets te snel "OK" geklikt is? Ik hou het in de gaten. Ook de lay-out van de toerenteller verandert dan naar ECO. Dus dan moet ik alles weer terug instellen. Vooralsnog kan zelfs het instructieboekje me niet verder helpen. Wordt vervolgd...
In het hoofdscherm weet ik mijn weg inmiddels snel te vinden. Vaak gebruik ik de radiobediening aan het stuur, of de stembediening. Werkt vaak goed, maar niet altijd. Wil ik naar een andere zender scrollen, is het wel eens dat er niets gebeurt. Wanneer ik dan op het radio-deel van het hoofdscherm klik, werkt het weer wel. Nou ja. Voor de rest een mooi scherm, en een fraai system, waar met enige gewenning prima mee te leven is.
Het verbinden met de telefoon is een verhaal apart. Via Bluetooth geen probleem. Wanneer je echter de iPhone 7 met een kabel aansluit, ben je automatisch aangewezen op Siri en Carplay. Dat werkt ook goed, maar is wel even wennen. Als ik dan bijvoorbeeld terug wil naar de radio, afkomstig van bijvoorbeeld de iPhone als bron, dan lukt dit niet (of ik heb die functie nog niet gevonden). Grootste mangel vind ik dat ik niet simpelweg de telefoon kan opladen en het menu van Rlink2 kan gebruiken. Ik moet dan naar Carplay. Tja. Ik overleef het allemaal wel, maar denk dat ik nog duidelijk een weg/ modus moet vinden. Voorheen ging dat allemaal toch eenvoudiger, al kon er veel minder in al die auto's.
Samenvattend: nog altijd tevreden, zonder meer, maar er zijn dus een aantal zaken, door mij aan comfort gerelateerd, waarvan ik denk: "Waarom?". Dus daarom het Comfort naar 4 sterren gezet.
Start-stop in meer detail
- 2.200 km
Gisteren kreeg ik een telefoontje van de dealer (Auto Heurkens te Weert) met de vraag hoe de auto bevalt. Ik heb een aantal zaken doorgesproken, waaronder het wispelturige start-stop-gedrag wat ze ten toon spreidt.
Volgens hem zit het als volgt: om het verbruik te drukken, wordt de dynamo niet altijd aangedreven. Pas als de spanning in de accu tot onder een bepaald niveau zakt, wordt de dynamo weer aangedreven en de accu weer opgeladen. Het start-stop-systeem is dan weer gekoppeld aan de spanning van de accu. Is deze te laag, dan werkt het niet. Is de spanning weer voldoende hoog, dan werkt het wel. Hiermee kan dus verklaard worden waarom de ene keer met een koude motor start-stop wél werkt (de accuspanning is dan hoog genoeg), en de andere keer met een warme motor na een snelwegrit start-stop niét werkt (de dynamo heeft dan niet bij hoeven springen, met als gevolg een te lage accuspanning om start-stop te laten werken).
Ik vraag me dan af wat zuiniger is: 2 minuten de motor uit wanneer je staat te wachten bij een stoplicht, of de dynamo niet mee laten draaien tijdens een snelwegrit, al dan niet bij gas-los momenten, waarbij ietwat meer weerstand (van de dynamo) ook geen brandstof kost). Bij de Mazda werd duidelijk dat ik na 1.5 jaar 25 uur start-stop had gebruikt, dus ik ben geneigd te denken dat een start-stop-systeem wat altijd werkt wanneer je daadwerkelijk stil staat, een stuk effectiever is dan de hier gekozen route.
Ik ben blij te weten hoe het systeem werkt, dan hoef ik me daar in ieder geval niet druk meer om te maken!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.