Renault Mégane Estate dCi 110 Bose (2011) #2

autoreview

Renault Mégane Estate dCi 110 Bose (2011)

Signalement

UitvoeringMégane Estate dCi 110 Bose
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst177.875 km
Lezerswaardering: 89%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Algemeen

  • 3.300 km

Op 23 februari was het, na bijna 4 maanden geduldig wachten, eindelijk zover: ik mocht m'n nieuwe lease auto ophalen.

De strijd tijdens het uitzoeken ging in eerste instantie tussen de Skoda Octavia Combi, de Opel Astra Sports Tourer en de Renault Mégane Estate. Eisen: station, goede audio installatie, cruise control, 20% bijtelling.

De Opel Astra viel als eerste af. De Sports Tourer is weliswaar in de 20% bijtellingscategorie te krijgen, maar dan alleen de ongeblazen 1.4 100pk versie. En 100pk voor een auto van bijna 1300kg vond ik erg karig. Bleven de Skoda Octavia Combi 1.2 TSI en de Renault Mégane Estate 1.5 dCi over. Na een proefrit was mijn keuze echter gemaakt. Hoewel de Skoda absoluut niet slecht rijd, de 1.2 TSI is in mijn ogen een erg fijne motor, vond ik de Renault Mégane toch net wat prettiger rijden en vooral zitten. Daarnaast is het navigatiesysteem van de Mégane een stuk minder diefstalgevoelig waardoor ik deze er van de leasemij wel in mag laten zetten, iets wat bij de Skoda nog maar de vraag was.

Uiteindelijk is het de Renault Mégane Estate 1.5 dCi Bose geworden, kleur Gris Cassiopee, aangevuld met Pack Lumière (panoramisch schuifdak en privacy glas achter). Een erg complete auto met o.a. al m'n eisen, TomTom navigatie, keyless entry en een Bose geluidsinstallatie.

Eerste ervaringen

  • 3.300 km

Ondertussen heb ik er al weer zo'n 3300km op zitten met de Mégane. De auto begint langzaam aan ingereden te raken, wat je merkt in vermogen en verbruik. Renault schrijft 1500km rustig rijden voor en het volledige vermogen zou vanaf zo'n 6000km beschikbaar zijn.

Wat vermogen betreft kom je in mijn ogen niets te kort. Het is niet de snelste auto op de weg, maar in het dagelijks verkeer kun je bovengemiddeld goed meekomen. Voor mijn gevoel begint de auto ook steeds soepeler te worden.

Wat me opvalt is de rust aan boord van de auto. Koud laat de motor vrij duidelijk weten dat hij op diesel draait, maar eenmaal warm merk je er niets van. Het is veruit de stilste auto die ik tot nu toe heb gereden.

Het verbruik begint langzaam aan ook te dalen. De eerste drie tanks zaten gemiddeld op 6,23l/100km (1 op 16,05), de huidige tank komt volgens de boordcomputer uit op zo'n 5,8l/100km (1 op 17,24). Als ik rond kijk op b.v. spritmonitor.de zal dit nog wel iets dalen.

De auto is met vrijwel alles uitgerust wat Renault er op kan schroeven. Slechts een aantal zaken missen, zoals een automatisch dimmende binnenspiegel (wat ik zelf eerder irritant vind) en stoelverwarming. Deze versie is echter wel uitgerust met het Bose audiosysteem, wat erg goed klinkt. Er valt in mijn ogen wel wat weinig aan in te stellen (alleen Bass en Treble voor zover ik gevonden heb), maar daar merk je in de geluidsweergave weinig van.

Ook de Bluetooth carkit werkt met de meeste toestellen naar behoren. Alleen met mijn eigen toestel (SonyEricsson Xperia X10) heeft hij soms wat moeite, maar in de meeste gevallen werkt ook dat gewoon goed.

De USB aansluiting werkt goed, zolang er alleen muziekbestanden op de USB stick staan. Andere bestanden probeert hij toch af te spelen, wat tot een foutmelding leidt. Hij pakt vervolgens wel het volgende bestand, maar als de volgende bestanden ook geen muziekbestanden zijn kan dat tot een lange reeks foutmeldingen leiden. Ook met sommige muziekspelers kan hij niet helemaal geweldig over weg. Ik heb er echter voor €10,- een klein USB stickje voor gekocht wat achter het klepje kan en ik heb nergens problemen mee. Kleine irritatie is echter dat hij iedere keer dat de radio aan gaat automatisch van de USB stick begint te spelen, ook als de radio geselecteerd stond.

De ingebouwde TomTom, met live verkeersinfo, werkt erg prettig. Het is even wennen om met het pookje op de middenconsole om te gaan, maar als je het eenmaal door hebt werkt het erg makkelijk.

Ook de soft-modus op de climate control is erg prettig. Ik heb niet meer het gevoel dat ik constant wind tegen heb in de auto, iets wat ik in mijn vorige auto wel had.

De stoelen zitten ook erg goed. De zittingen zijn voor sommige mensen wellicht wat aan de korte kant, maar voor mijn zijn ze lang genoeg. Een beetje jammer is dat het leer van de wangen wat gevoelig is voor beschadiging. Met een broek met ritsen/knopen op de kontzakken is het dus uitkijken.

Hoewel ik het nog niet heel erg goed heb kunnen uitproberen (het weer is er nog niet echt naar geweest...), is het panoramisch schuifdak ook erg lekker, maar eenmaal open wel wat rumoerig. Vooral op snelheid maakt het aardig wat lawaai. Het lawaai is echter niet (merkbaar) harder dan een open raam.

Kortom, ik vind het een erg fijne auto waar ik dagelijks met plezier instap.

De eerste 10.000 kilometer

  • 10.000 km

Zo, de eerste 10.000km zit er op. Tijd voor een update. Problemen hebben zich niet voorgedaan in de eerste 10.000km, maar dat mag je ook eigenlijk wel verwachten van een moderne auto.

Nu de motor eenmaal goed is ingereden blijkt pas echt dat het een lekker soepele motor is. Met een normale rijstijl kun je ten alle tijden goed meekomen met het verkeer en op de snelweg hoef je boven de 1500rpm eigenlijk niet terug te schakelen. Voor het Nederlandse verkeer is de motor ruim voldoende. Ook in Duitsland zul je er niet voor schut mee staan, maar hij kan niet op tegen het geweld van de moderne zwaardere diesels en benzinemotoren.

Ook een rit met een redelijk zwaar beladen, dichte, dubbelassige aanhanger (zo'n Pak 'n bak) trok de motor met gemak, al was de 6e versnelling tegen de wind in (windkracht 4 à 5) niet bruikbaar. Met de wind mee wel, dan houd hij 'm in de 6e versnelling vrij makkelijk op 96km/u op de teller. Verbruik tijdens deze rit was gemiddeld 6,76l/100km. Overigens kan het met een aanhanger soms zuiniger zijn om een hogere versnelling te kiezen als ik de boordcomputer moet geloven. Het schakeladvies moet je dan negeren.

Het schakelen zelf gaat overigens voortreffelijk. Mijn twee auto's voor de Renault waren allebei van Citroën (C4 en C5). Citroën heeft over het algemeen bakken met lange slagen. De Mégane daarentegen heeft lekkere korte slagen wat snel doorschakelen mogelijk maakt. In de 'breedte' was dit wel even wennen: het is een aantal keer voorgekomen dat ik van 5 naar 4 ging i.p.v. naar 6.

Het verbruik schommelt nogal, maar ik moet er ook bij zeggen dat de omstandigheden dat ook hebben gedaan. Met z'n neus in de wind gebruikt de motor volgens de boordcomputer zomaar 6,5 - 7 l/100km. Dit valt me toch wel enigzins tegen, ik had het effect van tegenwind minder groot verwacht. Eenmaal met de wind in de rug daalt dit gerust tot < 5 l/100km. Gemiddelde tot nu toe blijft hangen op 5,82l/100, inclusief de rit met aanhanger. Nog niet echt geweldig, maar de potentie om zuiniger te rijden is er wel, met 3 tankbeurten rond de 5,3l/100km. De veelal westen wind in Nederland gooit echter roet in het eten aangezien ik dagelijks naar het westen moet. Mijn rijstijl wil ik als normaal beschouwen, al heb ik wel de neiging stevig op te trekken. Snelheden zijn meestal Vmax + 6 op de teller.

De wegligging is goed. Je kan de Mégane erg hard door de bocht sturen, hij geeft geen krimp. Ik was in eerste instantie bang dat de auto, vanwege zijn bandenmaat last zou hebben van spoorvorming. De C5 die ik hiervoor had, had hier erg veel last van en had dezelfde bandenmaat. Dit valt bij de Mégane echter enorm mee. Het zoekerige gedrag wat de C5 had, heb ik bij de Mégane nog niet opgemerkt. Ook bij een noodstop blijft de Mégane erg stabiel.

Het comfort aan boord is gewoon goed. Motorgeluid blijft goed op de achtergrond. Ook het windgeruis is niet nadrukkelijk aanwezig. De stoelen bieden mij ruim voldoende steun en ook na lange ritten kwam ik niet echt vermoeid uit de auto. De Bose installatie geeft een heerlijk vol geluid met voldoende laag, zonder dat de subwoofer gaat overheersen. Dankzij de climate control blijft de temperatuur aan boord ook goed, ook op warme dagen. Al is het op warme dagen ook heerlijk om met het dakje op te rijden. Dat zorgt op de snelweg overigens wel voor een hoop windgeruis! De automatische ruitenwissers zijn ook een hele verbetering t.o.v. de beide Citroën. Deze hadden nog wel eens de neiging om zonder nadrukkelijke reden op volle kracht te gaan werken en als het wel nodig was een beetje laf hen en weer te gaan. Bij de Mégane kun je de gevoeligheid van de sensor instellen d.m.v. een draaiknop aan de hendel en dat werkt erg prettig.

De Bluetooth carkit werkt over het algemeen ook goed samen met de toestellen die er op gebruikt worden (SonyEricsson Xperia X10, Samsung Galaxy S, Samsung TouchWiz 723). Alleen in combinatie met de X10 zijn er soms problemen maar deze lijken veroorzaakt te worden door de telefoon. Herstarten van de telefoon is meestal de oplossing.

Een veel gehoorde klacht is de locatie van de bekerhouder. Persoonlijk heb ik hier geen last van, maar ik rook niet (en heb dus ook geen asbak in de auto) en heb een USB stick wat precies achter het klepje past. Dan gaat een koffiebeker of een normaal formaat blikje er precies in. Neemt natuurlijk niet weg dat de locatie niet heel handig is gekozen: een andere USB stick of kabel je telefoon of een asbak nodig hebben en je hebt helemaal niets aan je bekerhouder. En uiteraard is het ook vervelend dat het maar 1 bekerhouder is.

Is er dan helemaal niets wat me tegen staat? Jawel, de kwaliteit van het leer. Omdat ik zelf niet zo heel lang ben, staat m'n stoel ver genoeg naar voren om tijdens het instappen tegen de wang aan te komen. Hierdoor is het leer op de wang echter (licht) beschadigd. Door anders in te stappen is dit wel te voorkomen (eerst kont in de auto, dan pas richting de rugleuning draaien), maar het is wel een waarschuwing dat het leer iets kwetsbaarder is dan ik gewend ben van leer.

De 30.000 gepasseerd

  • 30.500 km

Zo, de eerste 30.000 kilometer zit er alweer op. En eigenlijk heb ik niet heel veel bijzonders te melden.

De Mégane Estate is en blijft een erg fijne auto om in te rijden. Vooral de rust aan boord ervaar ik als erg prettig. De dieselmotor helpt hier absoluut aan mee. Ik heb tijdens de eerste onderhoudsbeurt een Mégane 1.6 110pk mee gehad en die is toch een stukje rumoeriger.

De motor zelf blijft een fijne motor voor deze auto. Toegegeven, het is geen strepentrekker en als de snelheid onder de 90km/u komt is het beter om terug te schakelen, maar hij is zeker op zijn taak berekend. Door de lage toeren blijft de snelheidsbeleving alleen een beetje achter op de werkelijkheid.

Het verbruik is nog wat verder gedaald. Over 30.000 blijft het gemiddelde steken op 5,46l/100km (1 op 18,3). Kijk naar de laatste 10.000, dan kom ik op een verbruik van 5,32l/100km (1 op 18,8). Hierbij hanteer ik een normale rijstijl, waarbij ik me doorgaans gewoon aan de snelheid + snelheidscorrectie houdt (dus Vmax + 8km/u).

Ook na 30.000km is de auto nog vrij van kraakjes, piepjes en rammeltjes. Wel blijft er na een regenbui soms wat water in de opening tussen dakraam en carrosserie staan. Dat is op zich geen probleem, maar als je eenmaal rijdt kan dit het geluid van stromend water veroorzaken. Voor mensen met een zwakke blaas best lastig! Even remmen of wat hard door de bocht en het is weer weg overigens.

Het euvel met de USB aansluiting van de radio (bij iedere keer starten vanaf USB beginnen te spelen, ook als radio geselecteerd was) blijkt achteraf inderdaad aan de gebruikte USB stick te liggen, zoals in een van de reacties al genoemd wordt. Ik heb nu een andere USB stick gebruikt en dan werkt het wel naar behoren: als ik zeg dat de radio moet spelen, blijft de radio ook na opnieuw starten spelen.

Op vakantie met de Mégane

  • 43.000 km

De afgelopen 3 weken heb ik lekker mogen vertoeven in de Franse Dordogne. Uiteraard met de Mégane als vervoersmiddel, uitgerust met een groot dakkoffer (500l.) om de meeste (lichte) spullen in te vervoeren. Het voordeel van zo'n dakkoffer is dat je er tijdens het rijden eigelijk geen last van hebt. Het windgeruis neemt iets toe, maar blijft in de Mégane op de achtergrond. Je merkt het pas als je bij het tankstation staat: 1 op 14,4 is het hoogste gebruik geweest tijdens de reis met het dakkoffer, waarbij we ons tijdens de reis netjes aan de plaatselijk geldende maximum snelheid hebben gehouden.

Op de stijle hellingen van de Franse A20 merk je soms wel dat je maar met een 1.5dCi 110pk onderweg bent: naarboven tuffen in 6 is er dan niet bij en op de stijlste hellingen van de A20 weet de Mégane ook de snelheid niet op 130km/u te houden in het 5e verzet. Nu is dat geen enkel probleem en zeker ook geen schande aangezien het om een stevig bepakte auto ging.

Eenmaal op locatie ging het dakkoffer van de auto. In het heuvellandschap van de Dordogne, met hier en daar toch verraderlijk stijle hellingen, kan de Mégane goed meekomen met het overige verkeer. Het is wel zaak om wat verder door te trekken zodat je niet te ver terugvalt in toeren: je moet de turbo wel actief houden.

Even wennen was het remmend vermogen van de motor en hoe dit te benutten. Ik heb voorheen altijd benzine/lpg auto's gereden. Door de lagere compressie hebben deze van nature een lager remmend vermogen, maar omdat ze meer toeren draaien is het eerder in de huidige versnelling voorhanden. Een diesel heeft door zijn hoge compressie meer remmend vermogen, maar draait ook aanzienlijk minder toeren. Het was voor mij wennen om eerder terug te schakelen bij een afdaling zodat de motor wat meer toeren maakte en de motor meer remmend vermogen had. Het is iets waar rekening mee moet worden gehouden.

Het onderstel en de wegligging zijn echter geruststellende onderdelen van de auto op de bochten weggetjes van de Dordogne. Ik verlaat regelmatig de grote(re) provinciale wegen om over de lokale C wegen te gaan. Het wegdek van deze wegen is op sommige plaatsen niet erg goed en dan druk me nog positief uit. Het onderstel kan hier echter goed mee omgaan, waardoor het comfort aan boord toch nog vrij hoog blijft. De vele haardspelbochten kun je door de wegligging en het neutrale rijgedrag, vrij hard nemen waarbij de auto waarschijnlijk nog wel een streepje harder kon maar de bestuurder het welletjes vond.

Grappig is het gebruik van TomTom in Frankrijk. Het secundaire wegennet van Frankrijk is erg uitgebreid te noemen. Dat moet ook wel, want waar je in Nederland wordt doodgegooid met snelweg, is dat in Frankrijk een heel stuk minder. Als je tegen TomTom zegt om de snelste route te nemen, dan neemt hij ook de volgens hem snelste route. Meestal heeft hij daar ook gelijk in, maar hij stuurt je soms over de smalste weggetjes om zo een paar kilometer af te snijden. Zonder tegenliggers zijn deze inderdaad marginaal sneller, totdat je een tractor tegenkomt... Het is dan ook niet altijd verstandig om op deze adviezen in te gaan: soms, met name tijdens oogstseizoen, loont het de moeite op op de grotere D wegen te blijven :-)

Gemiddeld verbruik in de Dordogne (alleen provinciale wegen, geen snelweg): 1 op 17,2.

Al met al is het me zeker niet tegengevallen op vakantie. Iets meer vermogen zou prettig zijn, maar dat is dan meer voor de luxe en het gemak dan dat het echt noodzaak is.

De tweede onderhoudsbeurt is uitgevoerd...

  • 61.000 km

... en zoals je mag verwachten was er niets op de Mégane aan te merken. Wel rammelde de versnellingspook iets. Na het aanraken van de pook verdween dit ook weer, maar ik heb er toch even naar laten kijken en ook dat is nu opgelost.

Verder loopt de motor op een marginaal lager toerental stationair als de airco uit staat. Dat is uiteraard logisch, omdat de airco geen vermogen opneemt als deze niet ingeschakeld is. Het zorgt er wel voor dat de auto stationair wat zwaarder trilt. Het is gelukkig niet zo dat de binnenspiegel tegen het raam staat te dansen om alles in de auto als een gaat ligt te rammelen, maar het is wel merkbaar.

Ondertussen ben ik ook alweer zo'n 17.000km op winterbanden onderweg, op Dunlop Winter Sport 3d om precies te zijn. Ik kan nu dus ook iets zinnigs zeggen over het gemiddelde verbruik op winterbanden. Dit blijft vooralsnog hangen op 5,65l/100km (ter vergelijking: 5,49l/100km op zomerbanden). Niet verkeerd gezien de weersomstandigheden van de laatste paar weken.

Verschillen 114 gr. en de 106 gr. CO2 versies

  • 61.000 km

Wellicht interessant voor de mensen die zich aan het oriënteren zijn voor een gebruikte Mégane: het (mechanische) verschil tussen de 'oude' 114gr. CO2 en de 106gr. CO2 versie.

In eerste instantie dacht ik dat deze twee mechanisch gezien gelijk aan elkaar waren. Tijdens de laatste onderhoudsbeurt kreeg ik echter een 114 gr. versie mee, met hetzelfde vermogen (110pk 250NM). Na de eerste paar meters wist ik het al: er zit wel degelijk verschil tussen deze twee versies. De bakverhoudingen van de 114gr. zijn namelijk een stuk korter dan die van de 106gr. versie.

Hierdoor voelt (en is) de 114gr. een stuk vlotter aan: hij valt na schakelen minder ver terug in toeren (750rpm tegen bijna 1000rpm), maar draait logischerwijs ook meer toeren. Bij een GPS snelheid van 125km/u draait de 114gr. versie ruim 2500rpm, waar de 106gr. versie ongeveer 2100rpm draait.

Hierdoor wordt de 114gr. versie zoals gezegd wat vlotter, maar is de 106gr. versie een stukje stiller en daardoor in mijn ogen comfortabeler, hoewel ook de 114gr. versie gewoon erg stil is.

Persoonlijk zou ik voor de 106gr. versie gaan. Deze is in mijn ogen vlot genoeg om in het dagelijks verkeer goed mee te komen. De extra rust aan boord is me persoonlijk meer waard.

Lamp vervangen: eindelijk eens over nagedacht

  • 79.000 km

Ik heb al een aantal auto's versleten in m'n autoleven en bij alle auto's was het vervangen van een dimlicht lamp een kleine ramp. Altijd zit er wel iets in de weg, of moet je je armen en handen in de meest vreemde bochten wringen om vervolgens volledig op de tast de lamp er in te steken.

Bij mijn eerste auto, een Daewoo Espero kon je je lampje laten verdwijnen tussen twee delen plastic als je hem per ongeluk liet vallen. Bij de Citroën C4 die ik heb gereden moest ik eerst een onderdeel van de LPG installatie loshalen om vervolgens in een soort halve handstand in het motorcompartiment de lamp je kunnen vervangen.

Bij de Renault hebben ze er gelukkig wat beter over nagedacht. Door twee schroeven los te halen kun je de hele unit eruit halen en er dus dood eenvoudig bij. Het gereedschap om deze schroeven los te draaien zit in de behuizing ingeklemd. Dit is de eerste auto waarbij ik een lamp kan vervangen zonder mijn handen open te halen! Eindelijk een fabrikant die er tenminste een beetje over nagedacht heeft.

Op de helft

  • 90.500 km

Na nog geen 15 maanden ben ik alweer op de helft van het maximum aantal kilometers. Tot zover mijn voornemen om eens wat minder te gaan rijden...

De Mégane vind het echter allemaal wel best. Hij doet z'n werk zonder te morren en zonder problemen. Nou ja, bijna zonder problemen. Ik heb twee keer een storing gehad in de parkeersensoren gehad, maar dit bleek te wijten aan een slecht contact.

Behalve het reguliere onderhoud heb ik verder geen enkel omkijken naar de auto. Ik peil regelmatig het oliepeil, maar dat is meer voor de vorm en zekerheid: ik heb nog geen druppel olie bij hoeven te vullen tussen de beurten in.

Ondertussen is ook de lamp aan de passagierskant kapot gegaan. Dat was natuurlijk te verwachten nadat de lamp aan bestuurderskant kapot is gegaan: als de ene gaat volgt de andere niet veel later. Aan de passagierskant is er echter minder ruimte om de unit los te schroeven. Er loopt een leiding van de airco waardoor je er met het bijgevoegde 'gereedschap' net niet lekker tussen kan. Met wat moeite is de unit toch losgekomen.

Het verbruik tot op heden is 5,59l/100km, ofwel 1 op 17,89. Gezien mijn toch niet al te rustige rijstijl en een paar duizend km. met aanhanger valt het me zeker niet tegen.

Parkeerperikelen en radiostilte

  • 143.000 km

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn review een update heb gegeven. De hoogste tijd om dat eens te gaan doen.

Mechanisch gezien is er geen enkel vuiltje aan de lucht. De 110 paarden onder de kap doen hun werk nog steeds zonder morren, de versnellingsbak geeft geen enkel teken dat hij het niet meer naar z'n zin zou hebben en het onderstel geeft ook geen krimp. Kortom: mechanisch gaat alles van een leien dakje. Verbruik over 142412km: 5.56/100km (1 op 17,98).

Electronisch gaat het iets minder, maar echt schokkend is het niet. Allereerst de parkeersensoren. Van tijd tot tijd vallen deze in storing, waardoor ze niet werken. Grote kans dat ze het 5 minuten later wel weer doen. Omdat het voor mijn een minder belangrijk accesoire is (na 140.000km weet ik wel hoe groot ie is), laat ik hier pas tijdens de volgende onderhoudsbeurt naar kijken.

Daarnaast heeft de radio kuren gehad. Van het ene op het andere moment is deze er namelijk mee gestopt. Hiermee ben ik wel direct naar de dealer gegaan, want dagelijks een paar uur zonder muziek in de auto zitten is wel heel erg stil. De dealer kon echter niet direct iets vinden, buiten dat de radio kapot zou zijn. De beste man van de werkplaats vroeg me welke telefoon ik gebruikte, want mogelijk was deze niet compatibel met de radio en dat zou het defect veroorzaakt kunnen hebben. Mijn telefoon stond echter op de lijst.

Het zette me echter wel aan het denken. Vanuit mijn vakgebied ben ik veel met (draadloze) verbindingen bezig. Het leek me sterk dat een stuk hardware er fysiek door defect kan raken. Het leek me heel wat waarschijnlijk dat de software gecrasht was. Ik heb toen de accupolen eens los gehaald om zo de hele zaak te resetten. En jawel, de radio werkt weer.

Waarschijnlijk is dit veroorzaakt door de telefoon van mijn vrouw. Deze staat niet op de lijst van compatibele telefoons. Neemt niet weg dat een radio daar natuurlijk niet compleet door zou mogen crashen.

Ondertussen al weer langzaam aan het uitkijken naar een opvolger. Over 40.000km gaat deze auto weer terug naar de leasemaatschappij. Ik neig toch weer sterk naar een Renault Mégane. Niet in de laatste plaats vanwege de 14% bijtelling maar ook omdat hij gewoon prettig rijd. Concurrenten zijn de Ford Focus, maar deze mag minder trekken. Daarnaast komt er later dit jaar ook een 14% bijtellings Golf, maar dat vind ik een saaie auto om te zien.

Update over de radiostilte

  • 148.000 km

Naar nu blijkt wordt het euvel met de radio, zoals eerder beschreven, inderdaad veroorzaakt door de telefoon van mijn vrouw, een Samsung Galaxy S3. Het koppelen an sich gaat goed, maar het gaat fout zodra de carkit het telefoonboek wil downloaden.

Dit is wel op te lossen door op de telefoon het downloaden van het telefoonboek te weigeren. Hierdoor is het telefoonboek van de telefoon logischerwijs niet beschikbaar, maar je kan wel gebruik maken van het telefoonboek van de auto. Daarnaast loopt op deze manier de radio niet meer vast.

Dus voor een ieder die dit probleem heeft: weiger het downloaden van het telefoon boek. Al toestemming gegeven om het telefoonboek te downloaden? Koppeling even verwijderen op zowel telefoon als carkit en opnieuw aanmelden!

Het einde nadert weer

  • 170.600 km

Het maximaal aantal leasekilometers begint weer te naderen. Over 9400km wil de leasemij de auto graag terug hebben, zodat een andere (niet-lease) bestuurder van de auto kan gaan genieten.

Wat is er sinds de laatste update allemaal gebeurd? Niet veel eigenlijk, behalve veel probleemloze kilometers.

Bij 169.000km was het tijd om wat remblokken en remschijven te vervangen. Vreemd genoeg was dat achter. De voorremmen waren nog voldoende en vervanging daar was niet nodig, terwijl deze bij mijn weten nog niet eerder vervangen zijn.

Daarnaast uiteraard het normale onderhoud bij 150000km. Ook hier zijn geen vreemde dingen uit naar voren gekomen.

Het eerdere probleem met de parkeersensoren waar ik over schreef bleek te wijten aan steenslagschade aan een van de sensoren aan de voorkant. Hierdoor kon er vocht bij komen waardoor het systeem in storing viel.

Wel is er een oppervlaktescheur ontstaan in het kunstleer waarmee de wang van de zitting bekleed is. Het is niet door het kunstleer heen, maar de toplaag lijkt gebroken te zijn. Waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruikelijke in en uit stappen (je moet toch op een manier in je auto komen) maar het onderstreept m'n bevinding dat het gebruikte kunstleer (of TEP-leer zoals Renault het noemt) niet van de hoogste kwaliteit is.

Een nieuwe auto is ook al besteld. Het is wederom een Mégane Estate geworden, maar dit keer in GT-Line uitvoering. Ook heb ik dit keer voor een iets spannender kleur gekozen, namelijk Bleu Malte. Het betreft een voorraadauto, dus het is alleen een kwestie van nog 'even' 9400km rijden en van auto ruilen.

Voor de geïnteresseerden het verbruik over de laatste 170400km: 5.56l/100km. Onveranderd dus sinds de laatste update. Zoals valt te verwachten is de auto wat zuiniger op zomerbanden (5.47l/100km) dan op winterbanden (5.65l/100km). Ook zal mijn rijstijl aardig meetellen, want de auto kan een stuk zuiniger. Mijn record ligt op 4,83l/100km, waarbij is voornamelijk 100km/u heb gereden.

De laatste update

  • 177.875 km

Dit is alweer de laatste update die ik in deze review zal doen. Zoals ik eerder al aangaf is de auto (volgens de leasemaatschappij) bijna aan vervanging toe. Dat is dan alleen maar uit economisch oogpunt, want uit technisch oogpunt is vervanging absoluut nog niet nodig!

De auto voelt na 180000 nog net zo goed als bij het begin. Ik heb niet het gevoel dat de auto al versleten is of dat er onderdelen direct aan vervanging toe zijn. Hij gaat nog net zo scherp door de bocht als voorheen en hij is nog steeds vrij van kraakjes en piepjes. Het feit dat de auto voornamelijk op de snelweg heeft gereden helpt hier natuurlijk aan mee. Iedere rit is de auto gewoon goed warm gereden en de turbo krijgt bij mij altijd een minuutje om tot rust te komen voordat de motor wordt gestopt.

Een korte samenvatting na 180000km.
Positief:
- Erg soepele motor: niet de sterkste en door de lange verhoudingen van de versnellingsbak ook niet de snelste, maar de motor heeft al vroeg zijn trekkracht beschikbaar. Vanaf 1500tpm is hij al redelijk 'thuis' met z'n maximale koppel op 1700tpm. Onder de 1500tpm is er echter niemand thuis.
- Strak schakelende versnellingsbak: van Franse versnellingsbakken wordt vaak gezegd dat ze nogal met de Franse slag schakelen. De bak in de Mégane is daar een uitzondering op. Hij schakelt verrassend scherp en nauwkeurig
- TomTom navigatie is erg prettig. De versie in mijn Mégane moet het weliswaar nog doen zonder de TomTom Live services, maar toch zijn de TMC filemeldingen best nauwkeurig. Ook de bediening d.m.v. de kleine joystick is erg prettig.
- Comfortabel: auto is comfortabel om in te rijden. Niet iedereen is tevreden over de stoelen in de Bose, maar persoonlijk heb ik er nooit problemen mee gehad. Het geluidsniveau is laag en dat komt het comfort uiteraard ook ten goede.

Negatief (of minder positief):
- Bekerhouder: wie heeft de locatie van de bekerhouder verzonnen? Een normaal 33cl blikje past er nog wel in, maar de wat hogere blikjes al niet meer en een flesje kan er al helemaal niet in. Een grote koffiebeker lukt ook nog maar net. En dan heb je ook maar 1 bekerhouder ook! En dan heb ik nog het geluk dat ik niet rook, anders heb je helemaal geen bekerhouder omdat je daar je asbak in kwijt moet.
- Interface van de radio: hoewel hij in deze versie doet wat hij moet doen, komt de interface van de radio nogal verouderd over. Op zich is wel duidelijk waar je wat kan vinden, maar de concurrentie komt wat frisser over.
- Kwaliteit kunstleer is niet om over naar huis te schrijven. Zoals ik eerder al schreef is er een oppervlaktescheur ontstaan in de linker wang van de bestuurdersstoel.

Kortom, de afgelopen 180000km waren prettige kilometers om te rijden. De auto is erg betrouwbaar gebleken en heeft me nooit laten staan en is nooit zonder oorzaak van buitenaf in storing gevallen. Storing die opgetreden zijn (en oorzaak):
- Foutmelding parkeersensoren: veroorzaakt door een door steenslag beschadigde sensor aan de voorkant
- Radio hangt: veroorzaakt door het downloaden van het telefoonboek van een Samsung Galaxy S3. Oplossing is het loshalen van de accu en het downloaden van het telefoonboek weigeren op het toestel.

De auto wordt op 20 augustus vervangen door (zoals al eerder geschreven) wederom een Renault Mégane Estate. Dit keer echter in GT-Line uitvoering, aangevuld met Pack Xenon en Pack Lumière. Uiteraar zal daar ook weer een uitgebreide review over geschreven worden!

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Renault Mégane

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (19)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.