Renault Clio RL 1.2 (1994)
| Uitvoering | Clio RL 1.2 |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1994 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand bij aanschaf | 68.000 km |
| KM-stand laatst | 79.000 km |
Renault Clio 1.2 RL
Voor mijn eerste auto had ik de volgende eisen: het moest een lichte auto zijn, de auto moest zuinig zijn, de verzekering mocht niet al te duur zijn en de auto moest niet ouder zijn dan 15 jaar.
De auto
Uiteindelijk is de keuze uitgekomen bij de Renault Clio. Er was nog keuze tussen dit model en een iets luxer model met meegespoten bumpers. Vanwege het prijsverschil is de keuze toch bij dit model uitgekomen en eind mei 2007 ben ik overgegaan op de aanschaf. Hoewel deze Clio geen lelijke auto is, zag het model met meegespoten bumpers er toch beter uit. De auto had als opties stuurbekrachtiging en metallic lak. Qua uitrusting dus een behoorlijk karige auto.
Comfort
De Clio is een erg comfortabele auto. Zowel de stoelen als de vering zijn erg zacht. Vooral voor korte ritten, is het een prettige auto. De vorm van de stoelen is goed, maar de rugleuning is voor mij te kort (ik ben 1.83 m)en ze bieden te weinig zijdelingse steun. Bij langere ritten zak je te ver weg in de stoelen en de zachte vering komt de weglegging niet ten goede. De auto had wat steviger geveerd mogen worden. Hij helt namelijk behoorlijk over in de bochten en de auto voelt soms wat deinerig aan. Onder de 100 km/h is het geluidsniveau vrij laag. Op de snelweg maakt de 1.2 motor behoorlijk wat toeren en in het interieur ontstaat er vrij veel kabaal.
Motor
De 60 pk 1.2 motor is niet heel sterk, maar kan makkelijk meekomen met het verkeer. Vooral in het stadsverkeer is het een vlotte auto. Ik heb ermee in de bergen van Zwitserland gereden met een volle auto (bestuurder + 4 personen) en dit ging redelijk. De motor moest behoorlijk de toeren ingejaagd worden en op de steile stukken kwam ik niet verder dan 50 km/h in de 2e versnelling. In de 3e versnelling trok de auto het simpelweg niet. Desondanks ging de rit verder prima. Met een gemiddeld verbruik van 1:15 mag de auto gerust als zuinig omschreven worden.
Eigenaardigheden
De Clio heeft een aantal merkwaardige dingen. Zo moet de claxon bediend worden door de richtingaanwijzer richting het stuur toe te duwen. Niet echt praktisch. De auto heeft geen dashboardkastje, maar gewoon een vak om dingen in te leggen. De ruitenwisser heeft bij dit model geen intervalstand en de touwtjes van de hoedenplank hangen altijd over de achterlichten heen. De stoelen klappen in hun geheel naar voren (ipv alleen de rugleuning). Dit verklaart de (te) korte rugleuning.
Normaal onderhoud
Problemen
Radiator lek
Koppakking kapot
Kleppendekselpakking kapot
Lekke slang van de koelvloeistof
Verwarmingselement kapot (lekker in de winter)
Startmotor kapot
De auto vereist dus behoorlijk wat onderhoud en de auto is niet heel betrouwbaar gebleken. Vooral de afgelopen tijd had de auto veel kuren. De motor is meerdere malen afgeslagen terwijl ik de koppeling ingedrukt had en ondanks de gerepareerde koppakking, blijft op onverklaarbare wijze koelvloeistof verliezen.
Voor- en nadelen:
+ Comfort
+ Rijdt lekker
+ Laag verbruik
+ Redelijk ruim
- Karige uitrusting
- Kabaal op de snelweg
- Overhellen in bochten
De Renault Clio is een prettige auto waar ik veel plezier aan heb beleefd, maar de Clio heeft zich in de 2 jaar dat ik deze in mijn bezit had niet bewezen qua betrouwbaarheid. Daarom zal ik ook niet snel nog eens een Renault aanschaffen.
Terwijl mijn auto voor de zoveelste keer bij de garage stond, kon ik de Ford Fiesta (bouwjaar 1997) van mijn broertje lenen en dat is zeer goed bevallen. Zo goed zelfs, dat 2 weken terug heb besloten om de Clio de deur uit te doen en ook een Fiesta (bouwjaar 2000) aan te schaffen.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee