Renault Grand Espace RXE 2.2 dT (1999)
Uitvoering | Grand Espace RXE 2.2 dT |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
De Espace heb ik aangeschaft omdat ons gezin met vier kinderen niet meer in de Passat paste. Voor mij was de keus niet zo moeilijk, de Grand Espace (en dan met name het model van 1998-2001) is voor mij een van de mooiste MPV die er te koop is. Nog even getwijfeld tussen de V6 en de 2.2 diesel maar uit oogpunt van kosten toch voor de diesel gekozen. Het comfort is uitstekend, naar mijn mening zijn er weinig auto’s die zoveel comfort bieden. Wat niet wil zeggen dat de auto fluisterstil is, de diesel moter is altijd wel hoorbaar maar de auto als geheel biedt veel comfort. Goede stoelen, een airco die de (grote) auto ook bij 35 graden koel houdt, overal bekerhouders, geintegreerde zonneschermen, veel bergruimte, leeslampjes, etc. Kortom een reiswagen waar het met 6 personen goed toeven is.
De auto komt misschien wat langzaam op gang maar eenmaal op gang is het vlot genoeg. Met volle belading (inclusief bagagewagen) en op de cruise control worden ook hellingen met 135 km/u in de vijfde versnelling probleemloos genomen. Het verbruik daarbij is ongeveer 1:11. Normeel is een verbruik van 1:13, niet slecht gezien de afmetingen en gewicht.
Echte problemen heb ik de afgelopen 40.000 km niet gehad maar het blijft een Franse auto. Dat betekent kleine storingen zoals een signalering van een zogenaamd niet werkende airbag tot een veer van het koppelingspedaal die niet helemaal terugkomt. Daarnaast doet de kwaliteit van diverse kunsstof panelen wat goedkoop aan. Onderhoudskosten blijven tot nu toe beperkt tot de beurten. Heb recent besloten met deze auto door te rijden zodat nu een grote onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd en de distributieriem wordt vervangen. Totale kosten circa € 1.000,-. Vooral vervanging van de distributieriem is een kostbare grap omdat de motor slecht bereikbaar is en voor een groot deel moet worden uitgebouwd. Bij aanschaf dus een punt van aandacht.
Plan is vooralsnog om eens te kijken hoever ik met deze Espace kom, 100.000 km erbij moet zeker kunnen.
Augustus 2006 is de Espace ingeruild met 260.000 km voor een Volvo 940 Estate. Voor velen een een koelkast maar voor mij al heel lang een droomauto. De Espace heeft prima dienst gedaan.