Renault Clio Estate dCi 90 Energy Dynamique (2014)

autoreview

Renault Clio Estate dCi 90 Energy Dynamique (2014)

Signalement

UitvoeringClio Estate dCi 90 Energy Dynamique
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014
KM-stand laatst102.000 km
Lezerswaardering: 88%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Bezuiniging!

  • 2.500 km

Het is een Clio estate Diesel geworden.
De eisen waar de auto aan moest voldoen waren:
- Moet een caravan trekken van max. 1100kg.
- Moet minimaal 2x zo zuinig kunnen zijn als de vorige; dwz minimaal 1:20.
- Wegenbelasting en verzekering ongeveer gelijk aan de vorige auto. Dat houdt in bij een diesel dat het gewicht zo laag mogelijk moet zijn.
- Moet ca dezelfde ruimte bieden als de vorige auto.

Veel eco-modellen vallen af, omdat er geen caravan mee kan worden getrokken.
En veel benzine auto's vallen af omdat ze ergens rond de 1: 17 rijden en dat is me net te weinig, omdat ik als tweede auto nog een BMW Z3 heb staan waarmee ik 1:13 rijd.
Wat er dan nog over blijft zijn de eco-diesels van o.a. VAG, Volvo, Renault, Peugeot, Kia e.d. Maar dan zat ik al gauw in de prijsreeks van > € 25.000,- te winkelen en dat zou dan te veel bijleggen betekenen( met extra's zoals metaallak, trekhaak, dakrails e.d zit je al snel tegen de €30.000,- aan).
Uiteindelijk is de keuze gevallen op een Renault Clio 1.5DCi .
Wat mij betreft had het een 5-deurs Expression mogen zijn, maar het is een Dynamic estate geworden. Uiteindelijk ben ik daar wel blij mee, want het ziet er aan de binnenkant een stuk beter uit. (foto's volgen nog).

2.500km
Na een maandje rijden kan ik tot de voorlopige conclusie komen dat de auto voldoet aan mijn wensen. Het rijdt comfortabel, maar wel stevig geveerd. Het rijdt ruim 1:20. (Aangezien er nog niet zo vaak getankt is en er toch wel enigszins verschil zit in de waarden die de boardcomputer geeft en de werkelijke liters brandstof die getankt zijn kom ik hier later op terug).
De stoelen zitten best lekker, mits je je kont helemaal achterin de stoel drukt. Dan pas voel ik de steun in de onderrug die ik nodig heb. Stoelzitting is net lang genoeg.
Het stuur kan ver naar je toe en ook in de hoogte versteld worden. Dus met de stoel zo laag mogelijk is er een goede zithouding te creëren.
Ruimte op de achterbank is voor twee volwassenen redelijk, maar de beenruimte is net te krap. Met de voorstoelen op de hoogste stand geeft wel wat meer beenruimte, maar dan zit je al gauw met je kruin tegen het dak en zit de binnenspiegel in de weg.
De ruimte helemaal achterin is praktisch en die zal ik pas nodig hebben als we op vakantie gaan.
De auto is slecht overzichtelijk. De voorkant is niet te zien en daardoor slecht in te schatten. Achter de A-stijl kan een fietser verdwijnen. Schuin naar achteren kijk je door kleine ramen. En helemaal achteruit kijken doe je door een klein achterraam. De buitenspiegels zijn wel groot genoeg en als je ze goed afstelt kan je er genoeg in zien. In de achterzijde heb ik parkeersensoren zitten dus is één probleempje getackeld. Dus voorzichtig parkeren is het devies.
Het dashboard is overzichtelijk en gelukkig niet druk. De tablet voor de bediening van de radio, telefoon en navigatie werkt goed. Het is basic, maar voldoet.
Wat me wel echt stoort achter het stuur is het stuur zelf. Wie bedenkt er nu een leer stuur en doet daar plastic op. Bah, getver... En zonder plastic was niet te leveren of je kreeg het stuur uit Authentique, ook bah.
Met het elegancepakket hebben we het interieurplasic toch nog netjes kunnen krijgen, maar plastic op het stuur....

90PK is niet veel, maar het koppel (220NM) maakt (zeker in vergelijking met mijn vorige benzine-auto) veel goed. Ik ben nog aan het inrijden, dus rustig aan is het devies.
Het valt me wel op dat je relatief snel boven de wettelijke toegestane snelheden zit. In de bebouwde kom in zijn 4 gaat net. Geen gas erbij, laat maar tokkelen. In zijn drie gaat wat lekkerder, maar met iets gas er bij zit je zo op 60km/h en de schakelindicator geeft dan al lang aan om op te schakelen. In de bebouwde kom is het duidelijk hoorbaar dat je diesel rijdt.
Op de snelweg rijdt je door de rust in de auto (motor maakt nagenoeg geen geluid en het dieselnagelen hoor je dan helemaal niet) al snel te hard. Vanaf 80km/h kan ie in zijn 5. De turbo pakt soepel op en sleurt je snel door naar ca 2300rpm (> 120km/h). Daarboven ben je de push kwijt. Maar eigenlijk hoef je nooit boven die 2300rpm te komen. Het werkgebied van de motor zit tussen de 1600rpm en 2000rpm.

Het sturen zelf gaat direct en licht. Kleine correcties op de snelweg zijn nodig om op koers te blijven. De stevige vering zorgt er voor dat je niet zeeziek wordt.
De cruisecontrol werkt prettig. De auto versnelt rustig naar de vastgestelde waarde.
De snelheid (digitale aanwijzing) is goed zichtbaar en blijft dat ook als de zon recht in je gezicht schijnt.

De boardcomputer geeft naast het actuele verbruik ook nog het gemiddelde verbruik aan over de verreden km. De afstand vanaf de laatste tankbeurt en de nog te rijden km mer de aanwezige brandstof is ook te raadplegen. Wat ik wel geconstateerd heb is dat na ca 40 ltr, bij 't gaan branden van het reservelampje het nog te rijden aantal km niet meer wordt aangegeven. Jammer, want juist dan lijkt het me belangrijk om nog te weten hoeveel km je kan rijden.
De brandstofmeter is ook een beetje een raar ding. De eerste 300km zie je de wijzer niet bewegen. Bij ca 30 ltr (ruim 600km) te hebben verbruikt zou je nog zeggen dat de tank halfvol is. Maar daarna is elk streepje 1 ltr brandstof en zakt de brandstofmeter snel. De fabriek geeft op dat de tank 45 ltr brandstof kan bevatten. De laatste keer bijna 47 liter getankt. De eerste 40 ltr gaan er makkelijk in, daarna is het vooral veel klikken met het pistool voor de rest.
Hoeveel ltr er nu echt in gaat is me niet duidelijk.
Dan is mijn ervaring ook nog dat er wat onnauwkeurigheid in de berekening van het brandstofverbruik zit. Bij de laatste tankbeurt gaf de bc een totaal verbruik van 43 ltr aan en is er 47 ltr getankt. Toch nog een verschil van 10%. Bij een gemiddeld verbruik van 4,2l/100km conform de bc zal het daadwerkelijke verbruik rond de 4,6l/100km liggen. Dat moet beter kunnen!
Ben nu met op de eco-stand aan het rijden. De bc zit op 3,8l/100km. In de bebouwde kom mis wat trekkracht waardoor je geneigd bent iets verder in de toeren door te trekken. Dat is dus niet zuinig. Op de snelweg bij constante snelheden is het wel goed te doen.

Dan toch nog één item wat volgens mij niet goed werkt. De interval van de ruitenwissers werkt niet goed. Die is soms het spoor geheel bijster.

De voorlopige conclusie is dat de auto me goed bevalt.
Positief zijn:
+ het verbruik
+ het comfort
+ de wegligging
+ stuurgedrag

Negatief zijn:
- het plastic op het stuur.
- de onnauwkeurigheid van de bc.
- de onjuiste werking van de interval.
- onoverzichtelijkheid carrosserie.

Voor het geven van de waarderingssterren ben ik erg kritisch. 5 sterren zou een ideale auto betekenen.
Gebruikskosten; kan je pas beoordelen na 100.000km.
Betrouwbaarheid: bepalend hierin is de hoeveelheid storingen en terug naar de dealer. Binnenkort laat ik de winterbanden wisselen voor zomerbanden en dan mogen ze gelijk de interval checken.

Wat bijstellingen

  • 4.980 km

Ten eerste een rectificatie mbt de interval van de ruitenwissers. De auto heeft een licht- en regensensor. De regensensor bepaalt de wissnelheid. Dan moet je eigenlijk niet meer aan de knoppen zitten. Blijkbaar moet ik er nog aan wennen.

Tweede rectificatie betreft de correctheid van de boardcomputer. Onder de 30km/h wordt niets gemeten. Dus filerijden en stilstaan (met draaiende motor)wordt niet meegerekend in de verbruikte liters.
Mijn ervaring is dat er per tankbeurt ca 3 tot 4 liter brandstof niet wordt geregistreerd in de boardcomputer. Dit zorgt dan ook er voor dat er een afwijking tussen boardcomputer en werkelijk verbruik aanwezig is. Dit houdt wel in dat je na 40 liters te hebben verbruikt eigenlijk moet gaan tanken.

Wat echt prettig is, is het goed afleesbaar zijn van de snelheid onder alle lichtomstandigheden. Zelfs bij volle zonneschijn op de meters is de snelheid goed afleesbaar.
Minder prettig is dat de zon soms hinderlijk reflecteert in de nepchromen rand van de meteropstelling.

Eerste km's met caravan

  • 11.800 km

Nog geen problemen en nog steeds tevreden met de Clio. Verbruik is gemiddeld ca 4,2ltr/100km.

Wel wat kleine dingetjes.
De regensensor kan me nog steeds niet bekoren. Eigenlijk wist ie net te laat dan dat ik zou willen en dat is lastig. Handmatig bedienen geeft dan een raar wisbeeld. Soms traag en soms heel snel.
Het automatische start/stopsysteem gebruik ik niet veel. Zou liever willen dat ik het zelfstandig kan aanzetten in plaats van uit.
Stoelzitting is eigenlijk net iets te kort. Ik moet wel mijn kont helemaal achterin de stoelleuning drukken wil ik genoeg steun in de onderrug hebben.
Onnauwkeurigheid boordcomputer mbt verbruik tov getankte hoeveelheid.

Positief: Auto stuurt strak en helt niet veel over. Biedt genoeg ruimte en is niet snel genoeg. Comfort is voldoende.

Dan de eerste km's met de caravan (1100kg)er achter. Viel niet tegen. Kom wel wat vermogen te kort maar in NL is 90km/uur makkelijk te doen. Je voelt wel dat er een caravan achter hangt, maar de combinatie blijft tot ruim 100km/uur stabiel.
Op de snelweg (90km) in zijn 5 is het verbruik 1 ltr/100km hoger dan in de 4e versnelling. In 4 ca 7,0 tot 7,5 ltr/100km.

Laatste tank heb ik de brandstofmeter in de gaten gehouden. Op een volle tank (meer dan 3 keer afslaan bij de laatste liters)staat de meter halverwege als er bijna 30ltr brandstof verbruikt is (volgens BC). De andere helft is dan nog 15 ltr. Of er dan nog reservebrandstof is weet ik niet, maar ik verwacht wel dat er nog ca 2 ltr in de tank zit.

Met vakantie

  • 16.200 km

Afgelopen weken ca 3000km waarvan 2600km gereden, met een ca 1150kg zware caravan erachter en ik moet zeggen dat het goed bevallen is.
Je merkt wel dat er een caravan erachter zit, maar de stabiliteit is uitstekend. De achterkant absorbeert alle bewegingen en het stuur blijft strak. Het verbruik is aanzienlijk hoger. Reed ik met de Mitsubishi 1 op 11 solo en ca 1 op 6 met de caravan erachter. De Clio doet solo ca 1 op 24 en met de caravan erachter ca 1 op 11. Percentueel hoger, maar in totale brandstofkosten flink lager. Die 1 op 11 is op de heenreis gescoord, waarbij het droog was en weinig wind stond. Op de terugweg hadden we de mistral tegen (idd naar de Provence geweest). Dan doet ie 1 op 10. De snelheid is 96km/h op de cc en dat is ca 93 echte kilometers per uur (volgens de Mio).Voornamelijk in zijn 4e versnelling gereden en dat is 2300rpm.In zijn 5e versnelling zit je dan net rond 1700rpm en met iets stijging van de weg is de reserve klein en dien je direct terug te schakelen.Dat rijd onrustiger en in de 5e versnelling verbruikt ie dan ook meer brandstof.
Olieverbruik: noppes.

Wat merk je nog meer op als je 2 dagen aan het sturen bent:
- Het ventilatiesysteem geeft luchtstromingen op het lichaam welke niet altijd comfortabel aanvoelen. Het dichtzetten van roosters(wat niet voor 100% kan)geeft extra capaciteit op de openstaande roosters. Het voelt soms gewoon niet lekker aan. Het wordt met de airco natuurlijk wel lekker fris in de auto, maar echt 100% happy ben ik er niet mee. Maar het zij zo.
- De stoelen bieden goede ondersteuning. Goed achterin de stoel met je kont en je stapt na 8 uur rijden nog fris uit.
- Het suizen van de wind bij de spiegels merk je wel, maar storend...mmm... niet echt. Voor de rest is het lekker stil. Je hoort de motor wel (zeker als ie werken moet bij hellingjes op, maar dat is niet een onaangenaam geluid en klinkt ook niet door.
- Enkele keren is het ESC-lampje + onderhoudslampje gaan branden. ESC dient gecontroleerd te worden. Dat mag bij de eerste servicebeurt nog gecontroleerd worden.
- 90pk is niet veel, maar meer vermogen mis ik eigenlijk alleen bij het behalen van een hogere topsnelheid en bij het invoegen op de snelweg.
- Het koppel van 220nm maakt wel veel goed (in vergelijking met de Mitsubishi). Wat kan die motor trekken zeg.
- Heb wel last van een krakende caravankoppeling, maar daar kan de auto zelf niets aan doen. Valt me wel op dat ik met mijn andere auto's daar geen last van heb gehad (met dezelfde caravan).

1e service beurt

  • 24.500 km

Bij ca 24.000km de eerste servicebeurt laten uitvoeren. Kosten voor deze A+B-beurt: € 259,-
Ik heb gevraagd de volgende puntjes op te lossen:
- Passagiersstoel trilt = bouten zijn aangedraaid -> probleem opgelost.
- Bedienpaneeltje in armsteun passagiersdeur zit ietsjes los = opnieuw vastgezet.
- Windgeruis bij spiegels = modificatie van Renault -> windgeruis is minder, maar niet weg.
- Tiptoets richtingaanwijzer van 3x knipperen naar 5x knipper = Kan niet aangepast worden.
- Het uitzetten van de regensensor, want die werkt niet zoals ik het graag wil = Kan niet aangepast worden.
- Volume telefoon staat te laag, moet nu bij iedere call het volume naar maximaal draaien = Kan niet aangepast worden.
- Bij gebruik van de CC wordt de vastgezette snelheid permanent in de boordcomputer zichtbaar. Iedere keer moet je dan weer terug naar de stand die je had. = Kan niet aangepast worden.
- Trekhaak kraakt = De bouten zijn opnieuw vastgedraaid -> Moet ik nog uittesten.

Blijkbaar kan de dealer niet de software aanpassen.

Op bovengenoemde kleine punten na ben ik tevreden met de Clio. Het gemiddelde brandstofverbruik over een geheel jaar zit net boven de 1:20 en dat valt me mee. Hierin zitten ook kilometers met een caravan. Solo zit ik rond de 1:23.

lekker op weg

  • 57.000 km

Bij ca 52.000km (na 2 jaar) grote beurt (A en B, incl. brandstoffilter) is € 400,-.
Bij ca 25.000km (na 1 jaar) grote beurt (A en B) is € 259,-
Dat is ca 1,25 eurocent per km. Dat valt reuze mee.
Gemiddeld brandstofverbruik over deze periode ligt op ca 5,2ltr per 100km. Maar daar zitten ook de vakantieritten met caravan bij in.
Solo ca 4,2 ltr / 100km. Mer caravan ca 9 ltr/ 100km.

Windgeruis bij linker spiegel is opgelost (garantie), maar daarna hoor je pas dat er rechts ook iets windgeruis is.

Wat is er goed:
+ brandstofverbruik,+ ruimte in de auto, +comfort (ik houd van stevig), +goede wegligging

Wat is er mindergoed:
- onoverzichtelijkheid carrosserie, - achteruitkijkspiegel zicht wordt door achterruit vervormd, - schittering op chromen rand kokers instrumentarium,

Nog steeds content met de aankoop.

Een ton in 4 jaar hoe bevalt dat

  • 102.000 km

Ben ik nog tevreden over de Clio? Jazeker..er zijn wat minpuntjes, maar daar staan ook postive punten tegenover.
- Windgeruis bij de spiegels. Aanpassingen zijn door de dealer gedaan, maar het geruis is niet weg. Wel stukken minder geworden
- Hinderlijke schittering op de verchroomde randjes van het dashboard.
- Een koppeling die zich niet heel lekker laat bedienen. Het lukt niet altijd de versnellingen soepel over te laten lopen. Aangrijppunt zit bovenin en is niet lekker te doceren.
- Stoelzitting is net te kort en je moet echt met je billen achter in de stoel gaan zitten om ondersteuning in je onderrug te ervaren
- Bijrijdersstoel is niet in hoogte verstelbaar. En staat eigenlijk iets te hoog.
- Luchtstromingen zijn niet lekker instelbaar. Ik heb altijd last van een voelbare luchtstroom op plekken die ik niet lekker vindt. Ja...roosters dichtzetten helpt, maar dat is niet de bedoeling. Een erg lage ventilatiestand houdt de zijramen niet vochtvrij.
- Ventilatiesnelheid en airco zijn afgesteld op de economie van de auto. Dardoor veel varaiatie in blaassnelheid bij wisselende motorbelasting.
- Regensensor: Dat werkt niet lekker. Voorruit die heel langzaam vol drupt wordt veel te laat gewist. Veel snelheid variatie bij ruiten die vol miezeren of druppelen.
- Telefoon. Het koppelen en bedienen via het info-systeem werkt prima, maar het volume moet naar 30 als ik de beller wil horen. En de beller krijgt een partij achtergrondgeruis mee, dat er altijd gevraagd wordt of ik met de kap open rijd? Heeft wel als pluspunt dat je niet wordt gemotiveerd om in de auto te bellen, want het lijdt mij zeker veel af. Zeker als je ook nog in het microfoontje wil spreken bij binnenspiegel.
- Zo heel af en toe een melding direct na het starten dat het ESC niet werkt. Een elektronicadingetje (maar wel de enige).
- De afschrijving is wel enorm. In 4 jaar ca 60% is dus veel. (De bedoeling is er minimaal 8 jaar mee te rijden en dan zien we tzt hoeveel de afschrijving is geweest)
- De A-spijlen nemen veel zicht weg. Er kan een hele auto in verdwijnen. Dit is op zich het grootste min-punt, omdat eventjes niet goed opletten en er komt iemand naar binnen rijden. Vooral bij rotondes!!

+ Een gemiddeld jaarverbruik van ca 5ltr / 100km. Dat is solo en met caravan. Solo zit ik rond de 4.0ltr/110km
+ Een goede weglegging, waardoor rotondes kwispelend te ronden zijn. Hij schiet er zo makkelijk door. Lichtvoetig en in zijn 3. Gas erop en je bent weg.
+ Bandjes (Michelin eco) gaan al ruim 85.000km en zijn nog niet op.
+ Lage onderhoudskosten (de 120.000 beurt komt er binnenkort aan! Die staat berekend op ca 600 euro)
+ Met warme motor is ie stil op de snelweg (100 - 110km/h)
+ CC; knop je de middenconsole altijd aan en dan met de knoppen op het stuur je gas regelen. Werkt zoals het moet.
+ Genoeg ruimte en gemak om te laden dat alles meekan wat nodig is.
+ Comfort; stevige vering, maar toch comfortabel genoeg. Een iets verkeerd drempeltje laat niet de voorkant tegen de grond stuiten.
+ Wegligging. Die gekke eco-bandjes hebben met droog weer een plakkerigheid waardoor onderstuur niet optreed. Bij nat wegdek is onderstuur wel sneller aanwezig, dus goed opletten.
+ Het model en kleur ligt (persoonlijk) nog steeds lekker op het netvlies. Het verveeld me niet.

Betrouwbaar....tot op heden wel. Tevreden met de aankoop...zo goedkoop heb ik nog nooit gereden! (behoudens de afschrijving).
Gebruiksgemak...... caravan wordt goed getrokken, genoeg bergruimte, dus niks mis mee.

Dus nog 4 jaar doorrijden. Dat moet makkelijk kunnen.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Renault Clio

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.