Renault Clio 1.2 16V 75 Collection (2013)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Clio 1.2 16V 75 Collection |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
KM-stand bij aanschaf | 45 km |
KM-stand laatst | 220 km |
Renault Clio Collection 1.2 16v 2013
- 220 km
Mijn eerste review op Autoweek.. Ik moet zeggen dat ik het al jaren enorm interessant vind om zulke uiteenlopende meningen van eigenaars over hun koekendoosjes te lezen. Maar daarin ligt ook het grote nadeel van dit systeem, dit is allemaal heel persoonlijk, wat de ene super vindt, vind de andere dan weer afschuwelijk. Maar toch, hopelijk helpt dit iemand verder!
Na een anderhalf jaar te hebben rondgereden in een oude Megane Break 1.9 dti ("diesel tractor injectie...") van 2001 was het toch wel tijd voor iets betrouwbaarder om elke dag op het werk te geraken. De €800 kosten die er aan zaten te komen voor een nieuwe distributieriem waren er te veel aan.
Hoewel ik op zoek was naar een Dacia omdat het budget nogal beperkt is momenteel en ik hier al goede ervaringen mee heb gehad, was er net toevallig deze maand een promotie op de Clio Collection: een leuke korting, en een goedkope lening, met andere woorden een Clio III voor de prijs van een gelijkaardige nieuwe Sandero.
(Even ter verduidelijking: hier in België is de Clio Collection een speciale reeks Clio III's die bij de lancering van de Clio IV nog eventjes geproduceerd worden tegen een lagere prijs, ik weet niet of deze exacte serie ook in Nederland bestaat.)
AANKOOP
Omdat het een budgetreeks is, is de keuze qua opties vrij beperkt, maar alle basisbenodigdheden zijn er wel: een mp3 radiootje met een aux aansluiting en bediening aan de stuurkolom, de nodige airbags (ook gordijn), een volwaardig reservewiel, zwarte metaalkleur en een manueel aircootje zijn voor ons voldoende. Voor de voordelige lening moesten we wel extra betalen voor 4 jaar garantie en dan kwam de prijs op ongeveer €10800. Maar dan nog kwamen we goedkoper uit dan met een gewone lening zonder extra garantie, en die extra garantie is dan wel meteen leuk!
Wat er wel nog bij mocht was een USB aansluiting, mistlampen vooraan, en elektrische spiegels, maar dit is omdat we snel een stockwagen hebben genomen in plaats van een nieuwe te bestellen, daarop kan je dit allemaal laten plaatsen tegen een lage prijs.
Over de service zelf kan ik niet veel zeggen, dit hangt enorm af van garage tot garage, ik was alvast zeer tevreden over de mijne.
EXTERIEUR
Nog een puntje waarbij je een beetje moet oppassen. Ik heb gemerkt dat sommigen de Clio vele knapper en robuuster vonden voor de facelift. Ik vind persoonlijk dat de nieuwe neus vele beter bij de rest van het Renault gamma past en de Clio een vele aangenamere snuit geeft, en vond de eerste neus dan weer iets te hoekig. Maar zoals ik al zei, dit moet ieder voor zich uitmaken, wij vinden hem alvast een echt pareltje, zeker met de zeer knappe metallic verf. Ook de wieldoppen zijn zeer overtuigend vormgegeven, hier maakte ik me een beetje zorgen over na lichtmetalen velgen te hebben gehad maar ze zijn zeker en vast voldoende!
Wel een opmerking: als je zoals wij geen mistlampen vooraan hebt sluiten ze gewoon de gaten af in plaats van specifieke bumpers te voorzien. Dit stoort niet enorm en zeker met de zwarte verf valt dit niet op in de praktijk, maar het komt wel een beetje geïmproviseerd over.
INTERIEUR
Het interieur is zonder meer een aangename verassing. Renault is altijd al goed geweest in het gezellig maken van een goedkoop interieur, maar in dit geval ziet/voelt het zelfs niet meer goedkoop aan. Alles is netjes afgewerkt, er zijn geen brede kieren, geen rammeltjes, zowat alle plastics zijn soft touch, en de look van het geheel is best leuk. Ik heb voor het interieur er een foto van de Clio Exception bij gezet, de Collection is volledig identiek, buiten de knopjes voor de cruise control (die er niet zijn.)
De zetels zitten lekker stevig, ook voor mijn 1m88, en zijn standaard voorzien van verstevigde zijkanten (vreemde standaardoptie voor een budgetmodel, maar des te beter!). Ze zijn ook voorzien van een leuk aanvoelend/uitziend stofje, alleen maak ik me een klein beetje zorgen over hoe dit stofje de jaren zal doorstaan, maar dat kan ik nu nog niet zeggen..
Het stuurwiel is perfect qua grootte, staat vele rechter dan vroeger, en valt zeer goed in de hand. Spijtig genoeg is het bij de Collection alleen in de hoogte verstelbaar, maar met een beetje spelen met de in de hoogte verstelbare stoel vond ik voor mijn lengte toch een acceptabele rijhouding.
Qua binnenruimte valt het allemaal goed mee gezien zijn prijs. Voorin zit je rijkelijk en is er geen enkel probleem, maar achterin is het natuurlijk nog steeds een Clio. De achterste zetel is degelijk en ze hebben moeite gedaan om een goede balans te vinden tussen compactheid en comfort, maar achter mij (de chauffeur) is er met mijn rijhouding bij wijze van spreke alleen maar een "noodzitje". Ik kan wel eventjes mijn rijhouding aanpassen, maar we gaan er van uit dat we voor lange afstanden maximum 3 man comfortabel kunnen meenemen.
De kofferinhoud was bij de Clio III altijd al een referentie in zijn klasse, en daarover hebben we ook niet te klagen. De koffer is ook goed vormgegeven zodat je de 280 liter optimaal kan benutten. Wel mis ik een opbergvakje in de koffer, nu ligt het verbanddoosje etc er maar te liggen...misschien op termijn een netje zoeken hiervoor. Het reservewiel zit niet in de koffer maar hangt zoals vroeger onder de wagen, even goed.
MOTOR
De Collection is te krijgen met de 1.2 16 klepper benzine of de 1.5 dci 75 diesel, de basismodelletjes dus. Geen krachtpatsers hier maar wel goedkoop in de aankoop en goedkoop in het gebruik!
Wij hebben gekozen voor de benzineversie. Ik heb lang met diesel gereden, maar met de ecologisch gerichte veranderingen van de taksen in België is dit nu al minder voordelig en binnenkort is diesel zelfs duurder dan benzine in aankoopprijs per liter. Daarbij doe ik maar 15-20000 km per jaar, EN ik mistte het benzine gevoel wel een beetje. Mijn allereerste autootje was een Clio 1.2 60 van '91, en ik heb me rot geamuseerd met dat kleine koffiemolentje, terwijl alle daaropvolgende diesels, hoewel efficiënt, dit nooit evenaarden.
Het was best wel even schrikken. Hiervoor heb ik een Logan gehad met een supervlotte 1.5dci 85 met massas koppel, een Clio'tje met een atmosferische 1.9d 60 pk maar nog steeds met genoeg koppel, en een Megane 1.9dti 85. Deze maakte de hele buurt wakker, was traag, en spuwde meer uit dan een verstokte kettingroker, maar ook deze had een grote brok koppel in de lage toeren.
Om dan over te stappen naar een 1.2 met 75 pk en 107 nm koppel bij 4250 rpm...
Ja hoor, bij de eerste rit stilgevallen! Niet alleen de koppelcurve is helemaal anders, maar ook de versnellingsbak is een heel ander verhaal. Waar mijn vorige diesels lekker lang en lui gespreid waren en het bijna niet nodig was om te schakelen, rij je met deze 1.2 al in vijfde versnelling bij 70 km/h (2000 rpm), de ratio's zijn piepklein! Dit hebben ze gedaan zodat je vlot met het verkeer mee kan, en dat is effectief ook zo. Eens je de juiste schakelmomenten gevonden hebt (+-3500 rpm) kan de Clio zo mee met de rest, en je krijgt er een leuk snorgeluidje bij op de koop toe dat toch nooit storend wordt. Integendeel, toen ik de motor voor de eerste maal startte dacht ik dat hij meteen terug af stond, zo stil is hij, en ook op tempo hoor je hem amper. Als je bovendien voor de kruissnelheden de juiste versnelling gebruikt kan je het verbruik nog drukken ook (een schakelindicator in de toerenteller herinnert je hieraan, weer een bizarre standaardoptie op een budgetmodel, en eerlijk gezegd irritant, maar wel goed bedoeld.)
Op de snelweg zou een 6de versnelling wel van pas komen, het blokje kan het aan, en nu draai je 4000 rpm tegen 120, met het bizarre gevolg dat je op de snelweg meer verbruikt dan op binnenwegen. Dit zal bij mij wel meevallen aangezien ik rondhobbel tegen 110 (3700rpm) , maar sportievere chauffeurs zullen dit zeker voelen aan de pomp! Momenteel heb ik een gemiddeld verbruik van 6.7 l/100km (14.9 km/l) met stad en binnenwegen, en ik gok dat dit nog zal dalen naar ongeveer 6 l/100km (16,6 km/l).
De versnellingsbakken van Renault's benzine motoren krijgen over het algemeen kritiek op gebied van gebruikscomfort. Maar naar mijn persoonlijke mening schakelt hij snel en accuraat genoeg, en vind ik het mechanische gevoel van de pook best wel leuk. Dit mag ook aangezien je best wat moet schakelen met dit blokje :-) maar inderdaad, de Duitse concurrenten doen het allemaal iets sneller en zachter. Al bij al trek ik hiervoor geen punten af, ik ben tevreden.
De motor heeft uiteindelijk maar drie sterren gekregen, waarom? Zijn verbruik komt wel goed, hij kan mee met het verkeer, het blokje kan een leuk duwtje geven in de hogere toeren/lagere versnellingen vergezeld van een leuk gesnor, het is goedkoop in aankoop en gebruik, en het is een oud vertrouwd blokje dat zijn strepen al lang verdiend heeft en zeker en vast betrouwbaar zal zijn.
Maar we moeten een kat een kat noemen, het blokje wordt een dagje ouder en wordt op termijn uitgefaseerd. Renault heeft ondertussen een 0.9 blokje gelanceerd met een turbo hetwelk krachtiger is en minder verbruikt, en de 1.2 cilinderinhoud is tegenwoordig voorzien voor een sportieve turbomotor! Ook is het verbruik bij dit ouderwetse 1.2 blokje een zwart-wit verhaal: of je rijdt sloom en tegen 16-17 km/l of je amuseert je en je rijdt 13-14 km/l, een gulden middenweg is er niet, dit omdat het koppel in de hoge toeren zit, terwijl de nieuwe motoren hierin vele flexibeler zijn dankzij de hulp van hun turbo bij lage toeren...
COMFORT
5 sterren, zonder enige twijfel. Zoals ik al zei reed ik hiervoor in een Megane break uit 2001, een echt slagschip. Dit model kwam nog uit een tijd waarin Renault nog echt slappe veringen installeerde om het comfort te waarborgen, met als gevolg dat het geheel bij de minste bocht al helemaal overhelde. We noemden de Megane dan ook al gauw onze "boot", omdat je er letterlijk zeeziek in kon worden...
De laatste nieuwe generatie van Renault, de nieuwe Megane, de Fluence, de nieuwe Clio,... hebben daarentegen een vele strakkere en hardere vering om de huidige trends te volgen. Hier heb ik ook al mee gereden, en hoewel oneffenheden nog steeds beter gefilterd worden dan bij de gemiddelde VW kloon, is er toch duidelijk niet meer gefocust op comfort.
De generatie van de Clio III heeft daarentegen tussen deze twee extremen de gulden middenweg gevonden. Hij staat strak en solide op de weg, helt bijna niet over in de bochten, en heeft een lekker kwieke voortrein. Maar tegelijkertijd is de strakkere vering toch nog vele efficiënter in het filteren dan de sponsen die onder de oude Megane stonden. Het verschil is het hardst te merken op onze Belgische kinderkopjes (bolvormige kasseien) die je af en toe nog tegenkomt. Waar de oude Megane hierop veel te veel gerammel doorgaf aan de passagiers (en de carrosserie nota bene, zeer verontrustend elke keer...) merk je bij de Clio dat de vering veel meer opvangt, waardoor de inzittenden veel minder last ondervinden, en de wagen meteen ook een pak stabieler rijdt.
Qua rijgedrag heeft de Clio III dus een leuke voortrein, de voorwielen reageren strak, en bij mijn rijstijl (niet te sportief, maar ook niet op zijn zondags...) merkt het chassis amper dat ik een bocht neem. Eens op snelheid is het geheel kalm, stabiel, en voorspelbaar, dat zit dus goed. De remmen zijn perfect afgesteld in tegenstelling tot veel Renaults van deze generatie. Het pedaal reageert snel maar geleidelijk, en de remkracht is meer dan voldoende. Het stuur, nog een algemene kritiek bij recente Renaults, is inderdaad licht. Maar dit is weeral een puntje waarbij persoonlijke voorkeur zeer belangrijk is.
Geeft het stuur weinig door van wat er onder de voorste wielen gebeurt, en is het zeer licht? Ja zeker, maar is dit een nadeel? Renault probeert de bestuurder zo weinig mogelijk lastig te vallen met gerommel en trek en sleurwerk, dat is nu eenmaal de Renault filosofie, maar niettemin is het stuur accuraat en voorspelbaar, en zoals ik al zei reageren de voorwielen zeer goed op input van het stuur. Persoonlijk vind ik dit een goede opstelling, maar dit moet iedere bestuurder dus voor zichzelf uitmaken.
KOSTPRIJS EN ONDERHOUD
Dit onderdeel kan ik later pas aanvullen als ik hem langer in mijn bezit heb!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Renault Clio
