Renault Laguna Estate 2.0 16V 140 Dynamique (2008)

Renault Laguna Estate 2.0 16V 140 Dynamique (2008)

UitvoeringLaguna Estate 2.0 16V 140 Dynamique
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Sinds 25 januari mogen we deze auto rijden. De overstap vanuit de Scenic was even wennen, het zit een stuk lager.

Comfort:
De zitpositie in de Laguna is prima in orde, met mijn lengte (1.89) zit ik zelfs niet in de laagste stand met de stoel. Het stuur is op vele manieren te verstellen en staat dus altijd goed. De stoelen zijn comfortabel en bieden voldoende steun.

Rijden:
Het rijden is redelijk stug, de auto staat op 18inch lichtmetaal en dat merk je wel. Als je echt comfort wenst op slechte wegen kan ik deze velgen afraden. Uiteraard is dit zeer persoonlijk. Op redelijk goede wegen zweeft de auto over het wegdek. Bochten zijn een plezier om te nemen, de auto gedraagt zich perfect.

Luxe:
De auto is voorzien van alle denkbare luxes, zoals DVD navigatie welke prima werkt. Helaas maakt hij ook kleine foutjes zoals je in een eenrichtingsstraat vanuit de verkeerde kant sturen. Ik moet zeggen dat mijn TomTom meer fouten maakte. De satelliet verbinding werkt altijd, de verkeersinfo doet zijn werk en stelt gelijk nieuwe routes voor. Ook de afbeeldingen van de borden boven de weg is fantastisch. De bediening is prima, de handleiding is niet nodig, alles wijst zichzelf.
De Cabasse radio / cd-wisselaar met MP3 ondersteuning biedt een berg aan muziek voor onderweg. De kwaliteit is erg goed, het geluid klinkt prima, mede te danken aan de center speaker boven op het dashboard.
De Airco werkt prima, met de mogelijk voor een Fast en Soft programma kan aan alle klimaat eisen worden voldaan.
Het keyless entry werkt (net als bij de Scénic) prima, een voordeel t.o.v. de Scénic vindt ik dat de auto zichzelf sluit, wat handmatig gebeurde bij de Scénic.

Verlichting:
De auto is voorzien van meesturende bi-xenon verlichting. Overdag rijden we nu met daylight running lights, wat inhoud dat vooraan alleen twee gewone lampen branden. De dashboard verlichting is dan uit en aan de achterkant brandt er ook geen licht. Wanneer het te donker wordt springt de xenon automatisch aan. Het meesturende effect is mooi om te zien en geeft een heerlijk licht op de weg.

Uiterlijk:
Persoonlijk vindt ik het een mooie auto om te zien en de 18inch maakt het helemaal af. Zoals gezegd is de wegligging wel wat stugger. Tevens hebben we voor privacy glass gekozen, voornamelijk omdat ik het er mooi uit vindt zien en voor de kids achterin. Achteraf heb ik spijt dat ik niet ook voor de zonneschermen heb gekozen want de donkere ramen filteren niet genoeg zonlicht om de kids probleemloos naar een DVD-tje te laten kijken.

Motor:
De tweeliter loopt fantastisch. Er zit een heel mooi geluid in, voor de kenners, het is geen Renault geluid meer. Er zit een heerlijke zware brom in. Ik moet zeggen dat je dat alen buiten hoort, want binnenin is het heerlijk stil. Een schakelindicator geeft aan wanneer je door moet schakelen en als je die volgt zit je met 50km/u zomaar in zijn vijf. De trekkracht onderin verbaast mij wel, ik verwachte hier niet veel van omdat we uit een diesel komen. De motor trekt echter prima vanuit de lage toeren en kan echt schakellui gereden worden. Zodra we nu boven de 120km komen blijft het heerlijk stil in de auto. Er is nauwelijks windgeruis en die neemt ook niet toe als de snelheid toeneemt. Dat is een duidelijke verbetering t.o.v. de Scénic. We hebben er nog geen 1000 kilometer opzitten dus helemaal doortrekken hebben we nog niet gedaan en de motor presteert nog niet maximaal dus ik ben erg benieuwd naar de volgende kilometers.

Veiligheid:
De auto controleert nu ook of alle gordels wel zijn vastgemaakt, dus ook voor de bijrijder en de achterpassagiers. Zodra er een gordel wordt losgemaakt gaan er allerlei alarmbellen af en knipperen er rode lampen. Dat zal dus niet zo snel meer gebeuren. Wel zo veilig!

------------------ Update 5.500 km, 17 maart 2008 -----------------

Het rammeltje in de radio is verholpen en de auto is erg stil. Het rijden bevalt nog steeds erg goed, de auto is stil, maar zoals al eerder ergens vermeld, dat went snel. Inmiddels weer eens in Duitsland geweest en het comfort bij hogere snelheden is subliem. Boven de 180 blijft de auto nog steeds lekker stil :-).

De navigatie gaan we beter leren kennen en inmiddels gebruiken we de stem aansturing steeds meer, deze werkt perfect. Druk op een knop, roep HUIS en de navigatie naar huis wordt ingesteld. Prachtig! Dit werkt uiteraard ook met andere bestemmingen en ook de telefoon is zo goed te bedienen.
Daarnaast is de Points of Interest (POI) super! Laatst waren we in Maastricht en mijn dochter wilde graag naar de Sint Pietersberg. Tja, waar is dat? Zoek in de POI, naar toeristische attracties, in de buurt van de auto, en jawel, de Sint Pietersberg staat erbij. 5 minuten later stonden we op de berg :-).
Afgelopen weekend waren we in Duitsland en hadden lekkere trek. Op naar de POI, restaurants, uit de lijst met soorten (Afrikaans, Chinees, Duits, Fast-food, enz) de Fast-food gekozen en we hadden direct een enorme lijst met McDonald’s, Burger King enzovoort. Super systeem gewoon!

Ik heb de prestaties op 5 sterren gezet, de 2 liter presteert prima.

Het comfort blijft op 4 sterren, hadden we niet van de grote velgen gehad, was dit zeker 5 sterren geworden. Ze blijven echter wel de mooiste.

------------------ Update 7.500 km, 14 mei 2008 ------------------

Inmiddels de auto weer drie weken in bezit. Ben hem een maand kwijt geweest in verband met een aanrijding. Er klapte met flinke vaart een andere auto op de achterkant. De tegenpartij zag er slecht uit en kon niet meer rijden. Bij ons was de bumper verschoven en een gat in de achterklep. We zijn naar huis gereden een hebben hem daar laten ophalen. De auto kan dus een flinke klap opvangen!
Helaas is de schade niet mooi gerepareerd dus hij gaat nog een keer terug.

Verder niets te melden, alles verloopt normaal.

Comfort en betrouwbaarheid is voor mij gewoon uitstekend. De verbruikskosten zullen niet echt laag zijn. Er worden dan ook veel kilometers in de stad gemaakt, wat niet echt gunstig is voor het verbruik.

Rammeltje in het radiopaneel blijft af en toe terug komen.

Rammeltjes bij de portieren, krakende voortrein, nog steeds rammels bij de achterklep (oorzaak ligt bij de schade)

Update 25.000 km, 11 dec 2008

Auto rijdt nog steeds erg goed. Er zijn geen noemenswaardige problemen te vermelden.

Update

Auto gedraagd zich uitstekend. Weinig te melden wat dat betreft, de auto rijdt nog steeds als een nieuwe. Alle zaken functioneren zonder problemen en er hebben zich geen storingen voor gedaan. Alle luxes blijven genieten, ik noem de perfecte navigatie en de meesturende xenon.
Na twee schades in de afgelopen herfst heeft de auto zich ook bewezen op het gebied van veiligheid. In december een toeringcar opgevangen in de linker zijde, schade redelijk groot. Ook toen weer het gevoel in een veilige auto te zitten.
Banden voor zijn voor de tweede keer vervangen, het stadsverkeer eist zijn tol. Achter nog 4 mm en dat na 58.000 km.
Op naar de volgende 30.0000 km.

9,5